Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben dol op chili! Met of zonder vlees, superpittig of juist wat milder, met een dakje of met een korstje, ik vind ze allemaal even lekker. Deze vegan slowcooker chili vormt daarop geen uitzondering. Spicy, rokerig, goed gevuld, vol smaak en bovendien zonder dierlijke ingrediënten. Ook fijn voor de planeet dus!
Vegan slowcooker chili
Heb je geen slowcooker? Dan raad ik je van harte aan er eentje te kopen. Ik ben er dol op! Vullen, aanzetten en je hebt er geen omkijken meer naar. Je kunt gewoon het huis uit. Sterker nog, je kunt je slowcooker ook op timer zetten, zodat hij aangaat wanneer het nodig is en je gerecht dus niet 10 uur staat te pruttelen als je lang van huis bent. Geen plek/zin/geld? Dan kun je deze vegan chili ook prima in een stoofpan bereiden. Reken dan ongeveer een uur tijd om te garen. Voeg de boerenkool dan 20 minuten voor de eindtijd toe.
Let op: in tegenstelling tot de meeste van mijn recepten is dit recept voor 4 ipv 2 personen. Chili leent zich namelijk beter om in grote hoeveelheden te maken. Gelukkig kan je dit gerecht heel goed invriezen!
Zo maak je vegan slowcooker chili met boerenkool voor 4 personen:
- Wachttijd: 4 uur
- Kooktijd: 15 minuten
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- 1 pot maïs, afgespoeld en uitgelekt
- 3 verschillende blikken bonen. Ik gebruikte kidney-, cannelini- en zwarte bonen
- 1 tl pimentón
- 1 el gemalen komijn
- snufje kaneel
- 2 chipotlepepers met saus (uit blik), evt. te vervangen door 2 tl chipotlepoeder
- optioneel: 1 tl ongezoet cacaopoeder
- 2 blikken tomaatblokjes
- 180 gr boerenkool (schoon gewicht)
Zo maak je het
Snipper de ui en fruit die in een koekenpan (of in de pan van je slowcooker, als die daar tegen kan) tot hij glazig ziet en iets begint te bruinen. Snijd ondertussen de knoflook fijn. Bak die vervolgens mee tot hij begint te geuren.
Vegan chili uit de slowcooker
Doe de ui en de knoflook in de slowcooker. Stort de maïs en de bonen in een vergiet, spoel ze af en laat ze goed uitlekken. Doe dan de bonen en de maïs in de slowcooker. Voeg de pimentón, de komijn, de kaneel, de chipotlepepers en als je wilt het cacaopoeder toe, samen met 1 tl zout. Roer grondig om. Meng dan de tomaatblokjes door de chili. Zet de slowcooker op low en laat minimaal 3 uur pruttelen. Langer kan ook, zeker 6 uur.
Chili met boerenkool
Maak de boerenkool zonodig schoon en zorg dat hij fijngesneden is. Doe de boerenkool na die minimaal 3 uur bij de chili en laat een uur meekoken. Langer kan ook, maar dan wordt hij wel érg zacht.
Serveer je chili met wat je maar lekker vindt: avocado, koriander, tortillachips, het kan allemaal!
chili | dreumesproof | eten met kinderen | Koemelkvrij | lactosevrij | low carb | melkvrij | Mexicaans | Peuterproof | texmex | Zwangerproof
Laat hier weten wat je er van vindt