Affogato met bitterkoekjes

Affogato met bitterkoekjes

Een luxe toetje dat in een handomdraai op tafel staat: affogato met bitterkoekjes. Waanzinnig makkelijk, belachelijk lekker.
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Een toetje dat geweldig smaakt, spectaculair geserveerd wordt én een prikkie kost: deze affogato met bitterkoekjes is een waardige afsluiter van je budget kerstdiner!

Affogato met bitterkoekjes

Luxe affogato

Dol als ik ben op affogato, zéker als feestelijk toetje voor een kerstdiner, besloot ik meteen dat ik in mijn budget kerstmenu een affogato wilde opnemen. Nu kun je die natuurlijk gewoon van ijs en koffie maken, maar ik vind het altijd leuker om er wat meer spektakel van te maken.

Koffie, ijs en bitterkoekjes

Daarom koos ik ervoor om bitterkoekjes aan de affogato toe te voegen. De combinatie van bitterkoekjes en koffie vind ik heerlijk, net als die van vanille-ijs en bitterkoekjes. In de eerste combinatie komt het zoete en taaie van de koekjes meer naar voren, in de tweede juist het bittere en stevige.

Affogato met bitterkoekjes

In deze affogato met bitterkoekjes is daarom iedere hap weer een verrassing, want waar je meer van hebt, bepaalt welk accent je proeft. Wil je een extra smaaksensatie, voeg dan een piepklein snufje versgemalen zwarte peper toe!

De grote grap is, dat als de affogato helemaal gesmolten is en de bitterkoekjes zacht zijn, het geheel smaakt naar… mokkataart.

Affogato met of zonder cafeïne

Kleine tip: vroeger kon ik na het eten koffie drinken alsof het water was, maar tegenwoordig lig ik dan de halve nacht wakker. Daarom maak ik mijn affogato met mijn favoriete decaf espresso!

Ten slotte een serveertip: het is het leukst om iedereen aan tafel een kopje of kannetje loeihete espresso te geven en die dus pas aan tafel over het ijs te schenken. Veel spannender dan een glaasje waar de koffie al in zit!

Affogato met bitterkoekjes

Zo maak je affogato met bitterkoekjes voor 4 personen:

  • Kooktijd: 10 minuten
  • 10 bitterkoekjes
  • 4 bolle vanille-ijs
  • 4 shots (decaf) espresso

Zo maak je het

Verkruimel 6 bitterkoekjes en verdeel de kruimels over de glazen. Schep in elk glas een royale bol vanille-ijs. Bestrooi als je wilt (durft!) met een snufje zwarte peper.

Bitterkoekjes affogato

Zet dan 4 shots espresso en schenk in elk glas 1 shot. Serveer met de rest van de bitterkoekjes.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt