Makkelijke falafelburger

Dol als ik ben op hamburgers en groentefritters, ben ik ook altijd op zoek naar fijne vegaburgers. Na het succes van de vegaburger van zoete aardappel, leek het me leuk om van één van mijn andere succesnummers, foolproof falafel, ook een vegaburger te maken. Dat werd deze makkelijke vegan falafelburger!

Makkelijke falafelburger

Het voorbereiden van deze falafelburger is zo gedaan, daarna is het een kwestie van even wachten en vervolgens rustig bakken. Dat wachten zorgt voor extra stevigheid, net als het bakken op laag vuur. Dat laatste zorgt bovendien voor een knapperig korstje.

Vegaburger van falafel

Met alleen een burger ben je er natuurlijk nog niet! Kies daarbij lekkere knapperige broodjes, romige avocado en je favoriete hummus. Ik gebruikte zelfgemaakte bietenhummus, vanwege de prachtige kleur! Om het af te maken, is het lekker om ofwel tahin, citroensap en water los te roeren tot een sausje, of munt met yoghurt te mengen voor een nog frisser – maar niet vegan – versie.

Let op: om deze falafelburgers heb je een keukenmachine nodig. Alleen daarmee krijg je de ingrediënten fijn genoeg gemalen.

Zo maak je makkelijke vegan falafelburgers:

  • Voorbereidingstijd: 10 minuten
  • Wachttijd: 30 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten

    Voor de vegan falafelburgers

  • 3/4 el komijnzaad
  • 1 kleine ui
  • 20 gr koriander
  • 1 blik kikkererwten (400 gr), afgespoeld en uitgelekt
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1/4 tl fijn zout
  • ½ tl gemalen chilipeper
  • 1 teen knoflook
  • 1 el bloem
  • Om te serveren

  • 2 broodjes voor de falafelburgers
  • 1/2 avocado
  • je favoriete hummus
  • tahin met wat citroensap en water (vegan) of yoghurt met munt (vegetarisch)

Zo maak je het

Rooster het komijnzaad in een droge koekenpan tot het begint te geuren. Snijd ondertussen de ui in grove stukken en scheur de koriander grof. Doe deze dan met de kikkererwten, het komijnzaad, de gemalen koriander, het zout, de chilipeper en de knoflook in de kom van de keukenmachine.

Zelfgemaakte vegaburgers

Maal dan het geheel tot een fijne massa. Voel even: voelt het erg vochtig, meng dan de bloem door het mengsel. Kun je er al een stevig balletje van vormen, dan kun je de bloem achterwege laten.

Vorm van het kikkererwtenmengsel twee vegaburgers van ieder ongeveer 175 gram. Leg ze op een bord en zet ze vervolgens minimaal 30 minuten in de koelkast. Terwijl je wacht, kun je de broodjes voorbereiden, de avocado in plakjes snijden en je sausje maken.

De lekkerste falafelburger

Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur met een flinke scheut neutrale olie. Draai het vuur laag wanneer de pan warm is en bak de falafelburgers zo op laag vuur. Het duurt ongeveer 5-7 minuten per kant voor er een krokant korstje gevormd is.

Snijd ondertussen de broodjes open en besmeer aan één kan met je favoriete hummus. Leg daar de plakjes avocado op. Leg daarop de knapperige falafelburgers en top met je saus en natuurlijk ten slotte de bovenkant van je broodje.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 16 maart 2020

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply