Mul met zelfgemaakte hollandaisesaus

De markt bood afgelopen weekend prachtige mulletjes, die erom vroegen om opgegeten te worden. Zo gezegd, zo gedaan, dus drie mulletjes mochten, gefileerd en wel, mee naar huis. Tip: vraag je visboer om ze niet alleen te fileren, maar ook te ontschubben. Dat laatste was ik vergeten, dus ze waren niet ontschubd. Nu is mr. Em dankzij zijn vrienden en gelukkige bezitter van een echte ontschubber, maar ontschubben geeft nogal veel troep, dus je kunt het beter door je visboer laten doen. Voel je overigens niet geremd om een andere vis te gebruiken, eigenlijk kan deze saus bij zo’n beetje alle vis, behalve vis met een te fijne smaak, want dan proef je de vis (bijna) niet meer.

Mul met zelfgemaakte hollandaisesaus

Mul met hollandaisesaus

Ik had enorm trek in een frisse saus bij de mul, en na een duik in de koelkast vond ik dat mosterd, limoen en koriander een beste ingrediënten leken. Uit mijn trouwe Petit Larousse de la Cuisine heb ik geleerd dat een hollandaisesaus niet zozeer gebaat is bij hoogstaand culinair gefrutsel, als wel bij heel hard en heel veel kloppen en ik had al een tijdje geen hollandaisesaus meer gemaakt, dus hollandaise leek de aangewezen weg.

Zelfgemaakte hollandaisesaus

En man o man wat was ik blij met mijn mul met freestyle hollandaisesaus! Ik ben wel eens vaker blij met mijn eigen verzinsels, maar deze is absoluut voor in de top tien. Stiekem vind ik deze variant van hollandaisesaus nog lekkerder dan de klassieke, want hij is én iets zuurder én iets lobbiger. En ook nog eens, inclusief salade en vis bakken, binnen een kwartier klaar. Voortaan dus (ook) voor doordeweeks.

Bereiding: 15 minuten

Ingrediënten voor mul met hollandaisesaus voor 2 personen:

  • 250-300 gr mulfilet (of een andere vis)
  • sap van een halve limoen
  • 1 tl grove mosterd
  • 1 eidooier
  • 35 gr ijskoude roomboter, in blokjes, plus boter om de vis in te baken
  • 1 tl melk
  • 1 el gehakte koriander

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...

Spoel de vis zonodig af onder de kraan en dep droog. Controleer de filets op graatjes. Je gaat de vis zo bakken, maar hoe lang dat duurt, hangt ervan af of je inderdaad mulletjes hebt of andere vis. Als je kleine stukjes vis hebt, bak je ze pas als de saus klaar is, maar anders is het slim om de vis vast te bakken terwijl je de saus maakt.

Zelf hollandaisesaus maken

Klop het sap los met de mosterd en verwarm het mengsel in een steelpan tot er damp vanaf komt. Zet dan het vuur uit en klop met een garde de eidooier erdoor. Zet vervolgens het vuur weer laag en klop de blokjes boter er stuk voor stuk doorheen. Voeg tegen het einde de melk toe. Die voorkomt dat de saus gaat schiften. Mocht je saus al geschift zijn, dan zorgt de melk dat het weer goedkomt.

Proef en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Als je de saus te zuur vindt, kun je er nog wat extra boter doorheen kloppen. Mag hij wel wat zuurder, knijp dan nog wat sap uit de andere helft van de limoen bij de saus. Meng ten slotte de helft van de koriander door de saus.

De vis bakken

Bak de vis op de manier die jij fijn vindt, ik heb mijn mulletjes gebakken in boter: 3 minuten op de velkant en daarna nog een minuutje op de vleeskant. Serveer de vis met de hollandaisesaus, bestrooid met de rest van de koriander.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.