Dit jaar niet één, maar drie kerstmenu’s op de site! Naast een Italiaans kerstmenu ook een klassiek (Frans) kerstmenu en een vegetarisch Midden-Oosters kerstmenu.
Italiaans kerstmenu
Dit Italiaanse kerstdiner volgt de klassieke Italiaanse structuur van vier gangen: antipasti, pasta, secondo, dolce.
Antipasti: involtini van courgette met gebakken ricotta. Heerlijk als onderdeel van een tafel vol schalen met eten, met bijvoorbeeld ham en burrata. Ook zelfgemaakte wildterrine is hier erg lekker bij, maar dan zonder de augurken en salade. Zelfgebakken focaccia maakt het helemaal af!
Pasta: zelfgemaakte ravioli met paddenstoelen en groenkruidenolie zijn winters én feestelijk. Liever gekochte pasta? Maak daar dan zelf pesto bij!
Secondo: Vis met een korstje van pistachenoten en honing is waanzinnig lekker en heel Italiaans. Serveer hier zachte gesmoorde venkel bij, en warme salade van courgette en linzen. Liever meer bulk? Maak dan soufflés van courgette en aardappel. Je kunt natuurlijk ook allebei doen!
Dolce: Pak je allerlekkerste Italiaanse olijfolie en giet hem over de… chocolademousse! Geloof me maar, dit wil je! Liever iets makkelijker? Kies dan voor een klassiek Italiaans dessert: vin santo met cantuccini. Dat kan natuurlijk ook nog ná de chocolademousse, als afsluiter van de maaltijd.
Wijnen bij het Italiaanse kerstdiner
Ik vind het altijd leuk om bruisend te beginnen, met bijvoorbeeld prosecco, eventueel met bloedsinaasappelsiroop.
Bij de antipasti vind ik een witte wijn altijd erg fijn. Fris wit, bijvoorbeeld pinot grigio of vermentino past goed bij de romige smaken van de involtini, de burrata en de vleeswaren.
Voor bij de pasta is een rode wijn, zoals negroamaro erg lekker. Of ga all out met Barolo of Amarone!
Bij het hoofdgerecht past een stevige witte wijn of juist een lichte rode. Pecorino bijvoorbeeld, of Montepulciano d’Abbruzzo.
Bij chocolademousse is Brachetto, bruisende lichtzoete rode wijn, erg lekker. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om meteen over te stappen op de vin santo. Die kun je dan daarna doorschenken bij de cantuccini.
Voorbereiding kerstdiner
Voor alles wat je kunt voorbereiden geldt: bewaar het daarna in de koelkast. De cantuccini zijn (uiteraard) de enige uitzondering.
Tot een week van tevoren
- De cantuccini bakken.
- De terrine maken, als je die wilt serveren.
Twee tot drie dagen van tevoren
- De courgette en ricotta voor het voorgerecht bakken.
- De vulling voor de pasta maken.
- De korst voor de vis maken.
- De courgette voor de salade grillen en/of de aardappelplakjes voor de soufflés voorkoken.
De dag van tevoren
- De focaccia bakken.
- De vulling voor de pasta maken.
- De groenekruidenolie of de pesto maken.
- De venkel snijden.
- De chocolademousse maken.
De ochtend van tevoren
- De involtini rollen.
- Het pastadeeg maken en de ravioli maken. Bewaar ze daarna bestrooid met semolina in een enkele laag in de koelkast.
- De venkel smoren.
Op het moment zelf
- De involtini mooi op een schaal leggen, de terrine in plakken snijden en mooi opdienen, de ham en de burrata mooi serveren.
- De pasta koken.
- De vis met een korstje bedekken en bakken, de linzen koken en er salade van maken met de courgette en/of de soufflés bakken.
- De chocolademousse opscheppen en met olijfolie en zeezout besprenkelen.
- De cantuccini mooi op een bord schikken.
- Genieten!
Laat hier weten wat je er van vindt