Niet één, niet twee, maar drie kerstdiners dit jaar! Natuurlijk kan een klassiek kerstmenu niet ontbreken naast Italiaans en vegetarisch Midden-Oosters. Komt het onderstaande menu je bekend voor? Dat kan kloppen, in 2015 stond het ook op de site. Het blijft echter een hit bij vrienden en collega’s, dus ik zet het jullie graag nog eens voor, met een extra voorgerecht en nieuwe tips en adviezen!
Klassiek kerstmenu
Dit kerstdiner telde oorspronkelijk drie gangen. Ik vind het echter leuk om met kerst nog minimaal één gang extra te serveren, dus dit jaar beginnen we met een koud voorgerecht, dan een warm voorgerecht en dan hoofdgerecht en dessert. Liever nog meer? Voeg dan een spoom van bijvoorbeeld komkommersorbet met cava toe!
Koud voorgerecht: deze beauty van een wildterrine met kastanjes maak je tot een week van tevoren. Op de dag zelf hoef je er alleen maar plakken van te snijden en er wat salade bij te maken. Perfect voor kerst dus!
Warm voorgerecht: langoustines met wittewijnsaus. Ziet er misschien ontzettend ingewikkeld uit, en het is ook geen instapniveau, maar dit is echt makkelijker dan het lijkt! Alles over langoustines lees je trouwens hier.
Hoofdgerecht: Een klassieker voor het kerstdiner: eendenborst. Maar dan wel met speculaaskruidensaus. Erbij gratin van pastinaak met saffraan en gebakken spruitjes met pistachenoten.
Dessert: Je mag kiezen uit twee taartjes. Wil je liever taartjes met rozemarijncrème en sinaasappel of met chocolade en peer? De keuze is aan jou!
Wijnen bij het klassieke kerstdiner
Bij de volle smaak van de paté past een lichte rode wijn zoals pinot noir, of een stevige witte wijn zoals een houtgelagerde chardonnay.
Bij de langoustines is een frisse witte wijn erg lekker. Kies bijvoorbeeld voor een entre deux mers.
De complexe smaken van het hoofdgerecht hebben een krachtige rode wijn nodig. Een stevige Bordeaux of Bourgogne is natuurlijk heel feestelijk!
Voor de dessertwijn is je keuze belangrijk. Bij de chocolade past een volle Banyuls of tawny port. Bij de sinaasappel en crème is juist een lichtere dessertwijn, zoals een muscat erg lekker.
Voorbereiding kerstdiner
Tot een week van tevoren
- De terrine maken.
Twee tot drie dagen van tevoren
- De gratin voorkoken en in de vormpjes doen.
- De taartbodems bakken.
De dag van tevoren
- Rozemarijncrème of chocoladeganache maken.
De ochtend van tevoren
- De doperwtenpuree en zeekraal klaarmaken.
- De spruitjes schaven of snijden.
- De taartjes afmaken.
Op het moment zelf:
- De terrine snijden en de kastanjes bakken.
- De langoustines en de saus maken.
- De eend bakken en de saus maken
- De spruitjes bakken
- De gratins in de oven doen
- Genieten!
Timing:
Vind je het spannend om de saus te maken terwijl er ook andere dingen moeten gebeuren? Snap ik helemaal! De volgende tips kunnen je helpen!
- Zet de gratin 10 minuten “te vroeg” in de oven. Zet daarna de oven uit. Zo blijft de gratin warm.
- Bak de spruitjes terwijl de eend rustig op de velkant bakt. Zet de schaal spruitjes ook in de warme oven.
- Bak de eend heel kort op de andere kant en zet hem daarna ook in de oven, zonder aluminiumfolie.
- Nu hoef je je alleen nog maar op de saus te concentreren!
- Oven niet groot genoeg? Zet dan alleen de spruitjes en de eend erin. Haal de gratin eruit en dek af met folie, want gratin blijft van zichzelf lang flink warm.
Laat hier weten wat je er van vindt