Warme wortelhoumous

Warme wortelhummus

De wortelhoumous is een beetje pittig, lekker zoet en vol van smaak. Heerlijk met gebakken halloumi, als dip of als onderdeel van een tafel vol hapjes.
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Met een abonnement op een groentetas is het af en toe echt graven tot in mijn tenen op zoek naar creativiteit. De zoveelste keer andijvie, kool of wortel vraagt nu eenmaal om meer mentale inspanning dan die ene keer zomerse tomaten. Van een bos verse, dunne worteltjes maakte ik deze warme wortelhoumous, maar dit kan je natuurlijk ook met de tigste winterpeen maken.

Warme wortelhoumous

Houmous van wortel

De wortelhoumous is een beetje pittig, lekker zoet en vol van smaak. Ik at hem op pitabroodjes met gebakken halloumi. Dit werkt natuurlijk ook met ander brood, maar je kunt de wortelhoumous uiteraard ook als dip gebruiken, of als onderdeel van een tafel vol hapjes.

Wat at Em - eetdagboek 28

Wortel uit de oven

Voor deze wortelhoumous gebruik ik wortels die ik eerst in de oven heb geroosterd. Dat kun je natuurlijk op de dag van bereiding doen, maar ik vind het altijd erg makkelijk om dat soort dingen te doen als ik toch al de oven aan heb staan voor iets anders. Als ik bijvoorbeeld feta of bloemkool bak, of mac&cheese of een andere ovenschotel maak, staat er vaak nog iets naast, zoals wortels, bieten of pompoen. Dan is dat maar meteen bereid.

Zo maak je warme wortelhoumous voor 2 personen – een flinke kom vol:

  • Wachttijd: 30 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • 400 gr wortel
  • 1 tl harissa
  • 1 el tahin
  • 1 el citroensap
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 flinke hand platte peterselie

Zo maak je het

Wortel roosteren

Rooster eerst de wortel in de oven. Verwarm de oven daarvoor voor op 200 graden. De temperatuur luistert niet heel nauw: de wortel is sneller klaar in een warmere oven en doet er langer over in een minder warme oven. Schuif de wortel dus indien mogelijk bij een ander gerecht de oven in. Snijd de wortel(s) in stukken van max 5*2*2 cm. Leg ze in een ovenschaal of op een stuk aluminiumfolie, besprenkel met een scheutje olijfolie en bak ze gedurende ongeveer 30 minuten. Ze zijn klaar als ze mooie donkerbruine randjes hebben en zacht zijn.

Wortelhoumous maken

Als je de wortel eerder hebt klaargemaakt dan je hem gaat eten, verwarm hem dan in de magnetron tot hij goed heet is. Doe de wortel dan in de keukenmachine of de staafmixer. Pureer de wortel grof. Voeg dan de harissa, het citroensap, de tahin en de helft van de olijfolie toe. Pureer pulserend tot je een bijna helemaal gladde massa hebt. Proef en maak op smaak met zout, en indien nodig meer citroensap, tahin of olijfolie. Als de wortelhoumous erg dik is, kun je een scheutje water toevoegen. Pulseer tot alles goed gemengd is.

Hak de peterselie grof. Schep de houmous in een schaal en maak er een rond groef in. Giet hier de laatste el olijfolie in een mooi patroon in. Bestrooi met de peterselie. Serveer met pita- of ander brood.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt