Wat een topper, deze plaattaart met biet, munt en geitenkaas! Zoete, aardse biet, hartige tapenade, frisse munt en romige geitenkaas op een knapperige bodem.
Het lekkerste is om deze plaattaart met munttapenade te maken. Die maak je heel eenvoudig zelf, en dan is de combinatie van munt en biet extra lekker. Geen tijd of zin om zelf tapenade te maken? Geen punt, kies dan voor goede tapenade van groene olijven.
Plaattaart met biet als lunch of avondeten
Ik maakt deze plaattaart met 4 plakjes bladerdeeg. Dat is een prima lunch voor 2 personen, en met een salade erbij is het genoeg als avondeten. Wil je liever een grotere plaattaart, maak hem dan met 6 plakjes bladerdeeg en vermenigvuldig de andere ingrediënten ook met 1,5.
Zo maak je plaattaart met biet, munt en geitenkaas voor 2 personen:
- Kooktijd: 40 minuten
- 4 vierkante plakjes bladerdeeg
- 300 gr rauwe rode biet
- 40 gr geitenkaas van een bûche (zo’n rolletje met een dunne korst)
- 60 gr munttapenade
- 1 el extra vierge olijfolie
- 10 gr verse munt
Zo maak je het
Laat het bladerdeeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 graden. Zorg dat er een bakplaat in de oven zit.
Schrob ondertussen de bieten schoon en snijd ze met een scherp mes in zo dun mogelijke plakjes. Snijd de geitenkaas in plakjes en snijd de plakjes in kwarten.
Plaattaart met biet, geitenkaas en munt
Leg een vel bakpapier op het aanrecht en leg hier het ontdooide bladerdeeg op. Maak een rechthoek en zorg dat de randjes steeds iets overlappen. Druk de randjes aan zodat je één geheel krijgt (hoe het precies moet, zie je hier).
Kerf rondom op 1 cm van de rand het deeg iets in (niet doorsnijden!). Dit wordt straks de korst van je plaattaart.
Makkelijke plaattaart
Bestrijk de bodem binnen de randjes met de tapenade. Verdeel de plakjes biet over de plaattaart strooi de geitenkaas daar overheen. Besprenkel de plaattaart met de olijfolie en maal er zwarte peper overheen.
Schuif dan de plaattaart met bakpapier en al op de hete bakplaat. Bak de plaattaart in ca. 25 minuten goudbruin en gaar. Haal ondertussen de blaadjes munt van de takjes en hak ze grof. Bestrooi de gebakken plaattaart met biet ten slotte met de munt.
Laat hier weten wat je er van vindt