Heb je wel eens hartige wafels gegeten? Zoete wafels ken je wel van me, maar deze zijn héél anders. En toch ook weer niet, want deze falafel wafels zijn heerlijk knapperig, rijk van smaak en heerlijk belegd.

Vegan falafel wafels
Misschien heb je al wel eens falafel wafels ergens voorbij zien komen. Zou kunnen. Maar deze. Damn. Deze zijn GOED. Hoe goed? Nou, zodanig dat mijn zoon van 5, mijn man en ik zowat ruzie kregen over de laatste wafel.

Anders dan in de meeste andere recepten helemaal vegan, want ik gebruik geen ei om ze te binden. En moeilijk? Nee. Tien minuten werk, verder alleen een beetje loungen naast je wafelijzer. Dat kan jij!
Naast de frisse salade is een smeersel heerlijk bij deze wafels, net als ingelegde rode ui. Ik gebruikte bietenhummus, tahina en koriander-limoenhummus, maar ook baba ganoush is hier waanzinnig lekker bij.

Zo maak je 10 falafel wafels:
- Kooktijd: 35 minuten
- 2 blikken kikkererwten (400 gr) of 1 groot blik (800 gr)
- 1 ui
- 40 gr platte peterselie
- 2 el komijnzaad
- 1 el gemalen koriander
- 1/4 tl chilivlokken
- 1/4 fijn zout
- 2 tl bakpoeder
- 3 el bloem of kikkererwtenmeel
- 3 el maizena
- bakspray om in te vetten
- tahina en hummus of baba ganoush om te serveren
- 3 tomaten
- 4 snackkomkommers
- 3 bosuien
- 2 tl citroensap
- 1 el extra vierge olijfolie
- optioneel: 1 puntpaprika
Voor de falafelwafels
Voor de salade
Zo maak je het
Begin met de kikkererwten. Giet ze af en vang 75 ml van het vocht op. Laat de rest van de kikkererwten goed uitlekken. Doe de kikkererwten in de keukenmachine.
Snijd de ui in achten en doe deze bij de kikkererwten in de keukenmachine. Snijd de stelen van de peterselie en voeg ook deze toe. Bewaar het peterselieblad voor de salade.
Hartige falafel wafels
Voeg het opgevangen kikkererwtenvocht (aquafaba), het komijnzaad, de koriander, de chilivlokken, het zout, het bakpoeder, de bloem of het kikkererwtenmeel en de maizena toe aan de kikkererwten. Maal het geheel tot het bijna helemaal glad is.
Verwarm het wafelijzer en spray goed in met bakspray. Bak wafels van ca. 3 el per wafel. Het bakken duurt bij mij ongeveer 5 minuten per ronde.
Maak ondertussen de salade. Snijd de tomaten en de komkommers in kleine blokjes. Snijd als je die gebruikt ook kleine blokjes van de paprika en snijd de bosuien in ringetjes. Hak de peterselie grof. Meng alles door elkaar en besprenkel met het citroensap en de olijfolie. Voeg een flinke snuf zout toe en schep de salade om.
Serveer de wafels met de salade en of hummus.
Laat hier weten wat je er van vindt