Zelf pulled pork maken
Sinds ik tijdens mijn zwangerschap een slowcooker aanschafte, komt die regelmatig uit de kast. Het begon als een handige manier om mijn vriezer vol te proppen met eten voor de kraamtijd. Al snel bleek het ook ontzettend praktisch om te kunnen koken terwijl ik bezig ben met H of zelfs helemaal niet thuis ben. En zo ontdekte ik onlangs ook nog eens dat pulled pork uit de slowcooker kan, in plaats van van zo’n grote kamado-barbecue die je 1000 jaar op temperatuur moet houden. Voor zover ik je nog niet overtuigd heb: leen of koop een slowcooker of zet je stoofpan op het laagste pitje en probeer dit recept. Procureur (varkensnek) die zo zacht is dat hij vanzelf uit elkaar valt, pittige en zoete smaakmakers en een vleugje rook.
Pulled pork uit de slowcooker
Eigenlijk kun je alle gerechten die je in een slowcooker maakt, ook in een stoofpan maken. Een stoofpan gaat echter wel sneller, dus het is zaak om de boel dan goed in de gaten te houden en waar nodig vocht toe te voegen. Ik weet niet precies hoe lang je pulled pork in een stoofpan moet stoven, maar ga uit van minimaal 4 uur.
Taco’s met pulled pork uit de slowcooker
Het recept dat ik vond, was voor taco’s al pastor, oftewel, zachte taco’s gevuld met pulled pork en ander lekkers. Natuurlijk kun je de pulled pork ook in broodjes stoppen of er bijvoorbeed nacho’s mee maken! Doe waar jij zin in hebt. Bij de ingrediënten laat ik zien hoe de taco’s at. Mijn recept voor nachos met pulled pork volgt nog.
Thuis pulled pork maken
Dit recept is voor een behoorlijke hoeveelheid pulled pork. Je kunt het gerecht namelijk prima invriezen, en het is zonde om (veel) minder te maken, want de slowcooker pruttelt toch wel. Ik maakt zelfs een dubbele hoeveelheid van dit recept. Toen puilde mijn slowcooker wel een beetje uit, dus bedenk even wat er past. Ik heb een slowcooker voor 3-4 personen, dus heb jij een grotere, verdubbel dan vooral de hoeveelheden!
Kook je voor zwangeren of kinderen, gebruik dan alcoholvrij bier. Dat smaakt prima in dit gerecht.
Zo maak je pulled pork voor 4 personen:
- Voorbereidingstijd: 20 minuten
- Wachttijd: 10 uur
- Kooktijd: 5 minuten
- 1 kilo procureur
- 2 chipotles in adobosaus (uit een blikje, of gebruik 1 el tomatenpuree en 2 tl gedroogde chipotle)
- 1 rode ui
- 250 gr ananas (mag uit de diepvries)
- 1,5 el chilipoeder (niet gemalen chilipeper, maar chilipoeder)
- 1 el vers limoensap
- 1 el witte azijn
- 1/2 tl fijn zout
- 1/2 tl gemalen komijn
- 1/4 tl versgemalen zwarte peper
- 100 ml bier
- Maïstortilla’s – ik gebruikte 6 medium tortilla’s
- Je favoriete toppings: ik gebruikte ananas, koriander en avocado. Zure room, rode ui, feta en zwarte bonen zijn hierbij ook heerlijk.
Voor de pulled pork
Voor taco’s met pulled pork voor 2 personen
Zo maak je het
Pulled pork uit de slowcooker maken
Snijd het vlees in dobbelstenen van 5x5x5 cm en doe die in de slowcooker. Doe alle overige ingrediënten, behalve het bier, bij elkaar in een maatbeker of blender. Pureer met een staafmixer of blender tot een gladde saus. Giet deze saus in de slowcooker. Giet ten slotte het bier erbij. Zet de slowcooker op low en laat de pulled pork 8-10 uur stoven.
Pulled pork serveren
Om te serveren trek je het vlees met vorken uit elkaar tot draadjes. Serveer als Mexicaans stoofvlees met rijst, bonen en guacamole, in een broodje of in taco’s natuurlijk.
Verwarm voor de taco’s de tortilla’s volgens de instructies op de verpakking. Schep er pulled pork op en maak af meet je favoriete toppings. Vouw de taco’s dubbel en tast toe! Wil je er heerlijke snel ingemaakte rode ui op, kijk dan eens naar dit recept.
Laat hier weten wat je er van vindt