Deze vegan zomerse Mexicaanse bowl bedacht ik toen het erg warm was, maar ik wel heel veel trek had in Mexicaans. In dit gerecht komen mijn Mexicaanse veggie bowl en mijn pulled jackfruit samen in een zomerse variant. Vullender dan mijn Mexicaanse salade, lichter dan de winterse veggie bowl. Natuurlijk gecombineerd met mijn klassieke Mexicaanse salsa.
Vegan Mexicaanse bowl
Het lijkt wellicht alsof deze bowl uit heel veel losse onderdelen bestaat, en dat is ook wel zo, maar toch is het weinig werk om hem te maken. Terwijl het jackfruit pruttelt en de rijst kookt, bak je de maïs maak je de salsa. Daarna is het alleen nog een kwestie van wat snijden en alles combineren!
Het jackfruit is vegan wanneer je maple syrup gebruikt. Gebruik je honing, dan is het vegetarisch. Let trouwens goed op als je de chipotle koopt: je moet niet de saus hebben, maar chipotle in adobo. Ik gebruik doorgaans deze, gewoon van de supermarkt.
Voor wat romigheid is een dot zure room of (plantaardige) yoghurt lekker. Kies bij vegan yogurt wel voor een variant die niet zoet is.
Zo maak je zomerse Mexicaanse bowl voor 2 personen:
- Kooktijd: 35 minuten
- 125 gr zilvervliesrijst
- 1/2 tl gemalen komijn
- 1/2 groentebouillonblokje
- 1 blik zwarte bonen (400 gr), afgespoeld en uitgelekt
- 2 el chipotle in adobo (let op: niet chipotlesaus!) of harissa
- 2 el maple syrup of honing
- 2 tl rijstazijn
- 1 blik jackfruit (uitgelekt gewicht 280 gr)
- pot maïs (340 gr), afgespoeld en uitgelekt
- 1 el vers limoensap
- 1 avocado
- nachochips
- salsa, zelfgemaakt of uit de winkel
- optioneel: (plantaardige) yoghurt of zure room en koriander
Voor de rijst met bonen
Voor het pulled jackfruit
Voor de overige toppings
Zo maak je het
Rijst met zwarte bonen
Begin met de rijst. Doe die in een pan met de gemalen komijn, het halve bouillonblokje en 500 ml water. Kook de rijst 10 minuten. Voeg daarna de uitgelekte zwarte bonen toe en laat 5 minuten staan. Roer om en giet af. Laat even uitdampen
Vegan pulled jackfruit
Verhit in een hapjespan of kleine wok op middelhoog vuur eerst een scheutje neutrale olijfolie. Doe dan de chipotle/harissa, maple syrup/honing en rijstazijn erin en laat even doorwarmen en pruttelen, tot het een mooi geheel is.
Pluk ondertussen het jackfruit uit elkaar. Dit kun je met twee vorken doen, maar ik vind met mijn handen makkelijker. Doe de pulled jackfruit bij de barbecuesaus en draai daarna het vuur lag. Schep alles goed om en laat ondertussen rustig opwarmen. Roer af en toe om.
Mexicaanse groente
Verhit in een wok of koekenpan een scheutje neutrale olijfolie. Bak hierin de maïs met het limoensap en zout naar smaak tot de maïskorrels bruine plekjes beginnen te krijgen.
Snijd ondertussen de avocado in plakjes en maak als je wilt de verse salsa. Verdeel de rijst, het jackfruit en de maïs over twee kommen. Maak ten slotte af met avocado, salsa en eventueel koriander en zure room of (plantaardige) yoghurt.
Xyana Hubregtse zegt
Bij de ingrediënten staat chipotle, in de tekst staat harissa en later barbecue saus, wat moet ik nu gebruiken voor het recept?
Emma van der Deijl zegt
Hi Xyana, van de chipotle of harissa (net wat je hebt) en de maple syrup maak je zelf een barbecuesaus. Dat is dus de saus waar het over gaat!
Willemijn zegt
Hoi Emma, ziet er super lekker uit, deze week ga ik het proberen. Ik was alleen benieuwd bij de pulled jackfruit hoeveel ml, eet- of theelepels je gebruikt voor de rijstazijn. Of als het een scheut is ook prima uiteraard, maar was even benieuwd hoe je dat had gedaan. Alvast bedankt, Willemijn
Emma van der Deijl zegt
Oeps, foutje, dank voor je opmerkzaamheid! Zijn 2 theelepels!