Rabarbercrumblecake

Er is weinig eten waar ik zo blij van word als van rabarber. Rabarbermoes door de yoghurt, mijn favoriete taart, rabarbercrumble, rabarbercake, rabarbercrumblecake, bieten-rabarbersoep, kom er maar in! En gek genoeg stonden er tot nu toe helemaal geen rabarberrecepten op mijn site. De hoogste tijd voor verandering dus.

Rabarbercrumblecake

Ik ben dol op rabarbercrumble en dat is ook echt heerlijk. Maar in het kader van mijn eten uitdelen is rabarbercrumble natuurlijk niet zo handig. Deze rarbarbercrumblecake kun je wél gemakkelijk uitdelen. Maar goed ook, want van alle baksels die mr. Em aan zijn collega’s heeft uitgedeeld, kreeg deze verreweg de hoogste beoordeling. En ze zijn kritisch, dus dat wil wat zeggen.

Rabarbertaart

Deze rabarbercrumblecake is heerlijk smeuïg door de toevoeging van yoghurt. Het volkorenmeel maakt de cake heerlijk zacht, de kruimellaag bovenop is juist lekker knapperig.

Rabarbercrumblecake

Dit recept is voldoende voor een rabarbercrumblecake van 20 bij 20 cm. Daaruit haal je 16 stukken van 5 bij 5 cm, 25 stukken van 4 bij 4 cm, of natuurlijk zoveel als je wilt afhankelijk van het formaat van de stukken.

Wachttijd: 50 minuten
Bereiding: 20 minuten

Ingrediënten voor 1 rabarbercrumblecake van 20×20 cm (16-25 stukken):

  • 250 gr rabarber
  • 50 gr suiker
  • 2 tl maïzena
  • 1/2 tl gemalen gember
  • 2 tl vanille-extract
  • 2 eieren
  • 80 gr Griekse yoghurt
  • 50 gr bloem
  • 80 gr volkorenmeel
  • 60 gr suiker
  • 1/2 tl baking soda
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/4 tl zout
  • 85 gr zachte roomboter
  • Voor de crumble

  • 40 gr roomboter
  • 1 el kristalsuiker
  • 3 el bruine suiker
  • 1/4 tl kaneel
  • 30 gr bloem
  • 30 gr volkorenmeel

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...


Snijd de rabarber in stukjes van ca. 2 cm lang. Doe ze in een kom met de suiker, maïzena, gember, vanille-extract en een snufje zout en roer om. Zet weg terwijl je het beslag maakt.

Rabarbercake

Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe 1 ei in een kleine kom. Splits het andere ei en doe de dooier in de kom. Het eiwit wordt in dit recept niet gebruikt. Maar daarmee bijvoorbeeld extra knapperige granola. Doe ook de yoghurt in de kom en roer alles goed door elkaar.

Meng in een grote kom van een mixer de bloem, volkorenmeel, suiker, baking soda, bakpoeder en zout. Verdeel de zachte boter in stukjes en voeg die toe aan het meelmengsel, samen met een lepel van het eiermengsel. Roer om tot dit gelijkmatig verdeeld is. Voeg dan de rest van het eiermengsel toe en roer om tot een glad beslag.

Rabarbercrumble

Vet een bakvorm van 20×20 cm in met boter of bakspray. Schep 3/4 van het beslag in de bakvorm. Maak dan het kruimelmengsel. Smelt hiervoor de boter in een kommetje. Roer de overige ingrediënten door de gesmolten boter heen. Je krijgt een soort koek, dat hoort.

Verdeel de stukjes rabarber met hun aanhangende vocht over het beslag in de bakvorm. Spreid de rest van het beslag zo goed en zo kwaad als het gaat uit over de rabarber. Verdeel de crumblelaag hier overheen.

Bak de rabarbercrumblecake in 45-55 minuten tot een prikker er droog uitkomt. Laat 5 minuten afkoelen en stort dan op een bord (met de crumblelaag op het bord. Keer met bord en al om op een afkoelrooster en laat (bijna) helemaal afkoelen. Bestrooi desgewenst met poedersuiker en snijd in blokjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.