Geroosterde pompoen met pesto maak ik vrij regelmatig. Sowieso gooi ik nogal eens een pestovariant over groente uit de oven, want ook met bijvoorbeeld gepofte biet of geroosterde wortel is dat heerlijk. Ik varieer altijd nogal met de groente, de noten en de kaas, dus dit is meer een basisrecept. Kijk dus vooral in je koelkast wat je in huis hebt en ga niet speciaal naar iets zoeken.
Geroosterde pompoen
Het idee om zoetige ovengebakken groente te combineren met een pittige pesto deed ik op bij het bereiden van mijn kerstdiner vorig jaar. In het onvolprezen Persiana vond ik toen deze prachtige ovengeroosterde pompoen met pesto met daarin pistachenoten en chili-olie, gecombineerd met granaatappelpitten. Dat was niet alleen heerlijk, maar zag er ook prachtig uit.
Pompoen met pesto
Vanaf dat recept ben ik verder gaan experimenteren met wat er maar in de koelkast lag. Ik gebruikte dit keer winterpostelein als basis, maar ook rucola en raapsteeltjes lenen zich uitstekend om tot pesto te verwerken. De feta vond ik heerlijk in deze pesto, die gaf een fijn hartig accent. Zorg dat je kaas hoe dan ook tamelijk hard is en pittig van smaak, anders valt hij weg in het geheel.
Vegetarische pompoen
Deze geroosterde pompoen met pesto is een volwaardige maaltijd, door de eiwitten in de kaas en de noten of pitten, gecombineerd met de gezonde koolhydraten van de pompoen. Mocht je er nog iets naast willen eten, dan is een frisse groene salade een aanrader.
Zelf pesto maken
De pesto is het makkelijkste te bereiden in het hakmolentje van een staafmixer of in de keukenmachine. Gebruik anders een vijzel, maar reken er dan wel op dat het meer werk is om de pesto te maken.
Zo maak je geroosterde pompoen met pesto voor 2 personen:
- Voorbereidingstijd: 10 minuten
- Wachttijd: 35 minuten
- Kooktijd: 10 minuten
- 1 niet te grote pompoen
- 1 bosje winterpostelein of raapsteeltjes of 60 gr rucola
- 50 gr feta
- 1 teen knoflook
- 40 gr ongezouten pitten en/of noten naar keuze (pompoenpitten, amandelen, walnoten en pistachenoten zijn allemaal lekker)
- sap van 1/2 citroen
- extra vierge olijfolie
- versgemalen zwarte peper en/of chili-olie
Zo maak je het
Pompoen roosteren
Verwarm de oven voor op 220 graden of 220 hete lucht. Schrob de pompoen aan de buitenkant goed schoon. Snijd hem dan in de lengte in vieren en schep de zaden en draden eruit. Leg de pompoenkwarten op een bakplaat of in een ovenschaal, kwast de vlezige kanten licht in met olijfolie en bak de pompoen gedurende ongeveer 45 minuten in de oven, tot er bruine plekken op het vlees verschijnen.
Zelfgemaakte pesto
Doe ondertussen de kaas, de noten en de knoflook samen in de hakmolen, keukenmachine of vijzel en maal tot een grove pasta. Voeg dan beetje bij beetje de bladgroente erbij en maal tot die fijn is. Voeg dan zoveel olijfolie toe als nodig is om er een smeuïg geheel van te maken. Maak op smaak met citroensap en zwarte peper en/of chili-olie naar smaak.
Serveer de pompoen met de pesto erover verdeeld.
Laat hier weten wat je er van vindt