Al tijden doe ik mee met de Swiepswoepswap van Mandy. Deze maand mocht ik een recept uitkiezen van Nienke van Foxilicious. Erg fijn, want Nienke heeft wel website vol heerlijke vegetarische gerechten én Nienke heeft familie bij mij in de buurt wonen, en kent zelfs de speeltuin bij mij in de straat. Ik koos voor haar kung pao tofu en daar gaf ik, zoals elke swiepswoepswap, mijn eigen draai aan. Ik combineerde mijn knapperige kung pao tofu met heerlijke gebakken rijst met véél groente.
Kung pao chicken ken ik eerlijk gezegd alleen van naam, maar de beschrijving die Nienke gaf, vond ik om te watertanden, dus daar ben ik mee aan de slag gegaan.
Knapperige tofu
Zoals altijd als ik tofu klaarmaak, deed ik dat in de oven: dan krijg je heerlijk knapperige tofu namelijk. Is tevens zo ongeveer de enige manier waarop ik tofu lust.
Ik combineerde mijn knapperige kung pao tofu met gebakken rijst met lekker veel groenten. Ik had namelijk een overvolle groentela, met onder andere spitskool, paksoi en sperziebonen.
Kung pao tofu met gebakken rijst
Gebruik vooral de groenten die jíj lekker vindt en voorhanden hebt, of desnoods een zak voorgesneden wokmix. Let trouwens even op bij de tofu: die moet minimaal een half uur uitlekken voor je hem kunt verwerken, anders wordt hij niet krokant!
Nog één ding: je hebt hier afgekoelde gekookte rijst voor nodig. Dat kan je in de koelkast doen, maar zelf zorg ik dat de rijst de dag van tevoren al gekookt is, of zelfs uit de vriezer komt!
Zo maak je kung pao tofu voor 2 personen:
- Wachttijd: 30 minuten
- Kooktijd: 40 minuten
- 1 blok tofu
- 3 el sesamolie
- 2 el+1 tl maizena
- 1,5 tl Chinese 5 spice
- 1 tl gemalen gember
- 1/4 tl fijn zout
- 1,5 el sojasaus
- 1,5 el gembersiroop
- 25 ml rijstazijn
- 1 paksoi
- 400 gr spitskool of witte kool
- 150 gr sperziebonen
- 300 gr gekookte zilvervliesrijst (=125 gr ongekookt)
- optioneel: 1 el sesamzaad, even geroosterd on een droge koekenpan
Zo maak je het
Begin met de tofu. Snijd het blok overdwars doormidden, zodat je twee dunne plakken hebt. Leg deze in keukenrol verpakt op een bord. Zet hier iets zwaars op. Ik gebruik meestal een Creusetpan gevuld met water. Laat de tofu zo minimaal een half uur uitlekken.
Knapperige kung pao tofu
Meng ondertussen in een ruime kom 2 el sesamolie met 2 el maizena, 1 tl 5 spice met de gember en het zout.
Verwarm de oven voor op 200 gr hete lucht Snijd vervolgens de uitgelekte tofu in dobbelstenen. Hussel deze goed om met het maizenamengsel.
Stort de tofu op een met bakpapier beklede bakplaat en spreid de blokjes goed uit over de plaat, zodat ze elkaar niet raken. Bak de tofu in ca. 30 minuten knapperig.
Kung pao saus
Meng ondertussen de rest van de maïzena met de rest van de 5 spice, de sojasaus, de gembersiroop, de rijstazijn en de chilivlokken.
Snijd dan de paksoi en de kool in reepjes. Maak de boontjes schoon en doe ze in een kom met komend water. Laat de boontjes zo 10 minuten staan en giet ze daarna af.
Kung pao tofu met gebakken rijst
Verhit in een ruime wok de rest van de sesamolie. Bak hierin eerst de groenten tot ze bruine plekjes beginnen te krijgen. Voeg dan de rijst toe.
Bak de rijst al onroerend 3 minuten mee. Voeg dan de kung pao saus toe, maar bewaar 1 el. Schep gedurende 2 minuten goed om en voeg ten slotte de knapperige tofu toe. Bestrooi als je wilt met sesamzaad.
Laat hier weten wat je er van vindt