Kerstborrel 10 recepten

Camembert uit de oven met spicy nootjes

Een makkelijke manier om kaasfondue te maken: camembert uit de oven. Extra lekker door de toevoeging van marmelade en spicy nootjes!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Een recept voor camembert uit de oven heb ik al jaren op de site staan, maar in het fijne boek Wereldwijd Borreltijd zag ik hoe Susan Aretz gebakken camembert met spicy noten combineerde. Dat leek me heerlijk, en inderdaad!

Camembert uit de oven met spicy nootjes

Camembert uit de oven met marmelade

Natuurlijk kon ik het niet laten haar recept verder aan te passen. Zo wilde ik de noten liever met andere smaakmakers pittig maken. Maar het belangrijkste verschil is denk ik dat ik niet zoals Susan vijgenjam gebruik in dit recept, maar bittere sinaasappelmarmelade.

Waarom? Omdat dat naar mijn mening nog véél lekkerder is. Het contrast tussen romige, pittige kaas, zoete en bittere marmelade en spicy, knapperige noten is waanzinnig. Dus zoek de meest bittere sinaasappelmarmelade die je kunt vinden, bij voorkeur van Sevilla-sinaasappelen.

Camembert uit de oven met spicy nootjes

Kaasfondue

Ik serveer hier brood en witlof bij. Ook bitter, maar een fris, knisperig soort bitter, en dat maakt dat het prima past bij het ronde bitter van de marmelade.

Ik gebruik trouwens altijd deze camembert. Mijn lievelings uit de jaren dat ik in Frankrijk woonde en in (vrijwel) alle Nederlandse supermarkten te koop.

 • 100 gr gemengde ongebrande noten
 • 1 tl zonnebloemolie
 • 1 tl maple syrup
 • 2 tl rietsuiker
 • 1/4 fijn zout
 • 1/2 gemalen gember
 • 1/4 gemalen chipotle
 • 1 lekkere camembert van 250 gr
 • 2 tenen knoflook
 • 3 takjes tijm
 • 2 el bittere sinaasappelmarmelade, of meer, naar smaak
 • stokbrood en witlof om te serveren

Zo maak je het

Maak eerst de spicy nootjes. Verwarm hiervoor de oven op 175 graden. Verdeel de noten over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 8-10 minuten, tot ze net beginnen te kleuren.

Spicy nootjes maken

Meng ondertussen in een kom waar de noten in passen de zonnebloemolie met de maple syrup, de suiker, het zout, de gember en de chipotle.

Haal de geroosterde noten uit de oven en doe ze in de kom. Meng alles goed door elkaar, zodat elk nootje bedekt is met een plakkerig laagje. Stort de noten vervolgens terug op de bakplaat en spreid ze gelijkmatig uit.

Rooster de nootjes nog eens 8-10 minuten. Schep ze elke 2 minuten om. Haal de bakplaat ui de oven zodra de noten goudbruin zijn en laat ze op de bakplaat afkoelen.

Camembert uit de oven maken

Haal dan de camembert uit zijn papiertje en snijd vervolgens een zo dun mogelijk laagje van de bovenkant van de camembert af. Dat gaat het makkelijkst als hij net uit de koelkast komt. Doe de kaas daarna terug in zijn houten omhulsel. Zet het geheel voor de zekerheid in een ovenschaal, want het kán zijn dat de kaas gaat lekken.

Pel de knoflooktenen en halveer ze. Steek ze vervolgens in de kaas. Ris de blaadjes van de tijm en bestrooi de camembert ermee. Zet dan de camembert in de oven en laat hem in 15 minuten goudbruin en bubbelig worden.

Kaasfondue van camembert uit de oven

Snijd ondertussen de kontjes van de witlof en haal de blaadjes los. Snijd het stokbrood in plakjes.

Haal de camembert dan uit de oven en schep de marmelade erop. Daar bovenop komt ongeveer de helft van de nootjes. De rest kun je er later op strooien of los opeten. Serveer de camembert uit de oven met de witlof en het stokbrood.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt