Borrelbrood met pittige tomatensaus en feta

Borrelbrood met pittige tomatensaus en feta

Borrelbrood met pittige tomatensaus en feta: krokant,smeuïg en romig, met een heerlijk contrast tussen feta en saus. Het perfecte borrelhapje!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Dit borrelbrood met pittige tomatensaus en (vegan) feta is al jaren een klassieker op feestjes hier in huis. Jaren geleden maakte ik dit eens met restjes uit de koelkast van mijn ouders, toen ik op hun huis paste.

Borrelbrood met pittige tomatensaus en feta

Ik vond het zo lekker dat ik het vervolgens thuis nog eens probeerde, maar al snel bleek dat een heel ovaal Turks brood een beetje veel was met zijn tweetjes. Als borrelhapje voor een grotere groep, of natuurlijk als onderdeel van een maaltijd voor vier (met een salade) is dit dan ook een ideaal gerecht.

Gevuld borrelbrood

De hartige feta wordt door het bakken in de oven romig aan de binnenkant van het brood, en past daar perfect bij het zachte brood en de pittige tomatensaus. De buitenkant van het brood wordt super crispy, terwijl de feta bovenop korrelig en extra hartig wordt. Met vegan feta werkt het trouwens net zo goed!

Borrelbrood met pittige tomatensaus en feta

Je borrelbrood voorbereiden

Je kunt het borrelbrood helemaal voorbereiden. De tomatensaus kun je in de koelkast zelfs een paar dagen bewaren. Van een paar uur staan voordat het de oven ingaat, wordt het borrelbrood bovendien alleen maar lekkerder.

Borrelen met Turks brood

Ik gebruik voor dit borrelbrood altijd zo’n groot, ovaal Turks brood. Gebruik je rond Turks brood, dan heb je voldoende vulling voor anderhalf à twee broden.

Wat de feta betreft: voor een ovaal brood heb je aan 150 gram voldoende, maar 200 gram past er ook in. Met 200 gram proef je de feta wat meer. Kies dus zelf of je liever wat meer of wat minder gebruikt.

Zo maak je een groot borrelbrood met pittige tomatensaus en feta:

  • Kooktijd: 40 minuten
  • 1 Turks brood
  • 350 gr passata
  • 1/2 tl sumac
  • 1 el citroensap
  • 1/2 tl pul biber of chilivlokken
  • 1/8 tl kaneel
  • 150-200 gr (vegan) feta
  • 2 el olijfolie

Zo maak je het

Pittige tomatensaus voorbereiden

Begin met de tomatensaus. Verhit daarvoor de passata op middelhoog vuur met de sumac, het citroensap, de pul biber en de kaneel. Laat de saus even goed bubbelen en proef. De saus moet zuur en pittig zijn, met een vleugje zoet van de kaneel en de tomaten. Voeg zonodig nog sumac citroensap, pul biber of kaneel toe. Maak op smaak met zout, maar gebruik niet teveel. De feta is immers behoorlijk hartig.

Laat de saus afkoelen tot lauwwarm, zodat je hem kunt verwerken. Verder afkoelen mag natuurlijk ook. Je kunt de saus ook een paar dagen van tevoren maken.

Borrelbrood met pittige tomatensaus en feta voorbereiden

Op het moment van voorbereiden: Snijd dan je brood in. Let op dat je wel diep insnijdt, maar het brood niet doorsnijdt. Het is het makkelijkst om de korte kant van het brood in te snijden. Kerf het brood ca. elke twee centimeter in.

Gevuld borrelbrood

Snijd dan de feta in ultradunne plakjes. Dit gaat het makkelijkste met een scherp mes, als de feta goed koud is. Als ik ultradun zeg, bedoel ik ook écht dun: zo dun als je ze kunt maken. Ik probeer mijn plakjes niet dikker te maken dan 3 mm, maar 1 à 2 mm heeft mijn voorkeur.

Smeer dan in de sneden in het brood je pittige tomatensaus. Ik doe dit altijd gewoon met een lepel en een beetje met mijn vingers. Het hoeft niet supernetjes, saus die bovenop het brood ligt, zal een beetje gaan caramelliseren. Zorg wel dat elke snede aan beide zijden goed is ingesmeerd met saus. Een dikke laag werkt niet, maar er moet wel overal saus zitten. Wees ook niet té zuinig, de saus trekt in het brood.

Verdeel vervolgens de plakjes feta over de sneden in het brood. De sneden hoeven niet helemaal vol te komen met feta. Zorg eenvoudigweg dat je de feta gelijkmatig over het brood verdeelt. Besprenkel het brood ten slotte met de olijfolie en schuif het dan op een rooster of bakplaat de oven in.

Borrelbrood met pittige tomatensaus en feta bakken

Op het moment van bereiden verhit je de oven voor op 200 graden. Bak het brood gedurende 15-20 minuten. Je borrelbrood is klaar wanneer de feta bruine randjes krijgt. Laat het brood iets afkoelen en snijd het vervolgens in stukjes. Ik vind stukken van ongeveer 5×5 cm het handigst te hanteren.

Serveer je dit borrelbrood als maaltijd voor vier, snijd het dan in vier of acht stukken en maak er een groene salade bij.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt