Wat at EM - eetdagboek 14

Libanese moussaka (moussaka bil tahina)

Deze vegetarische (kan ook vegan) Libanese moussaka is in combinatie vmet de frisse, koele tahindressing is werkelijk geweldig.

Deze vegetarische Libanese moussaka uit Comptoir Libanais van Tony Kitous (p. 124) maakte ik inmiddels meerdere keren, en hij blijft een doorslaand succes. De combinatie van de stevige, warme, hartige moussaka en de frisse, koele tahindressing is werkelijk geweldig. Weliswaar heb ik nauwelijks wijzigingen aangebracht, maar ik wilde jullie dit recept echt niet onthouden. Daarom dan ook gewoon met uitgebreide bronvermelding (je hebt een IE-achtergrond of niet!) hier op de site.

Wat at EM - eetdagboek 14

Vegetarische moussaka

Oorspronkelijk heet dit gerecht moussaka bil tahina, oftewel moussaka met tahin. Nou is het niet zo dat je klodders tahin op of door het gerecht gooit, de tahin gaat door de yoghurt waar je de moussaka mee eet. Laat je de yoghurt weg of vervang je die door plantaardige yoghurt, dan is dit gerecht niet alleen (koe)melk- en lactosevrij, maar ook nog vegan. Overigens raad ik af de yoghurt weg te laten, want de combinatie van de schotel met de tahinyoghurt is werkelijk subliem.

Zelfgemaakte moussaka

Deze moussaka is een stuk lichter dan die met gehakt en aardappel die je meestal treft. Dit recept is een voorgerecht voor 4 personen, en een hoofdgerecht voor 3. Serveer je er nog brood en/of een salade naast, dan is het voldoende voor een hoofdgerecht voor 4.

Dit gerecht staat niet 1-2-3 op tafel, maar het is elke minuut waard. Bovendien zit er veel wachttijd bij, dus dan kun je iets anders doen. Al met al dus ideaal voor keukendagen. Ik heb een paar kleine aanpassingen in het recept gedaan, maar die komen de smaak hooguit ten goede.

Zo maak je Libanese moussaka voor 3-4 personen:

  • Kooktijd: 1 uur 15 minuten
  • 2 aubergines
  • 1 grote ui
  • 4 tenen knoflook
  • 1 blik gehakte tomaten (400 gr)
  • 1 el tomatenpuree
  • 6 tomaten (maximaal, ik gebruik er 2-3)
  • 1 blik kikkererwten (400 gr), afgespoeld en uitgelekt
  • 125 gr Griekse yoghurt
  • 40 gr tahin
  • Snufje za’atar
  • Gehakte platte peterselie

Zo maak je het

De aubergine voorbereiden

Snijd een van de auberignes in kleine stukjes, leg ze op een bord of in een kom, strooi er een laagje zout op en laat ze 15 minuten staan om het bittere sap eruit te trekken. Snijd de andere aubergine in plakjes, bestrooi ze met zout en zet ze opzij. Blokjes en plakjes moet je op verschillende manieren bereiden.

Aubergine voor moussaka

De plakjes: verhit de oven voor op 200 graden. Spoel de plakjes af onder de kraan, dep ze licht droog en leg ze op een of meer bakplaten op bakpapier. Kwast de plakjes royaal in met olijfolie en rooster ze aan beide kanten goudbruin. Dit duurt bij mij zeker 10 minuten, maar houd de plakjes goed in de gaten, want voor je het weet zijn ze verbrand.

De blokjes: spoel ze af onder de kraan en laat ze even uitlekken. Snipper de ui, verhit 1 el olijfolie in een grote pan en sauteer de stukjes ongeveer 10-15 minuten, of tot ze beginnen te karamelliseren. Doe de blokjes aubergine met nog 1 el olijfolie in de pan met de uitjes. Bak de blokjes onder af en toe roeren in ongeveer 10 minuten zacht en goudbruin. Pers de knoflook boven de pan, roer door en laat het mengsel een paar minuten bakken tot het begint te ruiken. Voeg de gehakte tomaten en de tomatenpuree toe, breng zachtjes aan de kook, leg een deksel op de pan en laat het mengsel 15 minuten op laag vuur pruttelen.

Libanese moussaka maken

Snijd de tomaten tijdens het opbouwen van de Libanese moussaka in plakjes. Niet eerder, want hoeveel tomaten je precies nodig hebt hangt af van de grootte van je ovenschaal.

Schep de auberginesaus in een ovenschaal, leg plakjes tomaat, de kikkererwten en ten slotte de geroosterde plakjes aubergine erop en sprenkel er nog wat extra olijfolie over. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Libanese moussaka

Zet de moussaka 20 minuten in de oven tot hij pruttelt en zich een goudbruin korstje heeft gevormd. Roer voor de dressing de yoghurt, tahin en za’atar naar smaak door elkaar. Bestrooi de moussaka met de gehakte peterselie en serveer hem met de tahindressing.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.8 / 5. Aantal: 13

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt