Zoete, aardse geroosterde biet, romige geitenkaas en pittige, hartige olie met ansjovis. Klinkt dat goed? Het klinkt vast nóg beter als je weet dat dit ook nog eens een heel makkelijk recept is. En maak je geen zorgen als je niet van ansjovis houdt: dit gerecht smaakt niet vissig, alleen heerlijk umami.
Pittige ansjovisolie
De olie die over de bieten en de geitenkaas gaat, komt uit het fijne kookboek Nothing Fancy van Alison Roman (van #thecookies), in het Nederlands vertaald als Bijzonder Simpel. Ik heb het boek dit jaar voor mijn verjaardag gekregen, en het is net als Alisons boek Dining In (vertaald als Lekker Thuis), een enorme favoriet.
De ansjovisolie serveert Alison met superrijpe tomaten. Ook heerlijk, maar als ik eerlijk ben, vind ik mijn variant nóg lekkerder. Maar you do you, want deze olie is eigenlijk gewoon lekker met alles.
De pittige, hartige olie maak je binnen 5 minuten. Ik geef je het hele recept. Je hebt maar de helft nodig, maar zoals gezegd, dit is lekker op alles. Bovendien heb je anders een half blikje ansjovis over.
Biet met ansjovis
De bieten heb ik geroosterd, maar als je het jezelf nog makkelijker wilt maken, koop dan gare bieten bij de supermarkt. Roosteren doe ik meestal als er iets anders in de oven ligt. Ik verpak de bieten dan in aluminiumfolie en laat ze 1-2 uur (afhankelijk van de grootte) roosteren op 200 graden. Dit werkt trouwens ook prima op de barbecue.
Daarna is het alleen nog een kwestie van alles op een bord leggen, beetje azijn, zout en peper erover en voilà!
Zo maak je biet met geitenkaas en ansjovis voor 2 personen:
- Kooktijd: 10 minuten
- 600 gr (gare) rode biet
- 125 ml extra vierge olijfolie
- 2 el venkelzaad
- 1 tl pul biber of chilivlokken
- 1 blikje ansjovis (ca. 8 filets)
- 100 gr zachte geitenkaas
- 1 el rodewijnazijn
- grof zeezout
- zwarte peper
Zo maak je het
Rooster de bieten als je rauwe bieten gebruikt. Hoe je dat doet, lees je hierboven. Verwarm gare bieten uit de supermarkt even in de magnetron, dit is het lekkerst met warme of lauwe bietjes.
Maak dan de ansjovisolie. Kneus daarvoor het venkelzaad en doe dit met de olie, de ansjovis en de pul biber in een klein pannetje. Verwarm op middelhoog vuur terwijl je constant roert, tot de kruiden beginnen te geuren en de ansjovis is “opgelost”.
Snijd de bieten in plakjes en verkruimel de geitenkaas eroverheen. Besprenkel vervolgens met de ansjovisolie en de azijn. Strooi ten slotte wat grof zout en zwarte peper over de bieten.
P.S. De linkjes naar bol.com zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link bestelt, kost het jou niets extra, maar krijg ik wel een percentage commissie. Daar maak je me dus heel blij mee!
Laat hier weten wat je er van vindt