Mexicaanse veggie bowls

 Sint 2020 Sint 2020

Dol als ik ben op Mexicaans en TexMex eten, was ik bijzonder blij om te horen dat er in Leiden tegenwoordig ook een Salsa Shop zit. Een bestelling kon natuurlijk niet uitblijven, en we werden blij verrast (niet gesponsord. Echt niet. Was het maar waar)! Binnen no time stond er een bezorger op de stoep met twee heerlijke Mexicaanse veggie bowls, plus nachos met guacamole.

Mexicaans eten

De basis van de bowls was rijst met zwarte bonen, de toppings kun je vervolgens helemaal zelf kiezen. Ik ben jaren geleden in Mexico geweest, en tijdens onze reis door het Zuid-Westen van de VS hebben we heel veel TexMex gegeten. Je kunt ons dus met recht kritisch noemen als het op deze keukens aankomt, en in Nederland vinden we het doorgaans tegenvallen.

Mexicaanse veggie bowls

Veggie bowls

Dit keer niet: alle smaken klopten. Dat neemt natuurlijk niet weg dat ik zelf maken nóg leuker en lekkerder vind, en dus dook ik een paar dagen later de keuken in om thuis Mexicaanse veggie bowls te maken, met rijst en bonen als basis, en zelfgemaakte salsa bovenop. Dat was zó lekker dat we ze een paar dagen later nóg eens aten, dit keer met pulled pork, guacamole en gegrilde paprika.

Vegan bowls

Deze Mexicaanse bowls zijn in principe vegan: alleen als je zure room toevoegt, zijn ze niet meer vegan maar nog wel vegetarisch. Natuurlijk kun je met de toppings naar hartenlust variëren: maak bijvoorbeeld zelf guacamole of maïssalsa, serveer de bowls met een flinke schep (vegetarische) chili of natuurlijk pulled pork of pulled jackfruit. Je kunt helemaal los!

Zo maak je Mexicaanse veggiebowls voor 2 personen:

 • Kooktijd: 40 minuten
 • 400 gr zoete aardappel
 • 1 el chipotle in adobo (te koop bij AH)
 • 2 el olijfolie
 • 1 pot maïs (340 gr), afgespoeld en uitgelekt
 • 1 el vers limoensap
 • 125 gr zilvervliesrijst
 • 1 tl gemalen komijn
 • 1/2 groentebouillonblokje
 • 1 blik zwarte bonen (400 gr), afgespoeld en uitgelekt
 • 1 avocado
 • salsa, zelfgemaakt of uit de winkel
 • optioneel: zure room en koriander

Zo maak je het

Mexicaanse bowls maken

Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht of 220 regulier. Was de zoete aardappels en snijd ze in blokjes. Leg ze op de helft van de bakplaat en hussel ze om met de chipotle in adobo, 1 el olie en 1/4 tl fijn zout. Doe de bakplaat in de oven en rooster de zoete aardappel zo een kwartier.

Roer in een kom de uitgelekte maïskorrels met 1 el olie en 1 el limoensap. Roer om. Verdeel de maïskorrels na het eerste kwartier over de andere helft van de bakplaat en rooster zo de zoete aardappel en de maïs nog eens 15 minuten.

Rijst met zwarte bonen

Doe de rijst in een pan met de rest van de gemalen komijn, 1/2 bouillonblokje en 400 ml water. Kook de rijst 10 minuten. Maak als je wilt ondertussen de verse salsa.

Voeg na deze 10 minuten de uitgelekte zwarte bonen toe en laat 5 minuten staan. Roer om en giet af. Laat even uitdampen terwijl je de de avocado snijdt.

Schep rijst en bonen in elke kom en top met zoete aardappel, geroosterde maïs, guacamole, salsa en eventueel zure room. Garneer als je wilt met koriander en limoenpartjes.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 1 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 18 november 2019

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply