Weekmenu lente

Salade met bloedsinaasappel en prei

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Met de zoveelste bos prei van deze winter wilde ik eens iets anders dan anders. Dat werd deze heerlijke salade met bloedsinaasappel en prei. Friszoet door de sinaasappel, die ook een prachtige kleur geeft. Aards door de rucola en de geroosterde prei, en heerlijk romig dankzij de buffelmozzarella. Zonder iets er naast is dit een voorgerecht of een lichte lunch, met wat stevig brood erbij is dit een prima maaltijd!

Salade met bloedsinaasappel en prei Emma van der Deijl 5

Salade met bloedsinaasappel en prei

Natuurlijk is deze salade met zo lekker met gewone sinaasappel, maar bloedsinaasappel is zo mooi… Ik vind het contrast tussen rood, oranje en groen alleen zo gezellig staan op mijn bord! Ze zijn nu in het seizoen, dus grijp vooral je kans. Gewone sinaasappel kan altijd nog. Met die mooie kleuren heb je alleen nog een beetje zon nodig om echt het gevoel te krijgen dat de lente voor het grijpen ligt!

Salade met bloedsinaasappel en prei

Als je de prei met iets anders in de oven legt, en opwarmt op het moment dat je de salade wilt eten, kan je wanneer je wilt eten binnen 10 minuten aan tafel. Anders moet je een half uurtje wachten, maar de oven aanzwengelen voor alleen twee preitjes is natuurlijk sowieso een beetje onzinnig.

Zo maak je salade met bloedsinaasappel en prei voor 2 personen:

  • Voorbereidingstijd: 30 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • 2 middelgrote preien
  • 3 bloedsinaasappels
  • 100 gr rucola
  • 125 gr buffelmozzarella
  • extra vierge olijfolie naar smaak
  • zoutkristallen (Maldon of fleur de sel) naar smaak

Zo maak je het

Geroosterde prei

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd het loof en de kontjes van de preien, verwijder het buitenblad en snijd ze in de lengte doormidden. Besprenkel met wat neutrale olie en rooster ze in 30 minuten gaar en gebruind. Bewaar ze tot gebruik.

De snelste manier om de prei weer op te warmen is in de magnetron: 1 minuut op de hoogste stand was bij mij genoeg. En daar proefde ik echt niks van, de randjes waren zelfs nog knisperig.

Salade met sinaasappel

Hak de kapjes van de sinaasappels. Snijd de schil er met een scherp met dik af, zodat alle witte vliesjes weg zijn. Snijd de sinaasappels in plakjes en bewaar het sap dat op de snijplank ligt.

Verdeel de rucola over twee borden. Leg twee preihelften op elk bord (dus eentje meer dan op de foto, ik had niet zoveel trek). Verdeel de plakjes sinaasappel over de borden. Scheur de mozzarella in kleine stukjes en verdeel die over de salade. Besprenkel met extra vierge olijfolie naar smaak. Strooi ten slotte versgemalen peper en zoutkristallen naar smaak over de salade.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt