Venkelcrumble met tomatensaus

Black FridayBlack Friday

Dit recept voor venkelcrumble met tomatensaus heeft zijn roots in een gerecht van Ottolenghi, waarvan ik het recept jaren geleden in de NRC vond. Hoe lekker ik dat ook vond, het was ook wel héél machtig (maar erg lekker om een keer te maken!). Omdat er in mijn groentetas nogal vaak venkel zit, heb ik daar in de loop der jaren veel mee geëxperimenteerd. Al proberend kwam ik erachter dat de combinatie van venkel en (Italiaanse) tomatensaus echt fantastisch is. Toen ik een paar jaar geleden voor mijn verjaardag een Italiaans voorafje wilde maken, was deze combinatie dan ook zo bedacht. Geen room, maar tomatensaus, minder suiker en meer kruiden. En geloof me: het zoet-hartige krokante korstje, met de iets scherpe tomatensaus en de volle smaak van de venkel is echt fantastisch!

Venkelcrumble met tomatensaus

Bereidingstijd: 1 uur 20 minuten
Ingrediënten voor 2 personen:

  • 700 gr passata (ik gebruik de glazen fles van AH biologisch)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1/2 el Italiaanse of Provençaalse keukenkruiden
  • 1 el venkelzaad
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1/4 tl chilivlokken, gecrusht of uit de molen
  • 2 venkelknollen
  • 105 gr bloem
  • 70 gr Parmezaanse kaas
  • 70 gr ijskoude boter
  • 25 gr kristalsuiker

Begin met de tomatensaus. Fruit de ui op laag vuur in een hoge pan, tot de ui glazig ziet. Voeg de knoflook toe, roer om tot de knoflook begint te geuren en doe dan de passata erbij. Voeg de kruiden, olijfolie, balsamicoazijn en venkelzaad toe en maak op smaak met 1/2 tl zout en de chilivlokken. Laat de saus op middelhoog vuur pruttelen tot hij wat is ingedikt. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten. Proef, en maak indien nodig nog verder op smaak met zout en/of (zwarte) peper.

Venkelcrumble met tomatensaus

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd ondertussen de venkel in kleine stukjes. Het loof kun je bewaren om het gerecht mee te garneren. Doe de venkel in de saus, wanneer de saus is ingedikt. Laat de saus dan op laag vuur nog verder inkoken, tot je een dikke saus met bijna smeltend zachte stukken venkel hebt. Dat duurt zeker 20-25 minuten.

Maak intussen de kruimellaag. Rasp eerst de kaas. Doe dan de kaas, de bloem, de suiker met een flinke snuf versgemalen zwarte peper in een kom of keukenmachine. Voeg de boter in kleine blokjes toe. Maak er met de hand of met de pulsknop van de keukenmachine een grof kruimeldeeg van.

Venkelcrumble met tomatensaus

Doe de saus in een ovenschaal (de mijne is ca. 20*25 cm) en doe de kruimels er nog NIET op!. Bak eerst gedurende 15 minuten, tot de bovenkant van de saus er stevig uitziet. Bedek de bovenkant dan met de kruimellaag, en bak gedurende 20 minuten, of tot de kruimellaag goudbruin is. Garneer met fijngehakt venkelloof.

Tips:

Deze venkelcrumble met tomatensaus doet het ook erg goed in individuele porties, bijvoorbeeld als voorgerecht. Bak daarvoor de crumbles in ramquins eerst 10 minuten zonder kruimellaag, en daarna 12 minuten met. Als je standaardramequins gebruikt, heb je met dit recept voor zeker 10 ramequins genoeg.

Met een flinke groene salade heb je aan deze schotel genoeg voor 4 personen. Vinaigrette met walnotenolie is hier erg lekker bij!

Je kunt de saus en het kruimeldeeg ook vooraf maken, zodat je op het moment suprême alleen nog maar hoeft te bakken. Dan duurt het voor een grote schaal ongeveer 25 minuten tot de bovenkant stevig is, en voor ramequins ongeveer 12 minuten.

Wat at EM - weekmenu 41

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.