Mexicaanse veggie bowls

Mexicaanse veggie bowls

Comfort food uit Latijns-Amerika: Mexicaanse veggie bowls. Boordevol groente, maar ook rijst, bonen en frisse toppings voor een heerlijk kom warmte.
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Dol als ik ben op Mexicaans en TexMex eten, was het eigenlijk heel gek dat ik nog nooit van burrito bowls had gehoord. Na een keer een bestelling toen bij een bezorgmexicaan toen ik zwanger was, vond ik het hoog tijd om zelf aan de slag te gaan. Zo bedacht ik deze heerlijke Mexicaanse veggie bowls!

Mexicaanse veggie bowls

Mexicaans eten

Ik ben jaren geleden in Mexico geweest, en tijdens onze reis door het Zuid-Westen van de VS hebben we heel veel TexMex gegeten. Je kunt ons dus met recht kritisch noemen als het op deze keukens aankomt. Het voordeel van zelf maken, vind ik dat ik kan zorgen dat de smaken écht kloppen.

Veggie bowls

De basis van deze veggie bowls is met rijst en bonen, met zelfgemaakte salsa bovenop. Dat vul ik hier aan met spicy zoete aardappel, onze favoriete maïs, avocado en crème fraîche. Het was zo lekker dat we ze een paar dagen later nóg eens aten, dit keer met pulled pork, guacamole en gegrilde paprika.

Mexicaanse veggie bowls

Vegan bowls

Deze Mexicaanse bowls zijn in principe vegan: alleen als je zure room toevoegt, zijn ze niet meer vegan maar nog wel vegetarisch. Natuurlijk kun je met de toppings naar hartenlust variëren: maak bijvoorbeeld zelf guacamole of maïssalsa, serveer de bowls met een flinke schep (vegetarische) chili of natuurlijk pulled pork of pulled jackfruit. Je kunt helemaal los!

Zo maak je Mexicaanse veggiebowls voor 2 personen:

 • Kooktijd: 40 minuten
 • 400 gr zoete aardappel
 • 1 el chipotle in adobo (te koop bij AH)
 • 2 el olijfolie
 • 1 pot maïs (340 gr), afgespoeld en uitgelekt
 • 1 el vers limoensap
 • 125 gr zilvervliesrijst
 • 1 tl gemalen komijn
 • 1/2 groentebouillonblokje
 • 1 blik zwarte bonen (400 gr), afgespoeld en uitgelekt
 • 1 avocado
 • salsa, zelfgemaakt of uit de winkel
 • optioneel: zure room en koriander

Zo maak je het

Mexicaanse bowls maken

Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht of 220 regulier. Was de zoete aardappels en snijd ze in blokjes. Leg ze op de helft van de bakplaat en hussel ze om met de chipotle in adobo, 1 el olie en 1/4 tl fijn zout. Doe de bakplaat in de oven en rooster de zoete aardappel zo een kwartier.

Roer in een kom de uitgelekte maïskorrels met 1 el olie en 1 el limoensap. Roer om. Verdeel de maïskorrels na het eerste kwartier over de andere helft van de bakplaat en rooster zo de zoete aardappel en de maïs nog eens 15 minuten.

Rijst met zwarte bonen

Doe de rijst in een pan met de rest van de gemalen komijn, 1/2 bouillonblokje en 400 ml water. Kook de rijst 10 minuten. Maak als je wilt ondertussen de verse salsa.

Voeg na deze 10 minuten de uitgelekte zwarte bonen toe en laat 5 minuten staan. Roer om en giet af. Laat even uitdampen terwijl je de de avocado snijdt.

Schep rijst en bonen in elke kom en top met zoete aardappel, geroosterde maïs, guacamole, salsa en eventueel zure room. Garneer als je wilt met koriander en limoenpartjes.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 4.4 / 5. Aantal: 7

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt