Nu bijna zes jaar geleden kocht ik – op zakenreis in Bordeaux – op excursie in St Emilion twee kleine druivenstekjes. In heel veel plastic verpakt in mijn koffer kreeg ik ze zonder problemen met het vliegtuig mee naar huis. Na jaren wachten konden we eindelijk oogsten. Zo ontstond dit recept voor focaccia met druiven en rozemarijn!
Franse druiven in de Hollandse kou
Ik woonde toen nog in een appartement met een klein buiten zonder zon, dus na een winter binnen mochten de stekjes in een grote bak in de zonnige tuin van mijn ouders wennen aan het Nederlandse klimaat. Toen we vijf jaar geleden ons huis met tuin op het zuiden kochten, hadden we meteen een plek voor de druiven op het oog. Na nog een winter in hun vertrouwde bak, mochten de druiven de zorgvuldig geprepareerde volle grond in.
In vijf jaar tijd groeiden onze ienieministekjes uit tot een erfafscheiding van twee meter breed. En dit jaar, ondanks de kou in het voorjaar en de slechte zomer, hadden we voor het eerst onze eigen, Zuid-Franse druiven! Ok, ze waren een beetje zuur. En ok, in elke druif zaten minstens drie pitjes, ook al waren de druifjes best wel klein. Maar hallo! Cabernet Sauvignon uit de Bordeaux, gewoon in de Zuid-Hollandse klei!
Focaccia met druiven en rozemarijn
Maar aangezien ik niet echt houd van druiven met pit (ik koop ze altijd pitloos) en je bovendien niet eeuwig zure druifjes kan blijven eten, hoe leuk het ook is dat je ze hebt, besloot ik ook met de druiven te gaan koken.
Ik had al regelmatig recepten voor focaccia met druiven gezien, maar ik had het nog nooit gemaakt. Omdat ik wist dat je voor dat recept de druiven moet halveren, leek deze focaccia me een perfecte bestemming voor onze troeteldruifjes.
Zelf focaccia maken
Even googelen naar recepten voor focaccia leverde een enorm scala aan recepten op. Van een uur tot 6 uur rijzen, meer of minder zout, meer of minder olie…. Ik kwam er niet uit, dus ik ben maar gewoon gaan bakken, deze focaccia met druiven en rozemarijn was resultaat!
Zelf focaccia maken is echt een eitje. Het kneden kost even tijd, maar verder is het toch vooral wachten en druiven snijden.
Zo maak je 1 focaccia met druiven en rozemarijn:
- Wachttijd: 2 uur
- Kooktijd: 30 minuten
- 250 gr bloem, plus wat extra voor je werkvlak
- 1/2 zakje gedroogde gist (3,5 gram)
- 4 el extra vierge olijfolie (hoe beter de kwaliteit van je olie, hoe lekkerder je focaccia straks is)
- 1 klein trosje (rode) druiven
- 3 takjes rozemarijn
- zeezoutflakes, bijvoorbeeld Maldon
Zo maak je het
Deeg voor de focaccia maken
Verwarm 150 ml water tot het lauw (maar niet warm!) is. Doe de bloem in een mengkom. Maak aan weerszijden kuiltjes. Doe in het ene kuiltje de gist en in het andere kuiltje 1/2 tl fijn zout. Meng er dan (met een mixer met deeghaken of een pollepel) 120 ml het water en 2 el olijfolie doorheen. Als je deeg niet soepel wordt, voeg je nog wat meer water toe. Het kan zelfs zijn dat je meer dan 150 ml nodig hebt, dat hangt erg van je bloem af.
Kneed het deeg vervolgens grondig, tot je er doorheen kunt kijken als je het uitrekt. Dit duurt met de mixer minimaal 5 minuten en met de hand minimaal 10 minuten.
Maak van het deeg een mooie bol. Bol het deeg goed op. Dat betekent dat je alle vouwen en kreukels een paar keer onder het deeg vouwt, tot je een gladde, ronde bol hebt die een beetje op spanning staat. Vet je mengkom in met wat olijfolie, leg de bol hierin met de gladde kant boven en dek de kom af met plastic folie. Laat het deeg op kamertemperatuur anderhalf uur rijzen.
De focaccia beleggen
Verwarm de oven voor op 250 (hetelucht 225) graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Vis de deegbol uit de kom en leg deze met de gladde kant boven op de bakplaat. Druk het deeg uit op het bakpapier tot je een rechthoek hebt van ongeveer 35*25 cm. Druk met je vingers kuiltjes in het deeg. Laat het deeg nogmaals 20 minuten rijzen onder een theedoek.
Halveer ondertussen de druiven en haal de pitjes eruit. Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn.
Duw de kuiltjes in het deeg nog wat dieper als het deeg erg omhoog is gekomen. Druk de druiven in het deeg. Strooi de naaldjes rozemarijn over het deeg en druk ze er een beetje in. Strooi zoutkristallen naar smaak over het deeg en besprenkel het geheel ten slotte met olijfolie.
Bak de focaccia in 10-15 minuten goudbruin.
Brooddeeg in de koelkast laten rijzen
Je kunt je deeg ook in de koelkast laten rijzen. Zet hiervoor de afgedekte mengkom minimaal zes uur in de koelkast tijdens de eerste rijs. Laat het deeg vervolgens nog 15-20 minuten op temperatuur komen voor je het verder verwerkt.
Laat hier weten wat je er van vindt