Pasta pesto met geroosterde bloemkool

Pasta pesto met geroosterde bloemkool

Deze pasta pesto met geroosterde bloemkool was een zeer geslaagd experiment. Nootachtige, crispy bloemkool, pittige pesto en romige pasta.

UPDATE: deze heerlijke zomerse pasta pesto met bloemkool heb ik in 2021 opnieuw op de foto gezet.

Deze pasta pesto met geroosterde bloemkool was een experiment. Ik had al regelmatig broccoli in de oven geroosterd. Bovendien heb ik ook al heel veel bloemkoolsteaks en hele gebakken bloemkolen voorbij zien komen. Nou zijn we allebei niet dol op bloemkool, maar om er iedere keer weer groentecurry mee te maken gaat ook vervelen. Met de bos basilicum die ik in de groentetas aantrof wilde ik graag pesto maken, en zo werd een nieuw recept geboren.

Pasta pesto met geroosterde bloemkool

Pasta met bloemkool

Pasta pesto met geroosterde bloemkool bleek een groot succes: de bloemkool wordt een beetje krokant, en verliest zijn doordringende smaak. Zeker in combinatie met de pesto en de romige smaak van de pasta, proef je opeens een heerlijke groente. Dit recept mag bij ons dus meteen in de herhaling.

Pasta pesto met geroosterde bloemkool

Zo maak je pasta-pesto met bloemkool voor 2 personen:

  • Kooktijd: 30 minuten
  • 1 bloemkool
  • 1 grote of 2 kleine uien
  • 1 teen knoflook
  • 50 gr basilicum
  • 60 gr parmezaanse kaas
  • 30 gr noten naar keuze, ik gebruikte half om half walnoten en amandelen
  • een halve citroen
  • 25 ml extra vierge olijfolie
  • 150 gr gedroogde korte pasta

Zo maak je het

Bloemkool roosteren

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en de ui(en) in partjes. Leg de bloemkool en de ui op een met bakpapier beklede bakplaat. besprenkel met wat olijfolie, bestrooi met zout en zwarte peper en hussel het geheel door elkaar. Bak in de oven gedurende 25 minuten, roer na 15 minuten even om.

Zelfgemaakte pesto

Maak dan de pesto. Doe hiervoor de kaas, de knoflook en de noten in het hakbakje van de staafmixer of in de keukenmachine. Hak tot je redelijk fijne korrels hebt. Voeg dan in delen de basilicum toe. Meng vervolgens 2/3 van de olie door de pesto en bekijk de textuur. De pesto mag behoorlijk dik blijven, want hij wordt nog verdund door het aanhangende vocht van de pasta. Voeg zonodig nog wat olie toe. Maak op smaak met zwarte peper en flink wat citroensap.

Kook na het omroeren van de bloemkool de pasta volgens de instructies op de verpakking. Giet de pasta niet te goed af, je hebt wat aanhangend vocht nodig. Hussel de pesto en de bloemkool door de pasta.

Tips

  • Wil je nog meer groenten in je eten? Voeg dan 1 minuut voor het einde van de kooktijd van de pasta 125 gr doperwten toe aan de pastapan.
  • Heb je niet voldoende basilicum in huis? Dit gerecht kán je natuurlijk ook met pesto uit een potje maken, maar dat smaakt anders. Je kunt ook pesto maken met basilicum en rucola.
  • Je kunt deze pasta pesto uiteraard ook met broccoli maken. Kijk maar:

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.8 / 5. Aantal: 14

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt