Ovengebakken feta

Deze ovengebakken feta is pittig en hartig, en heel anders van textuur dan feta die niet gebakken is. Bovendien staat dit gerecht prachtig op tafel!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Het recept voor deze ovengebakken feta vond ik in het fijne nieuwe kookboek Sirocco, de opvolger van het ook al zo fijne Persiana van Sabrina Ghayour. Sirocco is (nog) niet in het Nederlands verkrijgbaar, dus ik bestelde de Engelse versie. Ik ben groot fan van Sabrina Ghayour. Haar gerechten zijn allemaal waanzinnig lekker, haar stijl is verfrissend en vrolijk en haar manier van schrijven vind ik erg opgewekt en leesbaar.

Feta uit Sirocco

Net als Persiana is Sirocco een verrukkelijk boek. Bij het zien van de foto’s liep het water met meteen in de mond. Op het eerste oog leek het even alsof Sirocco gewoon voortborduurt op Persiana, maar er zitten juist hele nieuwe en andere stromen in.

Ovengebakken feta

Feta uit de oven

Dit gerecht trok direct mijn aandacht. Ik ben dol op feta, en hoe meer bereidingen ik tegenkom, hoe doller ik erop wordt. Ik kende natuurlijk wel het concept van verbrokkelde feta in de oven, maar een hele plak feta in de oven leggen, was ook voor mij nieuw. Het beviel echter uitstekend.

Onze ovengebakken feta was aan de buitenkant iets steviger/taaier, en aan de binnenkant juist heerlijk romig. In combinatie met de smaakmakers bovenop was dit heerlijk.

Ovengebakken feta

Feta in wijnblad

Het recept in het boek schrijft wijnbladeren voor om de feta in te verpakken, maar geeft als alternatief bakpapier. Dat laatste heb ik gebruikt en dat was perfect. Ik heb het inmiddels ook met wijnbladeren geprobeerd, en dat geeft ook een prachtig pakketje. Voor 2 personen gebruikt Sabrina 200 gram feta, maar wij aten er wat andere gerechten, waaronder de gebakken tomaatjes uit de tip onderaan. Ik vond 150 gram daarom precies goed. De hoeveelheid kruiden heb ik daar natuurlijk wel aan aangepast. De ovengebakken feta is heerlijk met warm flatbread of pitabrood.

Zo maak je ovengebakken feta voor 2 personen zoals in Sirocco:

  • Kooktijd: 30 minuten
  • 6-8 wijnbladeren (uit een pot of uit de tuin, in dat laatste geval geblancheerd), of een vel bakpapier
  • een blok van 200 gr feta
  • 1 biologische citroen
  • 2 el (knoflook)olijfolie
  • 1 tl pul biber (Turkse chilivlokken)
  • 4 takjes tijm

Zo maak je het

Feta bakken

Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier of zet een ovenschaal klaar. Leg alle wijnbladeren behalve 1 op de bakplaat of in de ovenschaal, zodanig dat ze elkaar wat overlappen. Als je bakpapier gebruikt, verfrommel het dan tot een prop, vouw die uit en leg op de bakplaat of in de ovenschaal.

Leg de feta in het midden. Rasp de citroenschil direct boven de kaas en zorg dat de geraspte schil gelijkmatig over de kaas verdeeld raakt. Sprenkel de olie en de pul biber over de kaas. Leg ten slotte de tijm op de kaas.

Ovengebakken feta

Verpak de kaas zorgvuldig in de wijnbladeren of het bakpapier. Leg het laatste wijnblad bovenop om te zorgen dat het pakje dicht blijft, of vouw de flappen van het bakpapier onder de kaas. Bak de feta gedurende 22-25 minuten. Zet het pakketje in zijn geheel op tafel en open het aan tafel.

Feta met tomaat

Ik serveerde de ovengebakken feta onder andere met ovengebakken tomaatjes. Daarvoor sneed ik 250 gr romaatjes doormidden en husselde die met 1 el olijfolie, 1 tl venkelzaad en wat zout en peper. Ik legde het fetapakketje aan de ene kant van de ovenschaal en de tomaatjes aan de andere kant en liet het geheel zo bakken. Door het gebruik van venkelzaad wordt de tomaat extra umami en extra zoet, wat perfect bij de pittge feta past!

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt