Al jaren haal ik af toe zoete olijven bij mijn vaste kraam op de markt. Een tijdje geleden las ik dat Yvette van Boven haar olijven altijd warm eet, omdat dat lekkerder is. In mijn culinaire brein begon het onmiddellijk te knetteren: wat nou als ik die twee ideeën combineer? Nou, wat dan? Dan heb je dus warme, zoete olijven. En hoewel dat misschien bizar klinkt, is het vooral BIZAR lekker!
Ten eerste: zoet en zout zijn samen nu eenmaal heerlijk. Vandaar dus dat zoete olijven écht heel goed werken. Ten tweede: Yvette van Boven heeft doorgaans gelijk. Zo ook hier: warme olijven zijn lekkerder dan koude.
En ja, zoete, warme olijven zijn dus nóg lekkerder. Vergelijkbaar met de klassieke dadels met spek, maar dan nog sneller en makkelijker. En stiekem misschien iets minder ongezond ook nog.
Hoe lekker? Zo heerlijk dat ik rustig een heel bakje in mijn eentje opsnoep. Hetgeen dan weer wat minder gezond is, maar goed, zó lekker dus.
Ik heb ze met honing bereid, maar met maple syrup werkt net zo goed. In dat geval is dit borrelhapje bovendien vegan.
Zo maak je 1 kommetje warme, zoete olijven:
- Kooktijd: 10 minuten
- 150 gr ontpitte groene olijven (ik gebruik het liefst Nocellara zonder pit)
- 1 tl korianderzaad
- 1 tl komijnzaad
- 1/2 el honing of maple syrup
- 1 el extra vierge olijfolie
Zo maak je het
Maak de verpakking van de olijven open. Gebruik je olijven in pekel, laat ze dan goed uitlekken.
Rooster in een droge koekenpan op middelhoog vuur het korianderzaad en het komijnzaad. Voeg wanneer de kruiden beginnen te geuren de honing en de olijfolie toe en draai het vuur laag. Roer goed om tot de honing is opgelost in de olie.
Makkelijke zoete, warme olijven
Voeg dan de olijven toe en roer alles grondig om tot de olijven zijn bedekt met een filmpje van het honingmengsel en de olijven aangenaam warm – dus niet gloeiend heet – zijn. Serveer direct, met prikkers.
Laat hier weten wat je er van vindt