Een eenvoudige quiche, rijkgevuld met veel groente en romige geitenkaas. Altijd een megahit, zelfs bij mijn kleuter die geen geitenkaas lust!
Let op: dit recept is in 2023 voorzien van nieuwe foto’s en een beetje aangepast!
Met pasen al zo’n beetje letterlijk op de drempel wordt het natuurlijk hoog tijd voor een paasrecept. Deze quiche met geitenkaas en erwtjes heb ik al meerdere keren voor paasbrunches en andere gelegenheden gemaakt en valt altijd in de smaak.
Regelmatig “smokkel” ik met korstdeeg op een rol uit de Franse supermarkt (zeker als ik dit doordeweeks maak!), maar aangezien dat in Nederland niet te koop is, krijg je vandaag ook mijn recept voor korstdeeg. Het recept is voldoende voor een dubbele portie, dus zeer binnenkort een tweede recept voor quiche.
Deze quiche met geitenkaas en erwtjes is niet alleen heerlijk als brunchgerecht, maar ook als borrelhap, lunchgerecht voor 4 of een flink hoofdgerecht voor 2 personen, in de laatste twee gevallen al dan niet met salade.
De bodem van deze quiche met geitenkaas en erwtjes bak ik overigens niet voor. Dat scheelt tijd en het is niet nodig voor deze quiche!
Zo maak je 1 quiche met geitenkaas en erwtjes:
- Wachttijd: 30 minuten
- Kooktijd: 15 minuten
- 1 portie roomboterkorstdeeg
- 4 eieren
- 75 gr zachte geitenkaas
- 110 gr crème fraîche
- 1 tl gedroogde Provençaalse kruiden
- 1/2 tl fijn zout
- 300 gr diepvriesdoperwtjes
- 300 gr bloem
- 150 gr ijskoude boter, in blokjes
- 1 ei
- ijskoud water
Voor de quiche
Voor het korstdeeg
Zo maak je het
Zelf korstdeeg maken
Meng de bloem met een flinke snuf zout, de boter en het ei zo snel mogelijk (liefst in de keukenmachine) tot een kruimelig deeg. Als het mengsel iets te droog is, voeg dan wat ijs(koud) water toe. Verdeel het deeg met koele handen in twee gelijke porties en kneed die tot een dikke schijf. Pak in met huishoudfolie en leg gedurende ten minste 30 minuten in de koelkast.
Dit recept voor quiche met geitenkaas en erwtjes vergt maar één portie deeg, de andere portie kun je, mits verpakt in een diepvrieszakje of -bakje (en dus niet alleen in folie!) prima invriezen en op een later moment gebruiken.
Rol het deeg dat je gebruikt uit tot een lap die iets groter is dan je quichevorm. Ik gebruik meestal een metalen quichevorm, die geleidt warmte beter dan aardewerk en daardoor wordt de bodem van de quiche sneller stevig. Leg het deeg in de ingevette vorm en snijd de randen af.
Quiche maken
Verwarm de oven voor op 200 graden/180 graden hete lucht. Zet het ovenrooster laag. Vet je quichevorm in. Heb je geen “echte” quichevorm in huis? Geen nood, in een springvorm kan het ook. Dan krijg je wel een beetje deegrandjes over je quichevulling hangen, maar dat geeft niks, dat is lekker. Drapeer het deeg in de vorm, als je dat nog niet gedaan had. Snijd de randjes netjes af. Prik met een vorm gaatjes in de bodem. Let op: niet te veel en vooral: niet te diep!
Doe de doperwtjes in een zeef of vergiet, zet het geheel in de gootsteen en overgiet met heet of kokend water. Laat even staan om uit te lekken.
Quiche met geitenkaas
Kluts de eieren in een grote kom met de crème fraîche, de kruiden, flink versgemalen zwarte peper en het zout tot een gladde vulling.
Doe nu de erwtjes bij de vulling en schep alles goed om. Stort de vulling in de quichebodem. Verkruimel dan de geitenkaas er gelijkmatig overheen. Zet de quiche onmiddellijk in de oven (als je niet snel te werk gaat, wordt de bodem zacht). Bak de quiche gedurende 25-30 minuten tot deze mooi goudbruin is.
Siem zegt
Te droog, helaas door de erwtjes , de bodem smaakte smakeloos ook niet echt lekker. Terwijl het recept me heerlijk leek viel het tegen.
Emma van der Deijl zegt
Hoi Siem, wat gek en vervelend. Ik heb er zelf nog nooit problemen mee gehad, dus ik weet ook niet zo goed waar dit aan kan liggen helaas!