Hoewel ik heel erg houd van de smaak van pure roomboter, ben ik ook dol op smeersels met smaakjes, zoals mijn geklopte boter met miso. Deze geklopte boter met roze peper is echter mijn nieuwe favoriet!
Boter van The Lemon Tree
Voor mijn verjaardag dit jaar kreeg ik van mijn man en héél fijn uitje: chef’s table bij The Lemon Tree in Deventer! Daar hebben we sowieso waanzinnig goed gegeten (echt een aanrader), maar één van de gerechten die ons het meest is bijgebleven was…. de boter.
Boter met roze peper
Die was op smaak gemaakt met fijngemalen roze peper, en dat ís me toch lekker! Nou ben ik een beetje bevooroordeeld, want ik houd sowieso heel erg van roze peper. De smaak is met niets te vergelijken: een klein beetje pit, maar vooral ook frisheid, scherpte, een zuurtje… Echt verrukkelijk.
Dus besloot ik om thuis deze boter na te maken. Dat was gelukkig een fluitje van een cent. Wel maakte ik er een geklopte boter van, want dat vind ik heerlijk, en het zorgt ervoor dat je boter nóg zachter is. Heerlijk op stevig brood!
Het is wel heel handig om hiervoor een specerijenmolen te gebruiken. Met een vijzel wordt de roze peper namelijk minder fijn. Ook lekker, maar dan is je boter nét want minder fluweelzacht.
Zo maak je 100 gr geklopte boter met roze peper:
- Kooktijd: 10 minuten
- 100 gr roomboter van de beste kwaliteit die je kunt vinden, op kamertemperatuur
- 1 tl rozepeperkorrels
- 1/2 tl grof zeezout (fleur de sel)
Zo maak je het
Klop de boter 5 minuten met de standmixer of handmixer met de garde tot hij bleekgeel en luchtig is. Maal de roze peper fijn met een specerijenmolen.
Klop de gemalen roze peper en het zout fluks door de boter heen. De boter is het lekkerst als hij minstens een half uur voor het serveren uit de koelkast wordt gehaald.
Laat hier weten wat je er van vindt