Wat at Em - eetdagboek 15

Pasta met ricottasaus en doperwten

Deze pasta met ricottasaus en doperwten wordt prachtig lichtgroen door het gebruik van een raapsteeltjes, postelein of daslook. Fris en romig tegelijk!
Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022

Deze pasta met ricottasaus en doperwten wordt prachtig lichtgroen door het gebruik van een bosje frisse groene blaadjes. Juist in dit seizoen zijn die volop verkrijgbaar, en daarmee is deze pasta een heerlijk lentegerecht: fris en romig tegelijk.

Snelle pasta

Ik gebruikte de laatste winterpostelein van het seizoen, maar ook met raapsteeltjes of zomerpostelein wordt dit heerlijk. Zorg wel voor blaadjes met een frisse smaak, dat geeft een mooi contrast met de ricotta. Spinazie wordt denk ik al snel te gronderig, en rucola misschien wat al te pittig. Daslook daarentegen moet heerlijk zijn, door de looksmaak. Mijn daslook was nog te klein, maar dat ga ik zeker ook eens proberen. Als je dus genoeg daslook in je tuin hebt, is dat een aanrader.

Wat at Em - eetdagboek 15

Pasta met gebakken ricotta

De ricotta wordt voor de ricottasaus eerst in de oven gebakken. Dit kun je op het moment zelf doen, maar je kunt de ricotta natuurlijk ook eerder bakken, wanneer je toch al iets in de oven hebt staan. Zorg dan wel dat je de ricotta nog een minuutje of 10 in een oven van 150 graden schuift voor je de saus maakt, anders is je saus koud en dat is zonde.

Zo maak je pasta met ricottasaus en doperwten voor 2 personen:

  • Kooktijd: 30 minuten
  • 250 gr (1 bakje) ricotta
  • 1 flinke bos of 2 kleine bosjes raapsteeltjes, (winter)postelein of andere frisse blaadjes
  • 200 gr diepvriesdoperwten
  • 150 gr spaghetti of andere gedroogde pasta
  • evt. extra vierge olijfolie en citroensap naar smaak

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden. Stort de ricotta in een ovenschaal, besprenkel met een beetje olijfolie en versgemalen zwarte peper en bak de ricotta gedurende 20-25 minuten, tot de randjes mooi bruin zien. Dit kan ook van tevoren (zie hierboven), verwarm dan de ricotta wanneer je het gerecht gaat maken.

Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking beetgaar. Kook gedurende de laatste minuut de bevroren doperwten mee.

Pureer terwijl de pasta kookt in het molentje van de staafmixer of in de keukenmachine de gewassen raapsteeltjes of andere blaadjes. Voeg als dit wat stroef gaat een klein scheutje olijfolie toe. Stort dan de ricotta bij de gepureerde blaadjes in je apparaat, en pureer het geheel tot een gladde, lichtgroene saus. Proef en maak op smaak met zout, peper en eventueel wat citroensap.

Giet de pasta en doperwten af, maar bewaar wat van het kookvocht. Hussel de saus met het aanhangend kookvocht door de pasta en doperwten. Voeg eventueel nog wat kookvocht toe, tot je een gladde, goed verdeelde saus hebt.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Black Friday 2022Black Friday 2022

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt