De perfecte lunchsalade. Ja, dat durf ik met 100% vertrouwen te claimen. Deze salade is de lekkerste lunch die je ooit thuis gaat eten. Knapperige croutons, een heerlijke umami vinaigrette en romig ei. Als dat geen feestje is…
Salade met ansjovis
Voor de vinaigrette heb je ansjovisolie nodig. Die maak je binnen 5 minuten met dit recept (geleend van Alison Roman). Maak maar lekker veel, want dit is lekker met alles. Je kunt de olie prima warm verwerken voor deze salade, 5 minuten afkoelen is genoeg.
Salade met croutons van desembrood
Voor de croutons gebruik ik het liefst zuurdesemstokbrood, maar met gewoon (stok)brood gaat het natuurlijk ook prima. Het voordeel van zuurdesembrood vind ik dat het van zichzelf wat taaier is en minder snel uitdroogt. Daardoor zijn croutons van desembrood van buiten heerlijk knapperig en van binnen nog net een beetje zacht.
Salade met ei
Voor deze salade koos ik voor gemengde blaadjes, maar je kunt hier iedere soort sla of salademix gebruiken. Op de foto’s zie je de salade met eieren waar de dooiers net stevig van zijn.
Ik vind hem stiekem nóg lekkerder met lopende dooiers, maar mijn man niet, dus we wisselen het hier een beetje af. Deze salade staat hier namelijk minimaal één keer per week als lunch op tafel, en zo houden we het gezellig 😉
Zo maak je salade met croutons en ansjovis vinaigrette voor 2 personen:
- Kooktijd: 20 minuten
- 5 plakjes (zuurdesem)stokbrood of ander stevig brood
- 1/2 el extra vierge olijfolie
- 1/2 tl Provençaalse kruiden
- 2 eieren
- 2 bosuitjes
- 3 el ansjovisolie (zie tekst voor het recept)
- 1 el rodewijnazijn
Zo maak je het
Salade met croutons
Begin met de zuurdesemcroutons. Snijd hiervoor het stokbrood in blokjes. Verhit 1/2 el olijfolie op middelhoog vuur in een koekenpan. Bak de stukjes brood al omscheppend goudbruin. Voeg wanneer het brood begint te kleuren de kruiden toe. Schep de croutons zodra ze goudbruin zijn uit de pan om te voorkomen dat ze nog donkerder worden door de warmte van de pan.
Kook daarna (of ondertussen, als je alles tegelijk in de gaten kunt houden) de eieren zoals je ze zelf het liefste hebt. Dus kook ze 5-6 minuten voor een hele zachte dooier, of 7-8 minuten voor iets steviger. Nog langer is niet aan te raden.
Salade met ansjovis vinaigrette
Snijd ondertussen de bosuien in ringetjes. Klop voor de vinaigrette de ansjovisolie los met de azijn en zwarte peper naar smaak. Doe de sla en de bosui in een ruime kom en schep de ansjovisvinaigrette er luchtig doorheen.
Verdeel dan de salade over twee borden of kommen. Bestrooi met de croutons en leg op elke salade een eitje.
P.S. In dit artikel staat een linkje naar bol.com. Dat is een affiliate link. Als jij iets via die link bestelt, betaal jij de gewone prijs en krijg ik een beetje commissie. Vind ik dus heel lief!
Laat hier weten wat je er van vindt