Tomaat-paprikasoep met linzen

Tomaat-paprikasoep met linzen

Deze tomaat-paprikasoep met linzen is heerlijk kruidig en toch lekker fris. Bovendien staat hij binnen 25 minuten op tafel. Ideaal voor elk moment.
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Deze tomaat-paprikasoep met linzen is een heerlijk verwarmend soepje, maar ook in de zomer is dit een heerlijk gerecht. Sterker nog, omdat tomaat en paprika echte zomergroenten zijn, eet ik deze soep eigenlijk liever in de zomer. Door de toevoeging van pimentón en chilivlokken krijgt de soep wat pit, maar door de verse groenten en een kneepje citroensap is het geheel toch fris.

Tomaat-paprikasoep met linzen

Soep als lunch

De soep is vegan en dus melkvrij, hoewel ik het lekker vind om een schepje yoghurt toe te voegen aan mijn kommetje soep. Deze soep staat bovendien binnen 25 minuten op tafel. Daarmee vind ik het ook een perfect lunchgerecht.

Zo maak je 4 kommen tomaat-paprikasoep met linzen:

 • Kooktijd: 25 minuten
 • 100 gr rode (nou ja oranje dus) linzen
 • 2 tenen knoflook
 • 1 laurierblad
 • 1 ui
 • 2 paprika’s
 • 300 gr tomaten en/of kerstomaatjes
 • 1 ui
 • 1/4 tl pimentón
 • chilivlokken naar smaak
 • citroensap naar smaak

Zo maak je het

Vegan soep maken

Breng 750 ml water aan de kook. Pel de knoflooktenen en kneus ze. Doe de linzen in een soeppan met 1/4 tl fijn zout, het laurierblad, de gekneusde knoflooktenen en het gekookte water. Kook het geheel tot de linzen zacht zijn. Dit duurt 15-20 minuten. Zet het vuur daarna gewoon uit. Giet de linzen niet af!

Snipper de ui grof en fruit die zachtjes in wat olie. Snijd de paprika in grove stukken en voeg die toe aan de ui. Laat ze samen zachtjes smoren. Snijd de tomaten in achten, kerstomaatjes in vieren.

Draai het vuur onder de pan met ui en paprika hoog wanneer de paprika zacht is en wat kleur heeft gekregen. Voeg de tomaat, de pimentón en de chilivlokken toe. Bak het geheel op hoog vuur tot de tomaten zacht zijn. Dit duurt maar kort.

Zelfgemaakte tomatensoep

Vis dan het laurierblad uit de pan met de linzen en doe de groenten erbij. Pureer het geheel grondig met een staafmixer tot een gladde soep. Dit lijkt snel het geval te zijn, maar schijn bedriegt: je moet best even pureren voordat de velletjes van de tomaten zijn verdwenen.

Serveer als je wilt met een schepje (Griekse) yoghurt of crème fraîche.

Tomaat-paprikasoep met linzen

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 4.5 / 5. Aantal: 4

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt