Oeeehhhh dit recept! Vegan burgers van biet. Vegan ja. Maar dan wél met een serieuze bite. En waanzinnige saus. Geloof me: dit wil je.
Bijzondere vegan burgers van gewone biet
Nou ben ik sowieso dol op vegaburgers, zeker zelfgemaakt. Op alle burgers, als ik eerlijk ben. Maar deze vegaburgers van biet vind ik vooral zo speciaal omdat, als je naar de ingrediënten kijkt, die weinig bijzonder zijn. Maar als je het geheel combineert: wauw!

Vegaburger van biet
Voor deze vegan burgers heb je gare biet nodig. Ik gebruik gewoon gestoomde bietjes uit de supermarkt, die zijn ook nog eens precies de juiste hoeveelheid.
Deze bietenburgers zijn gemakkelijk om te maken, ze kosten alleen wat tijd én het is handig als je een kookring oid hebt. Ik gebruik hiervoor doorgaans ronde koekjesvormen (aff.).

Vegan bietenburgers voor 4
Met dit recept maak je trouwens genoeg voor 4 personen. Burgers die je over hebt, kun je prima invriezen en in de oven (120 graden) rustig opwarmen. Wil je liever een half recept maken, gebruik dan de rest van de biet voor tostada’s!

Broodje voor je vegan burger
Het lekkerste burgerbroodje vind ik de briochebollen volgens het recept van Francesca Kookt. Let op: deze zijn niet vegan. Dus als je helemaal vegan wilt, kies dan voor burgerbroodjes die dat wel zijn of gewone witte bolletjes. Besmeer die dan uiteraard niet met boter, maar met vegan mayo, liefst die van Jean Baton, want die heeft lekker veel smaak.
Zo maak je vegan burgers van biet voor 4 personen:
- Wachttijd: 45 minuten
- Kooktijd: 15 minuten
- 500 gr gare biet
- 1 grote ui
- 2 tenen knoflook
- 1 blik kidneybonen (400 gr), afgespoeld en uitgelekt
- 100 gr havermout
- 2 el extra vierge olijfolie
- 2 tl sumac
- 1 el za’atar
- 1 avocado
- 1 el vers citroensap
- 2 el tahin
- veldsla naar smaak
- briochebollen of andere broodjes
Voor de vegan bietenburgers
Om te serveren
Zo maak je het
Makkelijke vegan burgers van biet
Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht. Snijd de bieten in parten. Pel de ui, snijd die in kwarten en pel de knoflook. Doe de ui en de knoflook met de bonen, de bieten, de havermout, de olijfolie, en de kruiden in de keukenmachine. Pulseer tot je een grof mengsel hebt. Proef en maak op smaak met zout en versgemalen peper.
Vegaburgers uit de oven
Laat het mengsel 5 minuten opstijven. Vorm er dan burgers van met behulp van een kookring. Zet die op een met bakpapier beklede bakplaat en schep er een laag bietenmengsel in van ca. 1,5 cm dik. Strijk glad, verwijder de ring en maak zo nog 7 burgers.
Bak de burgers gedurende 25 minuten. Haal dank de bakplaat uit de oven en keer de burgers met behulp van een spatel voorzichtig om. Als je wilt, kun je de burgers nu met behulp van de koekring weer in model brengen, want ze dijen vaak iets uit.
Bak de burgers hierna nog eens 15 minuten. Haal ze dan uit de oven en laat ze 5 minuten afkoelen. Pureer ondertussen de avocado met de tahin, het limoensap en het water. Proef en maak op smaak met zout en peper.
Vegan hamburgers met bietjes
Snijd de (brioche)bolletjes doormidden en besmeer ze met boter of vegan mayo. Bak de broodjes even in een droge, hete koekenpan. Besmeer dan de onderste helften met de avocadocrème en leg de burgers erop. Top met veldsla en de bovenkanten van de bolletjes.
Laat hier weten wat je er van vindt