Echte Mexicaanse salsa

Echte Mexicaanse salsa

De enige echte Mexicaanse salsa maak je heel gemakkelijk thuis. Pittig, fris, hartig en de perfecte begeleider van elk Mexicaans gerecht
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Al meer dan 15 jaar geleden was ik op dispuutslustrumreis in Mexico. Ver voordat avocado’s hier mainstream waren, en toen nacho’s synoniem waren voor doritos. Je snapt dat er op culinair gebied een wereld voor ons open ging daar! Voor mij persoonlijk met stip op 1: de Mexicaanse salsa die we werkelijk in ieder restaurant met wat crackers op tortillachips (eigenlijk totopos) voorgezet kregen zodra we aan tafel gingen. Zelfs bij het ontbijt.

Echte Mexicaanse salsa

Na 2 weken elke dag die overheerlijke Mexicaanse salsa zaten we de smaken ervan in mijn geheugen gegrift. Fijn, want de afgelopen 15 jaar kon ik thuis dus echte Mexicaanse salsa maken!

Zelfgemaakte Mexicaanse salsa

Topspul, zo los met een nacho of cracker, heerlijk op alle soorten taco’s en tortilla’s, maar ook perfect als basis voor guacamole. Dat laatste voelde altijd als een gemakszuchtig trucje, tot ik er in Arizona achter kwam dat de Mexicanen die daar restaurants runnen, het precies zo doen!

Tostada met biet en chipotle

Let wel op: deze salsa is behoorlijk pittig! Dat was destijds aan het ontbijt even wennen, maar lekker is het wel. Wil je liever wat minder pit, verwijder dan de zaadlijsten van je peper en gebruik eventueel minder dan een hele peper.

Echte Mexicaanse salsa

Mexicaans eten

Je kunt trouwens prima variëren met de soort peper. Dit recept werkt goed met gewone rode Spaanse peper, maar zeker ook met groene jalapeño.

Over dat eten in Mexico gesproken trouwens: ik was ook echt blown away door de nopales. Cactus dus. Helaas heb ik dat in Nederland nog niet gevonden, maar wie weet, ooit…

Vegan tempeh taco's met limoen coleslaw

Zo maak je 1 flinke kom Mexicaanse salsa:

  • Kooktijd: 10 minuten
  • 1/2 rode ui of 1 sjalot
  • 1 rode peper of jalapeñopeper
  • 15 gr koriander
  • 125 gr tomaat
  • 1 limoen
  • 1/2 tl grof zeezout

Zo maak je het

Snipper de rode ui of sjalot en doe deze in een kommetje. Snijd het pepertje in de lengte doormidden en verwijder als je wilt de zaadlijsten. Snijd de peper in reepjes en snijd daarvan kleine blokjes en doe ook in de kom.

Zelf Mexicaanse salsa maken

Hak de koriander fijn. Snijd de tomaat in hele kleine blokjes. Voeg de tomaat en de koriander toe aan de salsa. Knijp het sap van 1/4 limoen boven de kom en voeg 1/2 tl grof zeezout toe. Roer daarna alles goed door elkaar.

Proef en maak zonodig verder op smaak met limoensap en/of zout.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt