Tomaat-paprikasoep met linzen

Deze tomaat-paprikasoep met linzen is een heerlijk verwarmend soepje, maar ook in de zomer is dit een heerlijk gerecht. Sterker nog, omdat tomaat en paprika echte zomergroenten zijn, eet ik deze soep eigenlijk liever in de zomer. Door de toevoeging van pimentón en chilivlokken krijgt de soep wat pit, maar door de verse groenten en een kneepje citroensap is het geheel toch fris.

Tomaat-paprikasoep met linzen

Soep als lunch

De soep is vegan en dus melkvrij, hoewel ik het lekker vind om een schepje yoghurt toe te voegen aan mijn kommetje soep. Deze soep staat bovendien binnen 25 minuten op tafel. Daarmee vind ik het ook een perfect lunchgerecht.

Bereiding: 25 minuten

Ingrediënten voor 4 kommen tomaat-paprikasoep met linzen:

  • 100 gr rode (nou ja oranje dus) linzen
  • 2 tenen knoflook
  • 1 laurierblad
  • 1 ui
  • 2 paprika’s
  • 300 gr tomaten en/of kerstomaatjes
  • 1 ui
  • 1/4 tl pimentón
  • chilivlokken naar smaak
  • citroensap naar smaak

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...

Vegan soep maken

Breng 750 ml water aan de kook. Pel de knoflooktenen en kneus ze. Doe de linzen in een soeppan met 1/4 tl fijn zout, het laurierblad, de gekneusde knoflooktenen en het gekookte water. Kook het geheel tot de linzen zacht zijn. Dit duurt 15-20 minuten. Zet het vuur daarna gewoon uit. Giet de linzen niet af!

Snipper de ui grof en fruit die zachtjes in wat olie. Snijd de paprika in grove stukken en voeg die toe aan de ui. Laat ze samen zachtjes smoren. Snijd de tomaten in achten, kerstomaatjes in vieren.

Tomaat-paprikasoep met linzen

Draai het vuur onder de pan met ui en paprika hoog wanneer de paprika zacht is en wat kleur heeft gekregen. Voeg de tomaat, de pimentón en de chilivlokken toe. Bak het geheel op hoog vuur tot de tomaten zacht zijn. Dit duurt maar kort.

Tomaat-paprikasoep met linzen

Zelfgemaakte tomatensoep

Vis dan het laurierblad uit de pan met de linzen en doe de groenten erbij. Pureer het geheel grondig met een staafmixer tot een gladde soep. Dit lijkt snel het geval te zijn, maar schijn bedriegt: je moet best even pureren voordat de velletjes van de tomaten zijn verdwenen.

Serveer als je wilt met een schepje (Griekse) yoghurt of crème fraîche.

Tomaat-paprikasoep met linzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.