UPDATE: klik hier voor mijn Midden-Oosterse kerstmenu van 2018!
Naast een Italiaans en een klassiek kerstmenu dit jaar ook een vegetarisch Midden-Oosters kerstmenu. Twee jaar geleden maakte ik een vegetarisch Midden-Oosters kerstdiner voor mijn familie en dat beviel zo goed dat we dat dit jaar weer gaan doen. Op mijn verjaardag dit jaar had ik trouwens ook een heel Midden-Oosters diner en ik houd daar wel van.
Vegetarisch kerstmenu
Ik kies er bewust voor om een heel vegetarisch kerstdiner te serveren. Waarom? Steeds meer mensen, ook ikzelf, eten steeds minder vlees en vis. En dat is nodig. Ook, of misschien wel juist, met kerst. Op die manier zijn we lief voor mens én dier. Een prima invulling van de kerstgedachte zou ik denken!
Midden-Oosters kerstmenu
In tegenstelling tot het Italiaanse kerstmenu en het klassieke kerstmenu heeft dit Midden-Oosterse kerstmenu geen vier gangen, maar slechts twee. In het Midden-Oosten is het gebruikelijk om de tafel vol te zetten met grote schalen en alles met elkaar te delen. Dit kan uiteraard wel in rondes. Je kunt er ook voor kiezen om steeds gerechten bij te zetten. Dat laatste vind ik zelf altijd erg relaxed. Ik heb een open keuken en terwijl mijn gasten alvast zitten te smikkelen, leg ik de laatste hand aan nog wat schotels voor ook die de keuken uitgaan. Doe vooral wat jij fijn vindt!
Ik maak een uitzondering: natuurlijk volgt er nog wel een toetje!
Koude gerechten
Deze tomatensalade met granaatappel (ezme) ontbreekt vrijwel nooit als ik Midden-Oosters kook. Met broodjes eronder heb je bruschette, maar in dit geval zou ik alleen de salade serveren.
Labneh is perfect voor kerst: heerlijk romig, super eenvoudig te maken en volgens mij lust echt iedereen het. Kies voor een topping die jij lekker vindt, bijvoorbeeld munt en za’atar of granaatappel en sumac, de keuze is aan jou. Als je maar je allerbeste olijfolie er overheen sprenkelt. Ikzelf zou hier denk ik kiezen voor de versie met za’atar en munt, om een overdosis granaatappel te voorkomen. Anderzijds ben ik dol op granaatappel, dus wie weet zou ik juist voor die kerstige kleurencombinatie kiezen.
Humus: Klassieke humus van kikkererwten en tahin mag natuurlijk eigenlijk niet ontbreken. Die elementen komen echter ook elders terug. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor deze humus met wortel, die je warm of koud kunt serveren.
Brood: kies voor Libanese flatbreads die je (kort!) opwarmt in de oven, bak je eigen pitabroodjes in de oven of in de pan of neem Turks brood. Zorg in ieder geval dat je voldoende brood hebt om alle heerlijke sauzen mee op te deppen. Wil je ook nog gevuld brood, dan is dit borrelbrood een lekkere toevoeging!
Warme gerechten
Libanese moussaka met tahin is misschien wel mijn favoriete Midden-Oosterse gerecht. Het is even een werkje, maar dit gerecht is echt elke minuut (en calorie….) waard. Doe jezelf en je tafelgenoten een lol en maak dit. Je hebt bovendien meer dan genoeg voor heel veel mensen!
Pittige gebakken feta is zo’n gerecht dat ik blijf maken. Doodsimpel, en de feta ondergaat door de kruiden en de warmte echt een transformatie. Schep het met brood naar binnen en je weet niet wat je proeft.
Ik ben dol op falafel! Zelf maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Kies voor een klassieke variant (die moet je wel frituren) of voor het gemak van de oven met falafel van zoete aardappel.
Toetje
Midden-Oosterse Eton mess is één van mijn favoriete toetjes. Fris, zoet en toch licht. Wil je ook nog wat van het klassieke “kleffe” zoet, serveer er dan baklava naast!
Wijnen voor bij je Midden-Oosterse kerstmenu
Misschien een beetje gek om hier wijnadvies bij te geven, maar ik vind het leuk! Een lichte rode wijn, zoals pinot noir, past eigenlijk bij alle gerechten. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor Midden-Oosterse wijn, bijvoorbeeld uit de Libanese Bekaa-vallei. Bij het toetje zou ik een lichte dessertwijn zoals muscat passend vinden, maar een zoete bruisende wijn zoals moscato frizzante is hier heerlijk bij!
Voorbereiding kerstdiner
Twee tot drie dagen van tevoren
- Yoghurt uitlekken voor de labneh.
- Tomatensaus voor het borrelbrood maken.
- Wortel roosteren
- De saus voor de moussaka maken.
- De kikkererwten voor de falafel weken.
De dag van tevoren
- Tomatensalade maken.
- Humus maken.
- Falafelballetjes draaien.
- Moussaka in de ovenschaal doen.
- Het mascarponemengsel en de frambozensaus voor de Eton mess maken.
De ochtend van tevoren
- Humus maken.
- Brooddeeg maken.
- Het borrelbrood voorbereiden.
- De feta inpakken.
Op het moment zelf
- Moussaka bakken (dit duurt even).
- Broodjes bakken.
- Borrelbrood bakken.
- Feta bakken.
- Falafel frituren of bakken.
- Alles mooi op schalen leggen.
- Laagjes maken van de Eton mess.
- Genieten!
Laat hier weten wat je er van vindt