Een vraag die ik vaak, héél vaak krijg, is de volgende: hoe dóe je dat, elke dag lekker lunchen, zonder boterhammen? Die kreeg ik al bijna dagelijks toen ik nog op kantoor werkte, want ik at daar vrijwel nooit boterhammen. Een thuiswerk lunch is nog lekkerder, want die hoef je niet te vervoeren. En omdat thuiswerken nog wel even blijft, heb ik mijn favoriete thuiswerklunches voor je op een rij gezet.
Snelle werklunch
Wees nou niet bang dat ik elke dag een half uur in de keuken sta voor de lunch, omdat ik toevallig foodondernemer ben, want dat is niet zo. Trouwens, mijn thuis werkende man maakt bijna net zo vaak de lunch als ik.
Ik geef je naast gerechten dus ook een waslijst met tips om te zorgen dat je een beetje snel en efficiënt aan tafel kunt.
Makkelijke thuiswerk lunch
De aller-allermakkelijkste manier om elke dag lekker te lunchen zonder boterhammen? Simpel. Kook te veel. De restjes zet je dan in de koelkast en eet je één of twee dagen later als lunch. Dus zorg voor een extra puntje quiche, genoeg rendang om nog wat op een stokbroodje te proppen, een beetje te veel pasta: je snapt m.
En denk je nu: ik kook al te veel, zodat ik voor twee dagen avondeten heb? Nou mooi, dan hoef je maar een beetje extra te veel te koken om één portie meteen op te eten, één in te vriezen en en een lunch in de koelkast te zetten.
Soep als thuiswerk lunch
Soep: tijdens het koken van je diner zet je een pannetje met groente en een bouillontablet op, na het eten pureren, klaar. Slasoep bijvoorbeeld. Of laat bijvoorbeeld tijdens het inruimen van de vaatwasser de blender draaien met de ingrediënten voor een koude soep.
In dat kader: salmorejo is perfect om oud brood en overrijpe tomaten op te maken. Eitje koken kan prima terwijl je het avondeten maakt, hoef je het de dag erna alleen maar uit de koelkast te pakken.
Thuis lunchen met salade
Over dat eitje gesproken: een ei koken terwijl je je avondeten maakt is sowieso ideaal. Kun je de volgende dag bijvoorbeeld crackers of toast met avocado en ei maken, of met baba ganoush en ei. Of je kijkt wat voor groente er op moet, sprenkelt er wat olie en azijn over, eitje erbij en voilà: rijkgevulde salade. Zo ontstond ook mijn salade met ansjovisdressing, want die laatste moest echt op.
Wil je jezelf verwennen, maak dan een razendsnelle salade met bijvoorbeeld nectarines, tomaten en burrata. Besprenkelen met goede olijfolie en klaar ben je. Maximaal 5 minuten werk.
Ben je aan het mealpreppen, bijvoorbeeld door zoete aardappel en bloemkool tegelijk te roosteren, de ene voor de ene dag en de andere voor de volgende dag? Mooi! Doe van allebei een flinke schep bij elkaar in een bakje.
De volgende dag een beetje pesto en olijfolie erbij, eventueel een half blikje linzen of kikkererwten, misschien wat rucola ofzo erbij en je hebt weer een lunch. Een salade in een pita of flatbread proppen is trouwens ook heerlijk, dan heb je bovendien wat meer bulk. Net wat je zelf fijn vindt.
Warme lunch tijdens het thuis werken
Heb je veel groente over, en misschien zelfs een kontje droge worst of een beetje kaas? Perfect! Gooi de groente en worst in een koekenpan en bak even aan, kluts een paar eieren en giet ze er op. Kaas er overheen, deksel erop, rustig laten garen, klaar is je omelet.
Kook je granen of rijst, kook dan áltijd een beetje extra. Met granen en wat groente maak je snel een salade, rijst kun je met een eitje en wat erwten uit de diepvries razendsnel opbakken tot nasi met lekker veel sambal en een scheutje ketjap.
Als ik all out wil gaan, kook ik een ei half zacht of bak ik een spiegelei. Ondertussen kook ik in 4 minuten sobanoedels gaar. Die even husselen met wat sesamolie en sambal, halve avocado in blokjes erbij, wat plakjes komkommer en/of radijs, eitje erop, wat sesamzaadjes erover en ik lunch als een koningin.
Thuis lunchen zonder brood
Zo zie je maar: een snelle en smakelijke thuiswerk lunch hoeft echt niet ingewikkeld te zijn! Wél lekker, en een stuk gezonder dan elke dag boterhammen.
Laat hier weten wat je er van vindt