Hartverwarmende soep!

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

De dagen beginnen weliswaar langzaam iets langer te worden, maar met nog ruim twee maanden te gaan, hebben we nog een heleboel winterkost voor de boeg. Naast allerlei stamppotten ben ik in de winter ook dol op hartverwarmende soep. Niet elke soep komt in aanmerking: met name mr. Em is niet dol op soepen die niet gepureerd zijn. Bij mij zijn die ook niet favoriet, heel goed gevulde soepen uitgezonderd.

Soeprecepten

Niks passender dus dan mijn lekkerste wintersoepen eens op een rijtje te zetten! Deze onderstaande soepen zijn stuk voor stuk eenvoudig te maken en ontzettend lekker. Ze worden bovendien allemaal lekkerder van afkoelen en weer opwarmen. Je kunt ze dan ook goed voorbereiden en later opeten of restjes de volgende dag eten!

Voor de soepen waar je bouillon voor nodig hebt, is zelfgemaakte bouillon het allerlekkerst. Maar ik ben ook niet gek: daar moet je zin, tijd en ruimte in je vriezer voor hebben. Zelf gebruik ik vaker bouillon van blokjes dan zelfgemaakt. Mocht je er echter zin in hebben, trek dan vooral je eigen bouillon! Van een afgekloven kipkarkas, van preikoppen met wat ui en bleekselderij, zie maar. Eigenlijk wordt het altijd lekker, als je het maar lang genoeg laat trekken en er voldoende zout aan toevoegt. Dat laatste kan trouwens ook prima achteraf. Handig als er kindjes mee-eten!

Soep invriezen

Wat ook goed werkt, is je soep invriezen. Ik kook heel vaak een dubbele portie soep, waarvan ik de helft in een diepvrieszakje van 1,5 liter liggend laat afkoelen, waarna ik de soep invries. Ontdooien gaat het handigst door het zakje in een schaal of diep bord te leggen en het hele zaakje in de koelkast te zetten. Vervolgens warm je de weer vloeibare soep in de magnetron of in een pan. Haast of plotseling trek in soep? Knip dan het zakje kapot, trek het van de bevroren plak soep af en doe die plak in een pan. Verhit de soep op rustig op middellaag vuur.

Zelf soep maken

De ultieme wintersoep is wat mij betreft ribollita. Een dikke, rijkgevulde Toscaanse soep met palmkool of boerenkool, tomaat en bonen.

Op zoek naar een soep waar je het van binnenuit lekker warm van krijgt? Deze pittige wortelsoep is hier in huis al sinds jaar en dag favoriet.

Pittige wortelsoep met linzen

Wel zin in Indiase smaken, maar niet in wortel? Geen nood! Deze Indiase soep met geroosterde pompoen en mosterdzaad is heel anders, maar minstens net zo lekker en een echte hartverwarmende soep.

Indiase pompoensoep

Om vast uit te kijken naar de zomer, maak je met paprika’s uit de kas en tomaten uit blik of kas een heerlijke, volle soep met linzen en pimentón:

Frisse soep met tomaat en gegrilde paprika

Knolselderij is heerlijk om mee te trekken in je (groente)bouillon, maar een hele knolselderij krijg je daarmee natuurlijk niet op. Met dit recept voor knolselderijsoep met curry en maïs maak je hem op én heb je een heerlijk gerecht op tafel staan.

Knolselderjisoep met maïs
Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt