Al een hele tijd stond een oude versie van dit recept voor falafel van zoete aardappel op de site. Toen ik onlangs een restje gestoomde zoete aardappel over had, vond ik het hoog tijd om nieuwe foto’s te maken en meteen het recept een beetje te tweaken. En het resultaat mocht er zijn!
Vegan falafel van zoete aardappel
De falafel van zoete aardappel bleek ook een succes: lekker smeuïg van binnen en zoetig van de zoete aardappel. Ondanks het zoete van de zoete aardappel, zijn de falafels lekker pittig. Wel heb ik nog wat extra smaakmakers gebruikt.
Anders in gewone falafel, gebruik je voor dit recept kikkererwten uit blik. Je hoeft dus geen gedroogde kikkererwten te weken en de te malen. Ook worden deze balletjes niet gefrituurd, dus je hebt geen frituurpan nodig.
Falafel in pita’s of bowls
Ik serveer deze fafalels graag met tahinyoghurt. Ze zijn heerlijk in een pita met rauwkost, maar ook in een falafelbowl!
Dit recept is trouwens een zwaar bewerkte en veranderde versie van een recept uit het boek Zoete aardappel van Colette Dike.
Zo maak je 20 falafel van zoete aardappel (genoeg voor 2 personen met wat leftovers of als borrelhapje):
- Voorbereidingstijd: 10 minuten
- Kooktijd: 10 minuten
- 1,5 tl komijnzaad
- 200 gr gekookte of gestoomde zoete aardappelen, uitgelekt en afgekoeld
- 1 blik kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
- 2 tenen knoflook
- 1 el citroensap
- 1 tl gemalen koriander
- 1/2 tl kurkuma
- flink snuf chilivlokken
- 1 tl baking soda
- 50 gr bloem
- de steeltjes van een klein bosje koriander
- evt. 3 el sesamzaad
- 100 gr (vegan) Griekse yoghurt
- 2 el tahin
- optioneel: sriracha of tabasco naar smaak
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden op de heteluchtstand. Rooster het komijnzaad in een droge koekenpan tot het begint te geuren.
Doe alle ingrediënten behalve het sesamzaad in de keukenmachine. Pureer dan tot alles goed is gemengd en mooi glad is. Proef en breng op smaak met zout en peper. Rol van het mengsel 20 balletjes en dip ze desgewenst in wat sesamzaad.
Falafel uit de oven
Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Sprenkel er wat olijfolie overheen en bak de balletjes in 20-25 minuten mooi goudbruin.
Roer ondertussen de yoghurt los met de tahin, en eventueel wat sriracha of tabasco om de saus wat pit te geven.
P.S. De link naar bol.com is een affiliate link. Als je via die link koopt, krijg ik daarvoor een klein percentage commissie, zonder dat het jou iets extra kost. Daar maak je me dus heel blij mee!
Laat hier weten wat je er van vindt