Lekkerder dan het origineel: ik vind shoarma van oesterzwammen veel lekkerder dan van wat voor vlees dan ook. De textuur ligt bovendien verrassend dicht bij die van de vleesvariant. Alle reden dus om voortaan voor vegan shoarma te kiezen.
Zelfgemaakte shoarmakruiden
Voor mijn vegan shoarma meng ik mijn shoarmakruiden zelf. Heb je daar geen zin in, gebruik dan gewoon een pakje. Het is wel erg lekker om dan de sumac en granaatappelmelasse toe te voegen, maar zelfs die zou je achterwege kunnen laten.
Vegan shoarma
De standaard knoflooksaus heb ik achterwege gelaten. In plaats daarvan koos ik voor zhug (pittige groenekruidensaus), ingelegde rode ui, tomaat, komkommer en radijs.
Dit geheel geeft een lekkere bite, en op deze manier is je shoarma nog gezond ook. Minder vet dan de vleesversie, en met een berg groente erbij.
Ik serveer mijn shoarma meestal klassiek in een pita, maar stiekem vind ik op een flatbread net wat handiger. Dit keer koos ik dus daarvoor.
Zo maak je vegan shoarma van oesterzwammen voor 2 personen:
- Kooktijd: 30 minuten
- 2 el tahin
- 1,5 el citroensap
- 3 el HEET water
- 3 snackkomkommers
- 2 grote tomaten
- 5 radijsjes
- 1 grote puntpaprika
- 300 gr oesterzwammen
- 1,5 el gemalen komijn
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl fijn zout
- 1/4 tl knoflookpoeder
- 1/4 tl uipoeder
- mespunt piment
- 1/4 tl kaneel
- 1/2 tl sumac
- 1 el granaatappelmelasse
- zwarte peper naar smaak
- flatbreads of pita’s
- ingelegde rode ui
- zhug (zelfgemaakt of uit een potje)
Voor de tahinsaus
Voor de vegan shoarma
Voor de shoarmakruiden
Om te serveren
Zo maak je het
Maak eerst de tahinsaus. Klop hiervoor met de staafmixer of met een garde de tahin los met het citroensap en het water.
Snijd vervolgens de komkommer, de tomaat en de radijsjes in kleine blokjes.
Vegan shoarma van oesterzwammen
Snijd dan de paprika in stukjes en de oesterzwammen in dunne reepjes. Verhit de olie in een ruime koekenpan, wok of hapjespan op middelhoog vuur. Bak de paprika hierin rustig 5 minuten.
Zelf shoarmakruiden maken
Meet ondertussen de kruiden af, doe ze bij elkaar in een kommetje en roer goed door elkaar. Voeg vervolgens de oesterzwammen toe in de pan met paprika. Strooi de kruiden erover en besprenkel het geheel met de granaatappelmelasse.
Bak terwijl je af en toe omschept de oesterzwammen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar. Verwarm ondertussen de flatbreads of pita’s volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Laat hier weten wat je er van vindt