Klinkt goed hè, smeuïge, kruidige chai blondies met walnoten en zeezout? Echt een perfecte manier om de herfst te beginnen, als je het mij vraagt.
Sowieso natuurlijk smeuïge blondies, maar als ik eerlijk ben, heb ik blondies nooit zo goed begrepen. Ik ben dol op brownies, maar waarom zou je de chocolade weglaten? Toch was ik wel erg nieuwsgierig toen ik voor de swiepswoepswap van Mandy een recept mocht uitkiezen van Cookies & Carrotsticks, want haar blondies zagen er heerlijk uit.
Chai blondies met walnoten
Twee dagen later kwam ik bij Broma Bakery een recept tegen voor chai blondies met mapleglazuur. Een combinatie van die twee recepten leek mij geweldig, en dat was het ook: smeuïge chai blondies met walnoten en zeezout!
Chai vind ik heerlijk, en de combinatie van chai specerijen met geroosterde walnoten is echt waanzinnig. Zout en vanille maken het helemaal af. Gebruik hiervoor trouwens de beste vanille die je kunt betalen, liefst vanillepasta en anders (zelfgemaakt) extract van échte vanille. Dus niet zo’n buisje uit de supermarkt.
Ik houd niet zo van glazuur, maar ik heb wel een andere manier gevonden om deze blondies nóg lekkerder te maken: serveren met een bolletje walnotenijs. Echt een aanrader!
Smeuïge blondies
Deze chai blondies zijn redelijk plat, omdat er geen bakpoeder in zit. Dat is namelijk de helft van de truc om te zorgen dat ze mooi smeuïg worden! Wil je ze wat dikker, gebruik dan gewoon een kleinere maat vorm. Let er dan wel op dat je de blondies langer moet bakken!
En de andere helft van de truc? Dat is de blondies uit de oven halen als je denkt dat ze nog niet gaar zijn. Best lastig, maar mijn ervaring is dat de vorm de oven uit moet zodra de blondies mooie goudbruine randjes hebben. Ben je te laat, dan zijn ze droog en cake-achtig in plaats van smeuïg. Blegh.
Zo maak je 16-20 smeuïge chai blondies met walnoten en zeezout:
- Wachttijd: 20 minuten
- Kooktijd: 15 minuten
- 50 gr walnoten
- 125 gr roomboter
- 125 gr lichtbruine (basterd)suiker
- 25 gr kristalsuiker
- 1 tl vanillepasta of 2 tl vanille-extract
- 1 ei
- 1 tl gemalen kardemom
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl gemalen gember
- een flinke snuf versgemalen zwart peper (ik deed 5 draaien met de molen)
- 1/2 tl fijn zeezout
- 125 gr bloem
Zo maak je het
Blondies met walnoten
Verwarm de oven voor op 180 graden. Hak ondertussen de walnoten grof. Rooster ze in de oven tot ze beginnen te geuren. Dat duurt 5-8 minuten. Houd ze goed in de gaten, want voor je het weet, zijn ze zwart.
Smelt de roomboter in een pannetje of in de magnetron. Roer de suikers er goed doorheen en laat even afkoelen. Voeg dan de vanille en het ei toe.
Kruidige chai blondies
Schep alle specerijen en het zout in een schaaltje en roer door elkaar. Klop ze dan door het botermengsel.
Doe de bloem in een mengkom. Voeg de vloeibare ingrediënten en de afgekoelde walnoten toe en spatel het beslag goed door. Stop zodra alles gemengd is, anders worden je blondies taai!
Vet een muffinvorm van 20*20 cm goed in met bakspray. Schenk het beslag erin en strijk de bovenkant glad.
Smeuïge chai blondies
Bak de blondies tot de randjes goudbruin zijn en de bovenkant is gestold. Dit duurde bij mij ongeveer 18 minuten, dus houd ze goed in de gaten! Haal de chai blondies na 10 minuten uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
Let op: je kunt de blondies pas goed snijden als ze helemaal zijn afgekoeld
Laat hier weten wat je er van vindt