Deze foolproof falafel met muntyoghurt maakte ik afgelopen zomer voor het eerst. Ik was altijd wat huiverig voor het zelf maken van falafel. Moest ik dan kikkererwten uit blik gebruiken of gedroogde? Wat als alles uit elkaar valt tijdens het frituren? Ik had zoveel rampverhalen gehoord, dat ik eigenlijk niet meer durfde.
Zelfgemaakte falafel
Gelukkig won mijn trek het van de onzekerheid en stortte ik me op het vergelijken van allerlei recepten om tot de perfecte, foolproof falafel te komen. En perfect was ie, toen ik deze makkelijke versie liet keuren door een bekende van Palestijnse origine, zei ze me dat deze net zo lekker was als die van haar moeder!
Tips om foolproof falafel te maken
Ik kan me voorstellen dat ik niet de enige ben met “falafelangst”, dus de belangrijkste tips. Als je deze volgt, kán je falafel eigenlijk niet mislukken:
- Gebruik geen kikkererwten uit blik, maar echt alleen gedroogde geweekte.
- Het mengsel moet niet te nat zijn, maar ook niet te droog. Het mag best vochtig voelen, maar je moet er wel balletjes van kunnen knijpen in je handpalm.
- Er valt altijd wat af. Zowel bij het hanteren van de balletjes als bij het frituren. Maak je daar niet druk om, de korrels in het vet kan je er gewoon uit zeven.
- Voor een vegan (of melkvrije) versie kun je de Griekse yoghurt vervangen door sojayoghurt of de muntyoghurt weglaten en – heel klassiek – tahinsaus serveren bij je falafel.
- Als je koriander niet lekker vindt, kun je deze ook vervangen door platte peterselie. Vervang de gemalen koriander overigens niet, dat is een heel andere smaak dan korianderblad.
- Je hebt een foodprocessor of staafmixerbakje nodig, en natuurlijk een diepe pan of friteuse.
Zo maak je foolproof falafel voor 2 personen:
- Wachttijd: 6 uur
- Kooktijd: 30 minuten
- 125 gr gedroogde kikkererwten
- 3/4 el komijnzaad
- 1 tl gemalen korianderzaad
- 1/2 ui, in grove stukken
- ½ klein bosje koriander, grof gesneden
- rasp van 1/4 citroen
- 1 teen knoflook
- 1/4 tl bakpoeder
- ½ tl gemalen chilipeper
- Evt. bloem
- 125 Griekse yoghurt
- 3 stengels munt
- Vers frituurvet
Zo maak je het
Foolproof falafel voorbereiden
Doe de kikkererwten in een schaal, zet ze onder veel water en laat zo gedurende minimaal 6 uur weken. Als je ze falafel ‘s avonds wilt eten, kun je de kikkererwten dus ‘s ochtends onder water zetten. Je kunt ze natuurlijk ook een nacht laten weken. Ze absorberen idioot veel vocht, dus zorg ervoor dat je zeker 3x zoveel volume water als kikkererwten gebruikt.
Zelfgemaakte yoghurtsaus
Rooster het komijnzaad in een koekenpan. Giet de kikkererwten af en laat ze uitlekken in een zeef. Hak de munt fijn en roer met 1 el olijfolie en zout en peper naar smaak door de yoghurt. Zet de saus tot gebruik in de koelkast.
Zelf falafel maken
Doe de kikkererwten met andere ingrediënten, behalve de bloem, munt, yoghurt en natuurlijk frituurvet, in de keukenmachine. Pureer tot je een heel fijne pasta hebt. Probeer of je hiervan een stevig balletje kunt draaien. Lukt dit niet, voeg dan een eetlepel bloem toe en meng die goed door het deeg. Herhaal dit net zo vaak tot je een stevig deeg hebt en een gedraaid balletje mooi glad blijft. Er mag nog wel wat vocht uit “sprietsen” als je het balletje samenknijpt. Draai balletjes ter grootte van een walnoot tot je deeg op is.
Falafel bakken
Verwarm het frituurvet tot 180 graden. Frituur de balletjes in 3-5 minuten goudbruin. Serveer met de muntyoghurt en wat je er verder maar lekker bij vindt. Ik at er dit keer ovengebakken courgette bij (plakjes courgette met wat olie en kruiden naar smaak 25 minuten op 200 graden op de bakplaat), maar ook een tomatensalade en/of natuurlijk pitabroodjes zijn hier heerlijk bij!
Corine zegt
Klopt het dat je kikkererwten niet kookt?!
Emma van der Deijl zegt
Hi Corine, dat klopt inderdaad! Als je ze kookt, worden ze te zacht om goede falafel te maken 🙂
Tessa Keur zegt
Kikkererwten moet je wel koken omdat ze anders giftig zijn.
Emma van der Deijl zegt
Hoi Tessa, je hebt helemaal gelijk dat kikkererwten en peulvruchten verhit moeten worden voor je ze veilig kunt eten.
Bij falafel wordt het kikkererwtenbeslag gefrituurd, en dus op die manier verhit. Je loopt dus geen risico op vergiftiging.