UPDATE: mijn pita’s met broccolisalade en knapperige kikkererwten zijn in 2021 voorzien van nieuwe foto’s!
Toen ik een recept voor pita’s met broccolisalade voorbij zag komen in mijn timeline, moest ik even goed kijken. Rauwe broccoli? Kan dat überhaupt? Nou ja, kennelijk wel. Onverbeterlijk als ik ben, bedacht ik wel meteen dat het recept vast nog veel lekkerder kon.
Om te beginnen door meer smaak aan de kikkererwten te geven, maar toen ik dat eenmaal had gedaan, leek meer bite me ook wel lekker. Dus deed ik de kikkererwten in de oven. Een week voor ik ze wilde eten, gewoon toen er toch asperges in moesten. Op die manier was ik met het bereiden zelf ook nog eens heel snel kaar. Het resultaat waren deze pita’s met broccolisalade en kikkererwten!
Tips voor pita’s met broccolisalade en kikkererwten
Heb je nú zin in deze pita’s? Marineer dan de kikkererwten in hun kruidenmengsel terwijl je de rest maakt, en gooi ze vervolgens met mengsel en al als laatste bij de rest van de salade. Anders van textuur, maar zeker net zo lekker.
Liever low carb? Zonder broodje eromheen is dit een heerlijke salade, zelfs zonder de avocado. Doperwtjes zijn een lekkere toevoeging. Uitgelekte tonijn op olie is hier trouwens ook heerlijk doorheen. Mocht je dus vulling overhouden, dan heb je er de volgende dag een heerlijke lunch aan, heb ik gemerkt.
Zo maak je pita’s met broccolisalade en knapperige kikkererwten voor 2 personen:
- Voorbereidingstijd: 5 minuten
- Wachttijd: 40 minuten
- Kooktijd: 20 minuten
- 1/2 tl pimentón
- 1/2 tl gemalen komijn
- 1 tl chipotlepoeder (heb je dat niet, vervang het dan door een extra halve tl pimentón en een halve tl gemalen rode peper)
- 1/4 tl fijn zout
- 5 el extra vierge olijfolie
- 1 blik kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
- 1 niet te grote broccoli
- 50 gr feta
- 2 kleine of 1 grote rode ui(en)
- 2 el vers citroensap
- 1/2 tl honing (als je deze vervangt door bijv. maple syrup en de feta weglaat, is dit gerecht vegan)
- 1 teen knoflook
- een snuf chilivlokken
- 1 avocado
- 4 grote (liefst verse) pita’s
Zo maak je het
Knapperige kikkererwten maken
Verwarm de oven voor op 200 graden (liefst hete lucht). Warmer of kouder kan ook, pas gewoon de baktijd aan. Meng voor de knapperige kikkererwten de pimentón, de komijn, het chiptolepoeder en het zout met 1 el olijfolie. Meng dit goed door de kikkererwten heen. Bekleed een bakplaat met bakpapier of bakfolie en bak de kikkererwten hierop tot ze knapperig en donkerbruin zijn. Op 200 graden duurt dit ongeveer 30 minuten
Broccolisalade maken
Verdeel de broccoli in roosjes en snijd die in dunne plakjes. Snipper de rode ui(en). Doe ze bij elkaar in een schaal en verkruimel de feta erboven. Doe de knapperige kikkererwten erbij in de schaal.
Klop van de overige 4 el olijfolie, het citroensap, de honing (die haalt de scherpe kantjes eraf) een dressing. Pers de knoflook erboven uit en roer er chilivlokken naar smaak doorheen. Hussel de dressing door het groentemengsel. Dit mengsel kan je zo zeker twee dagen bewaren in de koelkast.
Pita’s met broccoli serveren
Verwarm de pita’s in een broodrooster. Snijd de avocado in plakken. Snijd de pita’s open en verdeel de avocado erover. Prop ze daarna zo vol mogelijk met de salade.
Laat hier weten wat je er van vindt