Dol als ik ben op hamburgers en groentefritters, ben ik ook altijd op zoek naar fijne vegaburgers. Na het succes van de vegaburger van zoete aardappel, leek het me leuk om van één van mijn andere succesnummers, foolproof falafel, ook een vegaburger te maken. Dat werd deze makkelijke vegan falafelburger!
Het voorbereiden van deze falafelburger is zo gedaan, daarna is het een kwestie van even wachten en vervolgens rustig bakken. Dat wachten zorgt voor extra stevigheid, net als het bakken op laag vuur. Dat laatste zorgt bovendien voor een knapperig korstje.
Vegaburger van falafel
Met alleen een burger ben je er natuurlijk nog niet! Kies daarbij lekkere knapperige broodjes, romige avocado en je favoriete hummus. Ik gebruikte zelfgemaakte bietenhummus, vanwege de prachtige kleur! Om het af te maken, is het lekker om ofwel tahin, citroensap en water los te roeren tot een sausje, of munt met yoghurt te mengen voor een nog frisser – maar niet vegan – versie.
Let op: om deze falafelburgers heb je een keukenmachine (aff.) nodig. Alleen daarmee krijg je de ingrediënten fijn genoeg gemalen. Ik gebruik al jaren dit beest (aff.), wat mij betreft toch echt de allerbeste.
Om mooie, strak gevormde burgers te maken, is een koekjesuitsteker (aff.) in het formaat van je broodje handig, maar met de hand vormen kan natuurlijk ook prima.
Zo maak je makkelijke vegan falafelburgers:
- Voorbereidingstijd: 10 minuten
- Wachttijd: 30 minuten
- Kooktijd: 15 minuten
- 3/4 el komijnzaad
- 1 kleine ui
- 20 gr koriander
- 1 blik kikkererwten (400 gr), afgespoeld en uitgelekt
- 1 tl gemalen koriander
- 1/4 tl fijn zout
- ½ tl gemalen chilipeper
- 1 teen knoflook
- 1 el bloem
- 2 broodjes voor de falafelburgers
- 1/2 avocado
- je favoriete hummus
- tahin met wat citroensap en water (vegan) of yoghurt met munt (vegetarisch)
Voor de vegan falafelburgers
Om te serveren
Zo maak je het
Rooster het komijnzaad in een droge koekenpan tot het begint te geuren. Snijd ondertussen de ui in grove stukken en scheur de koriander grof. Doe deze dan met de kikkererwten, het komijnzaad, de gemalen koriander, het zout, de chilipeper en de knoflook in de kom van de keukenmachine.
Zelfgemaakte vegaburgers
Maal dan het geheel tot een fijne massa. Voel even: voelt het erg vochtig, meng dan de bloem door het mengsel. Kun je er al een stevig balletje van vormen, dan kun je de bloem achterwege laten.
Vorm van het kikkererwtenmengsel twee vegaburgers van ieder ongeveer 175 gram. Leg ze op een bord of met bakpapier beklede bakplaat en zet ze vervolgens minimaal 30 minuten in de koelkast.
Terwijl je wacht, kun je de broodjes voorbereiden, de avocado in plakjes snijden en je sausje maken.
De lekkerste falafelburger
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de burgers als je dat nog niet gedaan hebt op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met de olie. Bak de burgers in 20-25 minuten tot ze goudbruin zijn.
Snijd ondertussen de broodjes open en besmeer aan één kan met je favoriete hummus. Leg daar de plakjes avocado op. Leg daarop de knapperige falafelburgers en top met je saus en natuurlijk ten slotte de bovenkant van je broodje.
Laat hier weten wat je er van vindt