Er is weinig eten waar ik zo blij van word als van rabarber. Rabarbermoes door de yoghurt, mijn favoriete taart, rabarbercrumble, rabarbercake, rabarbercrumblecake, bieten-rabarbersoep, kom er maar in! En gek genoeg stonden er tot nu toe helemaal geen rabarberrecepten op mijn site. De hoogste tijd voor verandering dus.
UPDATE: niet alleen is er inmiddels een rabarbertaart bij gekomen, maar ook rabarberpickle én nieuwe foto’s bij dit recept.
Ik ben dol op rabarbercrumble en dat is ook echt heerlijk. Maar in het kader van mijn eten uitdelen is rabarbercrumble natuurlijk niet zo handig. Deze rarbarbercrumblecake kun je wél gemakkelijk uitdelen. Maar goed ook, want van alle baksels die mr. Em aan zijn collega’s heeft uitgedeeld, kreeg deze verreweg de hoogste beoordeling. En ze zijn kritisch, dus dat wil wat zeggen.
Rabarbertaart
Deze rabarbercrumblecake is heerlijk smeuïg door de toevoeging van yoghurt. Het volkorenmeel maakt de cake heerlijk zacht, de kruimellaag bovenop is juist lekker knapperig
Dit recept is voldoende voor een rabarbercrumblecake van 20 bij 20 cm. Daaruit haal je 16 stukken van 5 bij 5 cm, 25 stukken van 4 bij 4 cm, of natuurlijk zoveel als je wilt afhankelijk van het formaat van de stukken.
Zo maak je 1 rabarbercrumblecake van 20×20 cm (16-25 stukken):
- Wachttijd: 50 minuten
- Kooktijd: 20 minuten
- 250 gr rabarber
- 50 gr suiker
- 2 tl maïzena
- 1/2 tl gemalen gember
- 2 tl vanille-extract
- 2 eieren
- 80 gr Griekse yoghurt
- 50 gr bloem
- 80 gr volkorenmeel
- 60 gr suiker
- 1/2 tl baking soda
- 1/2 tl bakpoeder
- 1/4 tl zout
- 85 gr zachte roomboter
- 40 gr roomboter
- 1 el kristalsuiker
- 3 el bruine suiker
- 1/4 tl kaneel
- 30 gr bloem
- 30 gr volkorenmeel
Voor de rabarber
Voor het cakebeslag
Voor de crumble
Zo maak je het
Snijd de rabarber in stukjes van ca. 2 cm lang. Doe ze in een kom met de suiker, maïzena, gember, vanille-extract en een snufje zout en roer om. Zet weg terwijl je het beslag maakt.
Rabarbercake
Verwarm de oven voor op 160 graden. Splits één ei en doe de dooier in de kom. Het eiwit wordt in dit recept niet gebruikt. Maar daarmee bijvoorbeeld extra knapperige granola. Meng in een grote kom van een mixer de bloem, volkorenmeel, suiker, baking soda, bakpoeder en zout.
Verdeel de zachte boter in stukjes en voeg die toe aan het meelmengsel. Roer om tot dit gelijkmatig verdeeld is. Voeg dan het ei, de eidooier en de yoghurt toe en roer om tot een glad beslag.
Maak dan het kruimelmengsel. Smelt hiervoor de boter in een kommetje. Roer de overige ingrediënten door de gesmolten boter heen. Je krijgt een soort koek, dat hoort.
Rabarbercrumble
Vet een bakvorm van 20×20 cm in met boter of bakspray. Schep het beslag in de bakvorm. Verdeel de stukjes rabarber met hun aanhangende vocht over het beslag in de bakvorm. Verdeel de crumblelaag hier overheen.
Bak de rabarbercrumblecake in 45-50 minuten tot een prikker er droog uitkomt. Laat 5 minuten afkoelen en stort dan op een bord (met de crumblelaag op het bord). Keer met bord en al om op een afkoelrooster en laat (bijna) helemaal afkoelen. Bestrooi desgewenst met poedersuiker en snijd in blokjes.
[…] vrije keuze of je dit recept tot op de letter naleeft of er een eigen draai aangeeft. Emma van Em’s Real Food was mijn #swiepswoepswap van de maand juni. Cake is niet echt mijn ding, dus husselde is de stappen […]