Romige slasoep met chorizo en zuurdesemcroutons

Hoe dol ik ook ben op salades, elke week een krop sla in mijn groentetas vind ik toch wat veel van het goede. Daarom besloot ik van de laatste krop sla een romige slasoep te maken. Pittig op smaak door de chorizo en met een lekkere bite door de croutons. Die laatste kun je trouwens ook weglaten als je geen oud brood hebt, want ook de chorizo zorgt voor een fijne bite. Dat is ook de reden dat ik zo graag chorizo serveer met mijn soep!

Romige slasoep met chorizo en croutons

Romige slasoep met witte bonen

Veel romige soepen krijgen hun fijne textuur van aardappel. Die kun je zeker ook gebruiken, maar ik kies liever voor witte (lima)bonen. Daarmee is de slasoep bovendien veel sneller klaar.

De soep wordt lekker fluwelig doordat je hem glad pureert. Dat kan met een staafmixer, maar dan krijg ik hem meestal niet helemaal glad. Met een blender gaat dat gelukkig wel perfect.

Romige slasoep met chorizo en croutons

Zo maak je romige slasoep met chorizo voor 2 personen:

  • Kooktijd: 30 minuten
  • 100 gr chorizo (aan 1 stuk, geen plakjes)
  • 1 ui
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1/2 tl pimentón
  • 1 krop sla
  • 1/2 bouillontablet
  • 200 ml water
  • 1 blik limabonen (400 gr), afgespoeld en uitgelekt
  • 4 plakjes (zuurdesem)stokbrood
  • 1/2 el extra vierge olijfole
  • 1/2 tl Provençaalse kruiden

Zo maak je het

Begin met de chorizo. Snijd deze in kleine blokjes. Bak de chorizo op middelhoog vuur in een droge soeppan bruin en krokant. Schep de chorizo uit de pan en laat hem uitlekken op keukenpapier.

Slasoep met chorizo

Snipper terwijl de chorizo bakt de ui. Draai het vuur onder de pan laag en fruit de ui in het bakvet van de chorizo tot hij glazig ziet. Was ondertussen de sla, scheur de bladeren in grove stukken en laat de sla uitlekken. De sla hoeft niet perfect droog te zijn, wat aanhangend water is prima.

Voeg wanneer de uit glazig is de komijn en de pimentón toe. Roer om en laat de kruiden 1 minuut meebakken. Voeg dan de gewassen sla toe. Draai het vuur iets hoger en roer de sla goed om in de soeppan, zodat de ui niet meer op de bodem van de pan ligt.

Pittige soep met sla

Doe dan het deksel op de pan en laat de sla even slinken. Voeg dan de bouillontablet en het water toe. Laat het geheel even koken tot de sla helemaal geslonken is. Voeg dan de limabonen toe en laat de soep op laag vuur 10 minuten pruttelen.

Snijd ondertussen het stokbrood in blokjes. Verhit de olijfolie op middelhoog vuur in een koekenpan. Bak de stukjes brood al omscheppend goudbruin. Voeg wanneer het brood begint te kleuren de kruiden toe. Schep de croutons zodra ze goudbruin zijn uit de pan om te voorkomen dat ze nog donkerder worden door de warmte van de pan.

Pureer de slasoep tot een gladde, romige soep en serveer met de croutons en de knapperige chorizo.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Leave A Reply

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

NIEUW! Em's real food nieuwsbrief!
Schrijf je snel in!

Maximaal 1x per maand inspiratie van Emma in je mailbox.