Falafel van zoete aardappel

Zoete aardappel

Voor Smulpaapje mocht ik onlangs het leuke boekje Zoete aardappel van Colette Dike recenseren. Ik begon met de aanschaf van een kilo zoete aardappels en veel goede zin. Het recept voor de halloumifritters uit het boek vind je bij Smulpaapje. Op de pagina ernaast staat echter een fijn uitziend recept voor falafel van gekookte zoete aardappel. Aangezien ik een halve kilo over had na het maken van de fritters en ik die al had gestoomd als hapje voor Baby H, besloot ik een deel daarvan te gebruiken voor de falafel.

Falafel van zoete aardappel

Falafel van zoete aardappel

De falafel van zoete aardappel bleek ook een succes: lekker smeuïg van binnen en zoetig van de zoete aardappel. Ondanks het zoete van de zoete aardappel, zijn de falafels lekker pittig. Wel heb ik nog wat extra smaakmakers gebruikt.

Anders in gewone falafel, gebruik je voor dit recept kikkererwten uit blik. Je hoeft dus geen gedroogde kikkererwten te weken en de te malen. Ook worden deze balletjes niet gefrituurd, dus je hebt geen frituurpan nodig. Houd er wel rekening mee dat deze falafel 30 minuten moet rusten voor je hem kunt bakken. Plan dus even wanneer je aan tafel wilt.

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 10 minuten

Ingrediënten voor 20 falafel van zoete aardappel (genoeg voor 2 personen met wat leftovers of als borrelhapje):

  • 200 gr gekookte of gestoomde zoete aardappelen, uitgelekt en afgekoeld
  • 1 blik kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
  • rasp van een halve citroen
  • 1 el citroensap
  • 1 tl gemalen koriander
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el komijnzaad
  • 1 tl baking soda
  • 6 el bloem of maïsmeel
  • 1 tl chilivlokken
  • 2 tl kurkuma
  • de steeltjes van een klein bosje koriander
  • evt. 2 el sesamzaad

Doe alle ingrediënten behalve het sesamzaad in de keukenmachine. Pureer dan tot alles goed is gemengd en mooi glad is. Proef en breng op smaak met zout en peper. Rol van het mengsel 20 balletjes en dip ze desgewenst in wat sesamzaad. Laat de balletjes minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Bak vervolgens de balletjes in een koekenpan in wat olie tot ze goudbruin en knapperig zijn. Serveer zoals gewone falafel met tahinyoghurt, pitabroodjes en salade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *