Een toetje dat geweldig smaakt, spectaculair geserveerd wordt én een prikkie kost: deze affogato met bitterkoekjes is een waardige afsluiter van je budget kerstdiner!
Luxe affogato
Dol als ik ben op affogato, zéker als feestelijk toetje voor een kerstdiner, besloot ik meteen dat ik in mijn budget kerstmenu een affogato wilde opnemen. Nu kun je die natuurlijk gewoon van ijs en koffie maken, maar ik vind het altijd leuker om er wat meer spektakel van te maken.
Koffie, ijs en bitterkoekjes
Daarom koos ik ervoor om bitterkoekjes aan de affogato toe te voegen. De combinatie van bitterkoekjes en koffie vind ik heerlijk, net als die van vanille-ijs en bitterkoekjes. In de eerste combinatie komt het zoete en taaie van de koekjes meer naar voren, in de tweede juist het bittere en stevige.
In deze affogato met bitterkoekjes is daarom iedere hap weer een verrassing, want waar je meer van hebt, bepaalt welk accent je proeft. Wil je een extra smaaksensatie, voeg dan een piepklein snufje versgemalen zwarte peper toe!
De grote grap is, dat als de affogato helemaal gesmolten is en de bitterkoekjes zacht zijn, het geheel smaakt naar… mokkataart.
Affogato met of zonder cafeïne
Kleine tip: vroeger kon ik na het eten koffie drinken alsof het water was, maar tegenwoordig lig ik dan de halve nacht wakker. Daarom maak ik mijn affogato met mijn favoriete decaf espresso!
Ten slotte een serveertip: het is het leukst om iedereen aan tafel een kopje of kannetje loeihete espresso te geven en die dus pas aan tafel over het ijs te schenken. Veel spannender dan een glaasje waar de koffie al in zit!
Zo maak je affogato met bitterkoekjes voor 4 personen:
- Kooktijd: 10 minuten
- 10 bitterkoekjes
- 4 bolle vanille-ijs
- 4 shots (decaf) espresso
Zo maak je het
Verkruimel 6 bitterkoekjes en verdeel de kruimels over de glazen. Schep in elk glas een royale bol vanille-ijs. Bestrooi als je wilt (durft!) met een snufje zwarte peper.
Bitterkoekjes affogato
Zet dan 4 shots espresso en schenk in elk glas 1 shot. Serveer met de rest van de bitterkoekjes.
Laat hier weten wat je er van vindt