Salade met stoofpeer en blauwe kaas

Salade met stoofpeer en blauwe kaas

Een briljante combinatie voor de herfst: salade met stoofpeer, blauwe kaas en knapperige noten. Van de restjes maak je glühwein!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Voor de swiepswoepswap van Mandy and more mocht ik in november een recept uitkiezen van Hussemusse. Ik probeer altijd voor een vegetarisch gerecht te kiezen, gewoon, omdat ik het liefst vega eet. Al snel zag ik de salade met stoofpeertjes voorbijkomen. Ik viel als een blok voor de combinatie van stoofperen en blauwe geitenkaas, en deze salade leek me ook nog eens perfect voor november! Natuurlijk heb ik het één en ander aangepast, en daar rolde deze overheerlijke salade met stoofpeer en blauwe kaas uit.

Salade met stoofpeer en blauwe kaas

Stoofpeer met bleu d’Auvergne

Echt, een geniale combinatie! Zeker met de knapperige pecannoten. Van het kookvocht van de stoofperen heb ik bovendien een lekkere dressing voor de salade gemaakt. Het notige van de veldsla sluit er bovendien heerlijk bij aan.

Met wat brood erbij, is deze salade met stoofpeer een prima lunch of hoofdgerecht voor 2 personen.

Zelf stoofpeertjes maken

De salade zelf heb je in een paar minuten in elkaar gezet, maar de stoofperen moeten natuurlijk een tijdje staan. Ik maak eigenlijk altijd een flinke pan vol, dan heb ik ook nog stoofperen als toetje. Heb je alle peren eruit gevist, dan is het lekker om de rest van de fles wijn in de pan te kieperen en nog een tijdje te laten pruttelen, dan heb je ook nog een pannetje glühwein. Als dat niet efficiënt koken is, weet ik het ook niet meer.

Salade met stoofpeer en blauwe kaas

Salade met stoofpeer

Ik gebruik voor dit recept niet de lekkerste rode wijn, maar wel een rode wijn met smaak. Dus niet de allergoedkoopste onderuit het schap, maar net een treetje erboven. Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar ik denk dat je stoofperen ook prima in de slowcooker kunt klaarmaken. Als je dat doet, wil je me dan laten weten of het gelukt is?

Zo maak je salade met stoofpeer en blauwe kaas:

 • Voorbereidingstijd: 10 minuten
 • Wachttijd: 2 uur 30 minuten
 • Kooktijd: 5 minuten

  Voor de stoofperen (kun je ook gemakkelijk verdubbelen zodat je ook stoofperen overhoudt)

 • 200 ml rode wijn
 • 150 ml water
 • 25 gr suiker
 • 1 kaneelstokje
 • 0,5 tl vanille-extract
 • 400 gr stoofperen
 • Voor de salade

 • 25 gr ongezouten pecannoten
 • 100 gr veldsla
 • 12-16 partjes stoofpeer
 • 50 gr Bleu d’Auvergne
 • 1 el extra vierge olijfolie

Zo maak je het

Begin met de stoofperen. Doe daarvoor de wijn met het water, de suiker, het kaneelstokje en het vanille-extract in een pan met een dikke bodem en zet die op een laag pitje. Snijd vervolgens de peren in kwarten, verwijder het klokhuis en schil de partjes.

Stoofpeertjes maken

Doe de stukjes peer in de pan en zet het deksel op de pan. Laat de peren op het allerlaagste pitje in 2-3 uur gaar koken. Hoe lang het precies duurt, hangt echt af van je fornuis, dus probeer na 2 uur af en toe in de peren te prikken. Zijn ze zo zacht dat je vork er moeiteloos in glijdt, dan zijn ze klaar.

Laat de stoofperen afkoelen tot kamertemperatuur voor je ze verder verwerkt. Rooster ondertussen de pecannoten in een droge koekenpan. Blijf erbij, want ze verbranden snel.

Salade met blauwe kaas en stoofpeer maken

Verdeel dan de veldsla over de borden en leg de partjes peer er bovenop. Verkruimel de blauwe kaas over de peren en breek de pecannoten er overheen. Klop en dressing van 2 el van het kookvocht van de peren met de olijfolie, plus zout en peper naar smaak. Schenk ten slotte de dressing over de salade met stoofpeer.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 4 / 5. Aantal: 4

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt