Midden-Oosterse labneh

Al jaren ben ik dol op de Midden-Oosterse keuken. Zo dol dat er overmorgen zelfs een vegetarisch Midden-Oosterse kerstmenu op de site staat! Inmiddels staan er in mijn kookboekenkast naast Ottolenghi (Plenty en Plenty More) dan ook drie kookboeken van Sabrina Ghayour (Persiana, Sirocco en Feasts) en het kookboek van Comptoir Libanais. Op mijn verlanglijstje voor kerst staat bovendien Souq van Nadia en Merijn, want er blijft natuurlijk altijd veel te leren! Labneh is altijd al één van mijn favoriete gerechten uit de Midden-Oosterse keuken geweest.

Midden-Oosterse labneh

Labneh is een van de eenvoudigste recepten die ik ken. Het lijkt bovendien enorm op het oerhollandse hangop. Dat wordt echter oorspronkelijk van karnemlek gemaakt, terwijl voor labneh yoghurt de basis is. In 2015 proefde ik op het Culy Foodfestival de labneh van Nadia en Merijn, en sindsdien zet ik het regelmatig zelf op tafel.

In Comptoir Libanais staat zelfs een recept voor labnehballetjes. Dit heb ik uiteraard geprobeerd, maar stiekem vind ik juist het superromige, volle van de labneh die je op een bord kan uitsmeren veel lekkerder.

Wil je zelf pitabrood bakken voor bij je labneh? In Comptoir Libanais staat een goed recept voor in de oven. Het beste recept voor pitabroodjes uit de pan vind je in Sirocco.

Snelle labneh

Het laten uitlekken van de yoghurt duurt natuurlijk een tijdje. De meeste recepten voor labneh gaan uit van vrij dunne yoghurt, zoiets als je in de Nederlandse literpakken aantreft. Je kunt het maken van labneh echter enorm bespoedigen door Griekse of andere dikke yoghurt te gebruiken. Met de Griekse yoghurt van de Zaanse Hoeve, of uit van die andere blauwe kilo-emmers, heb je je labneh binnen twee uur op tafel staan! Dit recept is voor twee personen, maar voor een tafel vol eters is dit natuurlijk gemakkelijk te verveelvoudigen.

Zelf labneh maken

Let op: je hebt hiervoor een schone katoenen doek (zoals kaasdoek, een zakdoek of een hydrofiele doek) nodig, plus een constructie om uit te lekken. Ik schep de yoghurt in de doek, knoop deze vast om een pollepel en leg de lepel vervolgens dwars over een pan of maatbeker. Op die manier lekt de yoghurt beter uit dan als je hem in een zeef laat rusten. De traditionele manier om Hollandse hangop te maken, kun je ook gebruiken als je dunnere yoghurt neemt: knoop je doek dan om de kraan en laat het vocht in de gootsteen weglopen.

Wachttijd: 1 uur 30 minuten
Bereiding: 10 minuten

Ingrediënten voor Midden-Oosterse labneh voor 2 personen:

    Voor de snelle labneh

  • 200 gr Griekse yoghurt
  • Flatbreads of pitabrood om te serveren
  • Voor de toppings – naar keuze

  • 2 el van je allerbeste extra vierge olijfolie
  • 1 tl sumac
  • 2 el granaatappelpitjes
  • 2 tl gehakte platte peterselie
  • 1 tl za'atar
  • 2 tl gehakte munt

Schep de yoghurt in je doek en bouw je uitlekconstructie. Het handigste is om de labneh ofwel in een koele ruimte, of wel in de koelkast weg te zetten. Haal hem er dan wel weer bijtijds uit, want labneh is het lekkerst op kamertemperatuur. Ik ben zelf niet zo bang voor microben en laat mijn snelle labneh daarom op het aanrecht uitlekken. Als ik de yoghurt langer wil laten uitlekken, zet ik hem echter wel koel weg.

Toppings voor je labneh

Smeer de labneh over een groot of meerdere kleine borden. De gegeven hoeveelheden zijn voldoende voor een bordje van elk. Serveer met (zelfgebakken) pitabrood of flatbreads.

Ik vind verschillende dingen lekker op mijn labneh. De combinatie met het friszure van sumac en granaatappelpitjes is denk ik mijn favoriet. Bestrooi een bordje labneh daarvoor met sumac en pitjes, sprenkel er 1 el olie over en bestrooi met peterselie.

Za’atar en munt zijn ook een heerlijke combinatie: bestrooi met de kruiden en besprenkel met 1 el olie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *