Quiche met geitenkaas en erwtjes

Met pasen al zo’n beetje letterlijk op de drempel wordt het natuurlijk hoog tijd voor een paasrecept. Deze quiche met geitenkaas en erwtjes heb ik al meerdere keren voor paasbrunches en andere gelegenheden gemaakt en valt altijd in de smaak. Regelmatig “smokkel” ik met korstdeeg op een rol uit de Franse supermarkt (zeker als ik dit doordeweeks maak!), maar aangezien dat in Nederland niet te koop is, krijg je vandaag ook mijn recept voor korstdeeg. Het recept is voldoende voor een dubbele portie, dus zeer binnenkort een tweede recept voor quiche.

Wat at EM - weekmenu week 26

Deze quiche met geitenkaas en erwtjes is niet alleen heerlijk als brunchgerecht, maar ook als borrelhap, lunchgerecht voor 4 of een flink hoofdgerecht voor 2 personen, in de laatste twee gevallen al dan niet met salade.

De bodem van deze quiche met geitenkaas en erwtjes bak ik overigens niet voor. Dat scheelt tijd en het is niet nodig voor deze quiche!

Wachttijd: 30 minuten
Bereiding: 15 minuten

Ingrediënten voor 1 quiche met geitenkaas en erwtjes:

    Voor het korstdeeg

  • 300 gr bloem
  • 150 gr ijskoude boter, in blokjes
  • 1 ei
  • ijskoud water
  • Voor de quiche

  • 1 portie roomboterkorstdeeg, zelfgemaakt of geïmporteerd uit een land waar ze dat kant-en-klaar verkopen
  • 5 eieren
  • 160 gr diepvriesdoperwtjes
  • 75 gr zachte geitenkaas
  • 110 gr crème fraîche
  • 1 tl gedroogde Provençaalse kruiden
  • 1/2 tl keukenzout

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars (1 reacties) Loading...

Zelf korstdeeg maken

Meng de bloem met een flinke snuf zout, de boter en het ei zo snel mogelijk (liefst in de keukenmachine) tot een kruimelig deeg. Als het mengsel iets te droog is, voeg dan wat ijs(koud) water toe. Verdeel het deeg met koele handen in twee gelijke porties en kneed die tot een dikke schijf. Pak in met huishoudfolie en leg gedurende ten minste 30 minuten in de koelkast.

Dit recept voor quiche met geitenkaas en erwtjes vergt maar één portie deeg, de andere portie kun je, mits verpakt in een diepvrieszakje of -bakje (en dus niet alleen in folie!) prima invriezen en op een later moment gebruiken.

Rol het deeg dat je gebruikt uit tot een lap die iets groter is dan je quichevorm. Ik gebruik meestal een metalen quichevorm, die geleidt warmte beter dan aardewerk en daardoor wordt de bodem van de quiche sneller stevig. Leg het deeg in de ingevette vorm en snijd de randen af.

Quiche met geitenkaas en erwtjes

Quiche maken

Verwarm de oven voor op 200 graden/180 graden hete lucht. Zet het ovenrooster laag. Vet je quichevorm in. Heb je geen “echte” quichevorm in huis? Geen nood, in een springvorm kan het ook. Dan krijg je wel een beetje deegrandjes over je quichevulling hangen, maar dat geeft niks, dat is lekker. Drapeer het deeg in de vorm, als je dat nog niet gedaan had. Snijd de randjes netjes af. Prik met een vorm gaatjes in de bodem. Let op: niet te veel en vooral: niet te diep!

Quiche met geitenkaas en erwtjes

Doe de doperwtjes in een zeef of vergiet, zet het geheel in de gootsteen en overgiet met heet of kokend water. Laat even staan om uit te lekken.

Quiche met geitenkaas

Kluts de eieren met de kruiden, flink versgemalen zwarte peper, het zout, de crème fraîche en de kruiden tot een gladde vulling. Giet de vulling in de quichebodem.

Quiche met geitenkaas en erwtjes

Werk nu snel verder: Verdeel de erwtjes over de quichebodem en verkruimel de geitenkaas en gelijkmatig boven. Zet de quiche onmiddellijk in de oven (als je niet snel te werk gaat, wordt de bodem zacht). Bak de quiche gedurende 25-30 minuten tot deze mooi goudbruin is.

Quiche met geitenkaas en erwtjes

Heb je geen tijd of zin om zelf korstdeeg te maken en geen korstdeeg geïmporteerd? Gebruik dan roomboterbladerdeeg. Stapel 3 ontdooide plakjes op elkaar en rol uit tot de juiste grootte, bekleed de vorm ermee en vet in. Bladerdeeg moet je wel blindbakken, dus leg bakpapier in de vorm en bedek dit met iets zwaars, bijvoorbeeld spliterwten. Bak gedurende 10 minuten. Haal daarna bakpapier en vulling er weer uit en vul de bodem volgens het recept.

Quiche met geitenkaas en erwtjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.