Falafel bowls

Falafel bowls

Snel, makkelijk, gezond en kleurrijk: falafel bowls zijn een feestje. Of je ze nu helemaal zelf maakt of een beetje hulp van de winkel hebt.

Falafel bowls gevuld met knapperige falafels, frisse groenten en romige tahin. Klinkt goed toch? Dat vond ik ook toen ik op de site van Astrid op zoek was naar mijn #swiepswoepswap voor deze maand.

Mijn watte? Dat is de ontzettend gezellige foodblogruil die Mandy elke 2 maanden organiseert. Foodbloggers koken dan iets van elkaars website. En zoals dat dan gaat: ze maken er iets totaal anders van dan het oorspronkelijke recept.

Falafel bowls

Falafel bowls verbouwen

Zo verbouwde ik eerder al eens blondies met witte chocola tot een chai spiced zusje met noten, kreeg een salade met stoofpeer een upgrade, maakte ik kung pao tofu in een knapperige versie, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Bij deze falafel bowls was het niet anders: het idee vond ik enorm leuk, en vervolgens ging mijn hoofd er onmiddellijk mee aan de haal en werden het totáál andere bowls dan bij Astrid. Het recept deel ik daarom graag met je.

Falafel bowls

Zelfgemaakte falafel – of niet?

Ik gebruik hiervoor mijn foolproof falafels, maar als je geen zin hebt om een nacht te wachten kun je hier ook prima voor een pakje kiezen. De lekkerste falafel uit de supermarkt vind ik die van Souq (5 minuten wachten en daarna nog even frituren), helemaal kant-en-klare koop ik zelf altijd op de markt, dus daar weet ik niet welke het lekkerst is.

Verder heb ik niet de meer klassieke hummus gebruikt, maar een daarop lijkende puree van witte bonen die zo mogelijk nóg romiger is. Natuurlijk kun je hier ook prima hummus uit de supermarkt voor gebruiken. Sterker nog, mijn kinderen jassen er per week bijna 2 bakjes supermarkthummus doorheen met zijn tweeën, dus no judgment.

Falafel bowls met groente

Over kant-en-klaar gesproken: de bietjes in mijn falafel bowl zijn van die gestoomde uit de supermarkt. Ja, zelf roosteren is lekkerder, maar, het leven. Bovendien vind ik het onwijs handig om deze bietjes altijd op voorraad te hebben. Ze blijven namelijk zo ongeveer eeuwig goed, en je kunt ze voor heel veel gerechten gebruiken, van quiche tot bruschetta, van bietensalade tot burgers en van tostada tot deze bowls.

Falafel bowls

De overige groenten zijn vers wel het lekkerst. Dus doe jezelf een lol en kies voor de beste, meest rijpe varianten die je kunt vinden en snijd ze vlak voor je ze gebruikt. Dat maakt echt een wereld van verschil.

Falafel met tahin

Voor de tahinsaus geef ik je lekker 2 opties. Ik vind een combinatie van tahin en yoghurt zo ongeveer de lekkerste saus die er is, maar daar gaat wel weer zuivel in. Gelukkig ben ik ook dol op aangemaakte tahin, oftewel, tahin met water en citroensap.

Zo maak je falafel bowls voor 2 personen:

  • Kooktijd: 25 minuten

    Voor de falafel bowls

  • 100 gr bulgur of couscous
  • 200 gr gare rode biet
  • 250 gr snoeptomaat
  • 3 snackkomkommers
  • 6 radijsjes
  • 1/2 avocado
  • 200 gr hummus of wittebonenpuree
  • 250 gr falafel
  • Voor de tahinsaus

  • 2 el tahin
  • 1,5 el citroensap
  • 3 el HEET water
  • Voor de ingelegde rode ui

  • 1 rode ui
  • 4 el appelciderazijn
  • 2 tl (riet)suiker
  • 40 ml water

Zo maak je het

Maak als eerste de ingelegde rode ui. Snijd daarvoor de rode ui in halve ringen en meng in een potje de azijn met 1 tl suiker en het water. Draai het deksel op de pot en schud tot de suiker is opgelost. Doe dan de ui erbij in de pot en laat de ui terwijl je kookt, staan.

Bereid de falafel voor volgens mijn instructies of die op de verpakking van je falafel.

Maak dan de wittebonenpuree als je die gebruikt. Kook ondertussen de couscous of bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Gezonde falafel bowls

Snijd dan de bieten in partjes, de tomaatjes doormidden, de komkommers in plakjes. Halveer de radijsjes en snijd de avocado in blokjes.

Maak vervolgens de tahinsaus. Doe hiervoor de tahin, het citroensap en 3 el heet water in een maatbeker en pureer met de staafmixer tot een romige, gladde saus.

Als laatste frituur je de falafel, zodat die goed heet is als je de bowls serveert. Vul de bowls terwijl de falafels bakken.

Begin met de bulgur of couscous. Top met alle groenten en de rode ui. Leg dan de uitgelekte falafels bovenop en maak het geheel af met de tahinsaus.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt