Al meer dan 15 jaar geleden was ik op dispuutslustrumreis in Mexico. Ver voordat avocado’s hier mainstream waren, en toen nacho’s synoniem waren voor doritos. Je snapt dat er op culinair gebied een wereld voor ons open ging daar! Voor mij persoonlijk met stip op 1: de Mexicaanse salsa die we werkelijk in ieder restaurant met wat crackers op tortillachips (eigenlijk totopos) voorgezet kregen zodra we aan tafel gingen. Zelfs bij het ontbijt.
Na 2 weken elke dag die overheerlijke Mexicaanse salsa zaten we de smaken ervan in mijn geheugen gegrift. Fijn, want de afgelopen 15 jaar kon ik thuis dus echte Mexicaanse salsa maken!
Zelfgemaakte Mexicaanse salsa
Topspul, zo los met een nacho of cracker, heerlijk op alle soorten taco’s en tortilla’s, maar ook perfect als basis voor guacamole. Dat laatste voelde altijd als een gemakszuchtig trucje, tot ik er in Arizona achter kwam dat de Mexicanen die daar restaurants runnen, het precies zo doen!
Let wel op: deze salsa is behoorlijk pittig! Dat was destijds aan het ontbijt even wennen, maar lekker is het wel. Wil je liever wat minder pit, verwijder dan de zaadlijsten van je peper en gebruik eventueel minder dan een hele peper.
Mexicaans eten
Je kunt trouwens prima variëren met de soort peper. Dit recept werkt goed met gewone rode Spaanse peper, maar zeker ook met groene jalapeño.
Over dat eten in Mexico gesproken trouwens: ik was ook echt blown away door de nopales. Cactus dus. Helaas heb ik dat in Nederland nog niet gevonden, maar wie weet, ooit…
Zo maak je 1 flinke kom Mexicaanse salsa:
- Kooktijd: 10 minuten
- 1/2 rode ui of 1 sjalot
- 1 rode peper of jalapeñopeper
- 15 gr koriander
- 125 gr tomaat
- 1 limoen
- 1/2 tl grof zeezout
Zo maak je het
Snipper de rode ui of sjalot en doe deze in een kommetje. Snijd het pepertje in de lengte doormidden en verwijder als je wilt de zaadlijsten. Snijd de peper in reepjes en snijd daarvan kleine blokjes en doe ook in de kom.
Zelf Mexicaanse salsa maken
Hak de koriander fijn. Snijd de tomaat in hele kleine blokjes. Voeg de tomaat en de koriander toe aan de salsa. Knijp het sap van 1/4 limoen boven de kom en voeg 1/2 tl grof zeezout toe. Roer daarna alles goed door elkaar.
Proef en maak zonodig verder op smaak met limoensap en/of zout.
Laat hier weten wat je er van vindt