Mijn favorieten voor een weekmenu in de lente

Gesmoorde tuinbonen met raapsteeltjes

Helemaal in het seizoen, razendsnel op tafel en makkelijk te maken: gesmoorde tuinbonen met raapsteeltjes. Licht, fris en ontzettend lekker!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Ben jij ook zo dol op tuinbonen? Ik vind ze zó lekker! Nu zijn die sinds een paar jaar in de vriezer jaarrond verkrijgbaar en dat is superfijn, maar het allerlekkerst zijn ze toch in het seizoen, als je het mij vraagt. Deze gesmoorde tuinbonen met raapsteeltjes zijn heerlijk licht en fris, en ontzettend makkelijk te maken.

Gesmoorde tuinbonen met raapsteeltjes

Tuinbonen

En als ik tuinbonen dop, dan ben ik meteen terug in mijn jeugd. Samen met mijn moeder, aan de keukentafel of de tuintafel zo’n enorme berg peulen en dan maar doppen, al kletsend. En dan als kers op de taart een heerlijk maaltje tuinbonen! Meestal aten we ze met crème fraîche en een uitje. Ook heerlijk, maar ik vind weinig zo fijn als ingrediënten van het seizoen met elkaar combineren. En daar is dit recept perfect voor: tuinbonen met raapsteeltjes, allebei in het seizoen nu! Met wat stevig brood en of bijvoorbeeld een omelet heb je hiermee een complete, supersnelle maaltijd.

Tuinbonen doppen

Over dat doppen gesproken: je hoort vaak dat je tuinbonen moet dubbeldoppen. Dat vind ik grote onzin. Sterker nog, hele jonge tuinbonen kun je met peul en al grillen. Als je tuinbonen al een tijdje van de struik af zijn, kunnen de velletjes inderdaad wat taai zijn. Check dus of je tuinbonen goed vers zijn en niet te veel plekjes hebben, dan hoef je ze maar één keer te doppen.

Dus laat je niet tegenhouden door het doppen: met verse tuinbonen en verse raapsteeltjes zet je met dit recept een heerlijke maaltijd op tafel. Geen tuinbonenseizoen? Dan kan je dit natuurlijk ook gewoon met tuinbonen uit de vriezer. Nog lekkerder is het om buiten het seizoen alleen gedroogde tuinbonen te verwerken. Bijvoorbeeld in de dip ful madamas, of natuurlijk in deze geroosterde tuinbonen!

Zo maak je gesmoorden tuinbonen met raapsteeltjes voor 2 personen:

  • Kooktijd: 15 minuten
  • 1,5 kilo tuinbonen (ongedopt) of 450 gr gedopte tuinbonen
  • 1 blikje ansjovis
  • 2 tenen knoflook
  • 1 biologische citroen
  • 1 bos raapsteeltjes

Zo maak je het

Dop de tuinbonen als dat nog niet gebeurd is. Verhit in een hapjespan op middelhoog vuur een scheutje olijfolie. Doe hier de ansjovis in en roer even los. Ik gebruik ansjovis van Fishtales (no spon, was het maar waar) en die lost echt helemaal op. Snijd ondertussen de knoflook fijn. Voeg die bij de ansjovis wanneer deze gesmolten is en bak tot de knoflook begint te geuren. Doe dan de tuinbonen erbij.

Tuinbonen met raapsteeltjes

Rasp boven de pan de schil van de citroen. Voeg 2 el water toe, draai het vuur laag en zet het deksel op de pan. Laat de tuinbonen 8-10 minuten smoren. Was ondertussen de raapsteeltjes en snijd ze grof. Doe de raapsteeltjes in de pan en roer ze door de tuinbonen. Zet het deksel terug op de pan en laat de raapsteeltjes slinken. Roer nogmaals om en serveer meteen.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt