Winterpostelein vinden veel mensen een wat “lastige” groente. De meeste recepten voor winterpostelein zijn stamppot of pasta. Maar wat nu als je er een ander soort gerecht meewilt maken? Dan maak je met dit recept een heerlijke maaltijdsalade van winterpostelein! Met aardse paddenstoelen, zoete appel, romige linzen, knapperige rookamandelen en een frisse vinaigrette bijvoorbeeld.
Recept met winterpostelein
Het idee voor een recept voor een salade van winterpostelein is voor mij niet nieuw. Toen ik ooit, in de brugklas nota bene, bij verzorging een salade volgens een recept moest maken, vond ik dat maar onzin. Ik bedacht toen al liever zelf wat ik in mijn salade stopte.
Salade met winterpostelein
Omdat ik het voor school moest opschrijven, is dat recept voor winterpostelein bewaard gebleven in mijn multomap met recepten. Deze maaltijdsalade van winterpostelein lijkt er niet meer op, behalve natuurlijk doordat er rauwe winterpostelein in zit.
Toch minder zin in een salade? Van winterpostelein kun je ook heerlijke pesto maken, bijvoorbeeld voor bij geroosterde pompoen. Hier vind je een recept.
Winterpostelein is in het seizoen van november tot maart/april. En het leuke is: deze maaltijdsalade kun je werkelijk dat hele seizoen eten. Ik vond het een echt gerecht voor de herfst, mijn man vond het juist een salade voor de lente. Dus wanneer je ook winterpostelein wilt eten, met dit recept zit je gebakken!
Vegan maaltijdsalade
Onbedoeld is deze maaltijdsalade overigens vegan. Geloof je niet in vegan, dan is blauwe kaas een heerlijke toevoeging. Ikzelf miste die echter totaal niet!
Zo maak je maaltijdsalade van winterpostelein voor 2 personen:
- Kooktijd: 15 minuten
- 200 gr winterpostelein
- 250 gr oesterzwammen of andere paddenstoelen
- 2,5 el extra vierge olijfolie
- 1 zoete appel zoals Jonagold
- 50 gr gerookte amandelen
- 1/2 rode ui
- 1 el vers citroensap
- 1 blik linzen (400 gr), afgespoeld en uitgelekt
- optioneel: 50 gr blauwe kaas
Zo maak je het
Recept voor maaltijdsalade met winterpostelein
Was de winterpostelein en maak hem droog. Snijd de oesterzwammen in smalle reepjes. Verwarm vervolgens op middelhoog vuur een koekenpan en bak de reepjes oesterzwam in 1/2 el olie mooi goudbruin.
Snij de appel in kwarten en de kwarten in kleine stukjes. Hak de amandelen grof en snijd dunne halve maantjes van de rode ui.
Salade met winterpostelein – mijn recept
Klop vervolgens een vinaigrette van de resterende 2 el olijfolie en het citroensap. Doe dan de winterpostelein in een saladeschaal en voeg de oesterzwammen, appel, amandelen, ui, linzen en vinaigrette toe.
Schep de salade luchtig om en maak op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Verbrokkel als je wilt ten slotte de blauwe kaas boven de maaltijdsalade.
Laat hier weten wat je er van vindt