Deze dadels met spek uit de oven gaan op de één of andere manier altijd harder dan alle andere hapjes. Alle reden dus om ze een keer te maken.
En of ze makkelijk zijn? Zelfs mijn zoontje van drie kan ze inmiddels vrijwel zelfstandig maken, en ook hij vindt ze heerlijk. Dus ben je op zoek naar een overheerlijk én makkelijk borrelhapje, dan zijn deze dadels met spek het antwoord!
Dadels met spek – dé hit op ieder feestje
Ze zijn hartig en zoet tegelijk, krokant en romig zacht. Net uit de oven zijn de waanzinnig heet, maar zelfs bijna koud zijn ze nog heerlijk. Daarnaast zijn de idioot weinig werk, en kan je ze met schalen tegelijk klaarmaken. Het perfecte borrelhapje kortom.
Het perfecte borrelhapje
Als ik een feestje of borrel geef, krijg ik eigenlijk bijna altijd de vraag “je maakt toch wel die dadels hè?”. Dus ja, ik heb me erbij neergelegd en besloten deze heerlijke dadels met spek uit de oven ook gewoon als recept op de site te zetten.
Borrelhapjes
Benieuwd waarmee je de dadels met spek goed kunt combineren? Bij al deze hapjes gaat er bij onze borrels gejuich op: geroosterde tuinbonen, gefrituurde olijven, blini’s, roquefortterrine, borrelbrood en labneh.
Ook heel gaaf om zelf te maken zijn bitterballen. Je moet er wel even de tijd voor nemen, maar dan heb je ook een waanzinnig lekker borrelhapje. Hoe je ze maakt én welke smaken je allemaal kunt maken, lees je in dit boek van mijn foodblogvriendin Ilona.
Wil je wel frituren maar vind je bitterballen nét even te veel werk, maak dan zeker eens gefrituurde olijven. Zoek je nóg meer borrelinspiratie? Dan kan ik je het boek Borreltijd van Susan Aretz zeker aanraden!
Wel zin om te borrelen, niet om te koken? Kom dan eens naar Leiden en ontdek de fijnste borrelplekken van de stad!
Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij via z’n linkje iets koopt bij de vrienden van bol.com, ik een klein percentage commissie krijgt, zonder extra kosten voor jou.
Zo maak je een ovenschaal vol dadels met spek:
- Kooktijd: 20 minuten
- 40 ontpitte gedroogde dadels
- 20 (rechte) plakjes gerookt ontbijtspek
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de plakjes spek in de breedte doormidden. Wikkel om elke dadel een half plakjes spek en leg de pakketjes met de naad naar beneden in een ovenschaal.
Snelle dadels met spek uit de oven
Bak de dadels gedurende 15 minuten, of tot het spek mooi bruin is. Serveer in de ovenschaal, met (mooie) cocktailprikkers erbij. Even laten afkoelen is wel verstandig, anders brandt iedereen zijn mond. Let goed op de schaal, voor je het weet zijn ze weg!
aaf zegt
Nog niet zelf gemaakt, maar wel lekker gegeten bij jullie!
Goede combi
Marian zegt
Kan je dit ook een dag van te voren maken?
EM's REAL FOOD zegt
Hi Marian, je kunt de dadels de dag van tevoren in het spek wikkelen en de schaal afgedekt in de koelkast bewaren. De dadels zijn natuurlijk warm het lekkerst, dus het bakken kun je het best op het laatste moment doen.
Charissa van weij zegt
Ik maak ze nu ook vaak, grote hit!
Ik doe er zelf nog een drupje honing op.
Em's Real Food zegt
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel! En wat een lekkere toevoeging, dat ga ik ook eens proberen.
Willemijn zegt
Nog lekkerder als je de dadels eerst vult met monchou 🤤
Emma van der Deijl zegt
Klinkt goed! Loopt dat er niet uit in de oven?
maarten zegt
je gebruikt geen semi-gedroogde dadels begrijp ik?
Emma van der Deijl zegt
Ik gebruik gewoon de allereenvoudigste dadels van de supermarkt, die zijn inderdaad behoorlijk droog!