Nasi goreng met kipsaté

Sintcadeaus 2018

Mijn mama maakte vroeger vaak rijsttafels, voor met zijn drietjes, maar ook voor groepen (hoewel de rijst wel eens ontbrak…). We aten dus met enige regelmaat Indisch, ook al hebben we daar geen roots. Toen ik net het huis uit was en in Frankrijk woonde, bleek er om de hoek een Aziatische toko te zijn, waar ze naast producten uit elk denkbaar Aziatisch land ook bruine suiker van Van Gilse en Calvé pindakaas verkochten. Ik kon dus al snel mailen voor het recept van mijn mama’s nasi goreng! Inmiddels heb ik haar recept aangepast naar mijn eigen smaak.

Zelf nasi goreng maken

Begrijp me niet verkeerd, ik pretendeer geen moment dat je met dit recept een traditionele, echt Indonesische nasi goreng kunt koken. Maar lekker is deze nasi goreng met kipsaté wel. Je kunt hiervoor overigens ook prima de kipstuckjes van de Vegetarische Slager gebruiken: net zo mals als kipdijfilet en met misschien nog wel meer kippige smaak.

Echte nasi goreng

Wil je liever een traditionelere variant van nasi goreng maken? Tijdens onze huwelijksreis in Indonesië volgden we een kookworkshop, en daar hebben we deze versie met vis leren bereiden. Een heel ander gerecht, maar zeker de moeite waard!

Let overigens op: nasi is gewoon het Indonesische woord voor rijst. Hoe heerlijk mijn nasi lemak en nasi koening ook zijn, daar komt dus geen gebakken rijst aan te pas.

Nasi goreng met kipsaté

Hoewel dit in Nederland een klassieke combinatie is, krijg je het in Indonesië nooit samen. Nasi goreng is ontbijt, met de restjes van de dag ervoor. Saté is een gerecht op zich, waar je doorgaans witte rijst bij eet. Ik heb echter voor de Nederlandse combinatie gekozen in dit geval. Natuurlijk mét zelfgemaakte pindasaus, want zelf pindasaus maken is heel makkelijk en véél lekkerder dan saus uit een potje.

Het is belangrijk om de rijst helemaal te laten afkoelen voor je hem verwerkt in de nasi goreng. Wist je dat je gekookte rijst perfect kunt invriezen? Ik gebruik meestal zilvervliesrijst, maar witte rijst is natuurlijk ook heerlijk.

Als groenten heb ik hier fijngesneden spitskool en doperwtjes gebruikt, maar je kunt hierin natuurlijk alles verwerken dat je lekker lijkt. Ook prei, paprika, courgette en alle koolsoorten zijn hier enorm geschikt voor.

Voorbereiding: 5 minuten
Wachttijd: 1 uur
Bereiding: 30 minuten

Ingrediënten voor nasi goreng met kipsaté voor 2 personen:

  • 150 gr (nep)kipfilet (ik gebruik kipdijfilet)
  • 3 el ketjap manis
  • 1 teen knoflook
  • 1 kleine ui
  • 100 gr pindakaas
  • 100 ml melk (of voor een melkvrije versie: 1 dl kokosmelk en 1 dl water)
  • 2 tl sambal oelek
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 250 gr gemengde groenten
  • 75 gr rijst (droog gewicht), gekookt en afgekoeld
  • 1/2 tl ketoembar (gemalen koriander)
  • 1 tl djintan (gemalen komijn)
  • 1/2 laos (gemalen galangawortel)

Wat vond je van dit recept? 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Loading...

Zelf saté maken

Begin met het marineren van de kip. Snijd de kip in blokjes. Pers de knoflook, meng met twee eetlepels ketjap manis en doe de stukjes kip erin. Laat minimaal een uur marineren. Rijg daarna als je wilt de stukjes kip aan stokjes. Nodig is dat echter zeker niet!

Zelfgemaakte pindasaus

Maak daarna de pindasaus: snipper de ui en fruit hem in een scheutje olie. Voeg als de ui glazig is een theelepel sambal oelek meefruiten (of meer, als je m graag heel pittig wilt) en de bruine suiker. Voeg dan de pindakaas toe en laat die smelten. Roer daarna in scheutjes de melk door de saus. Maak ten slotte op smaak met een eetlepel (of meer, naar smaak) ketjap manis.

Als je de saus te dik vindt, voeg dan nog meer melk toe. Zorg er trouwens voor dat de saus niet kookt, want dan gaat ie schiften. Overigens is er dan geen man over boord, klop er dan nog wat melk door, net als bij hollandaisesaus, maar laat de saus daarna zeker niet meer koken!

Zelfgemaakte nasi goreng

Begin dan aan de nasi: verwarm een scheut olie in een wok of hapjespan en fruit daarin twee theelepels sambal oelek. Voeg vervolgens de specerijen toe, fruit nog even mee en doe daarna de fijngesneden groenten in volgorde van hardheid toe.

Saté met zelfgemaakte pindasaus

Als het eerste deel van de groenten in de pan zit, bak je de kipsaté in een beetje olie op hoog vuur. Na een minuut of vijf is de de kip wat steviger. Als alles groenten goed gebakken zijn voeg je de rijst toe en bak je die mee totdat hij door en door warm is.

Serveer met ketjap, sambal, kroepoek en een biertje of witte Elzas-wijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.