Zomerse Mexicaanse bowl

Deze vegan zomerse Mexicaanse bowl bedacht ik toen het erg warm was, maar ik wel heel veel trek had in Mexicaans. In dit gerecht komen mijn Mexicaanse veggie bowl en mijn pulled jackfruit samen in een zomerse variant. Vullender dan mijn Mexicaanse salade, lichter dan de winterse veggie bowl. Natuurlijk gecombineerd met mijn klassieke Mexicaanse salsa.

Zomerse Mexicaanse bowl

Vegan Mexicaanse bowl

Het lijkt wellicht alsof deze bowl uit heel veel losse onderdelen bestaat, en dat is ook wel zo, maar toch is het weinig werk om hem te maken. Terwijl het jackfruit pruttelt en de rijst kookt, bak je de maïs maak je de salsa. Daarna is het alleen nog een kwestie van wat snijden en alles combineren!

Zomerse Mexicaanse bowl

Het jackfruit is vegan wanneer je maple syrup gebruikt. Gebruik je honing, dan is het vegetarisch. Let trouwens goed op als je de chipotle koopt: je moet niet de saus hebben, maar chipotle in adobo. Ik gebruik doorgaans deze, gewoon van de supermarkt.

Voor wat romigheid is een dot zure room of (plantaardige) yoghurt lekker. Kies bij vegan yogurt wel voor een variant die niet zoet is.

Zo maak je zomerse Mexicaanse bowl voor 2 personen:

  • Kooktijd: 35 minuten

    Voor de rijst met bonen

  • 125 gr zilvervliesrijst
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • 1 blik zwarte bonen (400 gr), afgespoeld en uitgelekt
  • Voor het pulled jackfruit

  • 2 el chipotle in adobo (let op: niet chipotlesaus!)
  • 2 el maple syrup of honing
  • 1 blik jackfruit (uitgelekt gewicht 280 gr)
  • Voor de overige toppings

  • pot maïs (340 gr), afgespoeld en uitgelekt
  • 1 el vers limoensap
  • 1 avocado
  • nachochips
  • salsa, zelfgemaakt of uit de winkel
  • optioneel: (plantaardige) yoghurt of zure room en koriander

Zo maak je het

Rijst met zwarte bonen

Begin met de rijst. Doe die in een pan met de gemalen komijn, het halve bouillonblokje en 500 ml water. Kook de rijst 10 minuten. Voeg daarna de uitgelekte zwarte bonen toe en laat 5 minuten staan. Roer om en giet af. Laat even uitdampen

Vegan pulled jackfruit

Verhit in een hapjespan of kleine wok op middelhoog vuur eerst een scheutje neutrale olijfolie. Doe dan de harissa, maple syrup/honing en rijstazijn erin en laat even doorwarmen en pruttelen, tot het een mooi geheel is.

Pluk ondertussen het jackfruit uit elkaar. Dit kun je met twee vorken doen, maar ik vind met mijn handen makkelijker. Doe de pulled jackfruit bij de barbecuesaus en draai daarna het vuur lag. Schep alles goed om en laat ondertussen rustig opwarmen. Roer af en toe om.

Mexicaanse groente

Verhit in een wok of koekenpan een scheutje neutrale olijfolie. Bak hierin de maïs met het limoensap en zout naar smaak tot de maïskorrels bruine plekjes beginnen te krijgen.

Snijd ondertussen de avocado in plakjes en maak als je wilt de verse salsa. Verdeel de rijst, het jackfruit en de maïs over twee kommen. Maak ten slotte af met avocado, salsa en eventueel koriander en zure room of (plantaardige) yoghurt.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 3 september 2020

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply