Melkvrije brioche

Op de valreep van 2013 nog een laatste recept, voor één van mijn favoriete broodjes: brioche. Geschikt voor het ontbijt, maar ook heerlijk met paté, gerookte zalm, onder eggs benedict (wanneer je ze ook eet), om zalmfilet gevouwen of gewoon met zoute boter.

Melkvrije brioche

Aangezien mijn aanstaande schoonzusje absoluut niet tegen melkeiwit kan, moet ik voor familiegelegenheden regelmatig een beroep doen op mijn creativiteit. Toen ik met kerst brioches wilde maken, ging ik op zoek naar recepten voor brioche zonder boter, maar die recepten waren ofwel met kwark als vervanger (geen optie dus) ofwel ook meteen zonder eieren, en dat vind ik zonde, want ik vind de mooie gele kleur van brioche wel echt iets toevoegen.

Toen ben ik dus zelf maar gaan experimenteren, en deze melkvrije brioche was het resultaat. Niet alleen bevat deze brioche geen boter, ik gebruik ook veel minder olijfolie dan er normaal boter in gaat, dus deze brioche is een stuk lichter dan gewone brioche.

Melkvrije brioche

Het bereiden duurt wel een tijdje: doordat het deeg twee keer moet rijzen en een nacht moet rusten, ben je ongeveer 13 uur bezig voor de brioche op tafel staat. Anderzijds: als je vandaag nog even aan de slag gaat, heb je bij je nieuwjaarsontbijt brioche!

Zo maak je voor vier kleine melkvrije brioches of één grote:

  • Voorbereidingstijd: 2 uur
  • Wachttijd: 8 uur
  • Kooktijd: 1 uur
  • 250 gr bloem
  • 25 gr suiker
  • 1/4 tl zout
  • 3 gr instantgist
  • 50 ml hazelnoten- of amandelmelk (als het niet melkvrij hoeft, kan je deze uiteraard vervangen door koemelk)
  • 40 ml extra vierge olijfolie (ja, echt. De typische smaak zal je in de brioche niet meer proeven, maar het geeft wel een niet anders te evenaren rijkdom aan de smaak van de brioches)
  • 2 eieren, plus een ei om te bestrijken

Zo maak je het

Doe voor het deeg alle droge ingrediënten in een kom en voeg de melk, olie en eieren toe:

ingrediënten melkvrije brioche_1

Roer met een lepel of spatel om tot je geen losse bloem meer ziet en de boel een klonterig en tamelijk ongemengd geheel is:

deeg melkvrije brioche_1

Gooi vervolgens je mixer in de strijd: meng met de deeghaken van de handmixer tot het deeg een glad geheel is. Het deeg zal nu meer op cakebeslag dan op deeg lijken en het wordt een enorm plakkerige troep, maar maak je geen zorgen: dat hoort zo en alles komt goed.

gemengd deeg melkvrije brioche_1

Bestrooi het deeg in de kom met bloem, dek de kom af met plasticfolie met daar overheen een theedoek en zet de kom weg op een warme plek. Laat het deeg zo twee uur rijzen.

Duw het deeg na twee uur naar beneden in de kom, dek de kom weer af en laat het deeg gedurende minimaal een nacht (langer kan ook, 12 uur is geen probleem) in de koelkast rusten. Je deeg zal dan enorm gerezen zijn! Wil je je brioche in een bakvorm maken, dan moet je nu al aan de slag. Vet de vorm goed in, sla het deeg wat platter, kneed het even en doe het in de ingevette vorm. Dek deze af met folie en een theedoek en zet weg op een warme plek. Wil je kleine broodjes of plaatbrood maken, duw het deeg dan nogmaals terug in de schaal en zet weer twee uur afgedekt weg op een warme plek.

Nu moet je weer echt aan de slag: verwarm de oven voor op 200 graden. Schraap vervolgens het deeg uit de kom op een met bloem bestrooid oppervlak.

gerezen deeg melkvrije brioche_1

Vorm er daarna met bebloemde handen zoveel bolletjes van als je brioches wilt maken.

actiefoto deeg snijden_1

Leg die op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met ei dat je met een eetlepel water hebt losgeklopt. Als je wilt kun je op het ei wat grove suiker strooien, maar doe dat alleen wanneer je echt zoete brioches wilt maken, want bij paté is dat denk ik een stuk minder lekker.

melkvrije brioche met ei_1

Schuif de plaat in de oven. Als je kleine brioches maakt, verlaag je de oventemperatuur na 10 minuten naar 180 graden. Maak je een grote brioche, dan doe je dat na een kwartier. Bak kleine brioches vervolgens nog 15 minuten, een grote brioche nog 25, maar houd de oven sowieso goed in te gaten: als je brioche mooi goudbruin is en hol klinkt, mag je brioche de oven uit.

Gelukkig nieuw jaar!

Melkvrije brioches op het rooster

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 31 december 2013

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply