Melkvrije brioche

Melkvrije brioche

Wist je dat je brioche ook prima zonder koemelk kunt maken? Mijn recept voor melkvrije brioche is inmiddels vaak beproefd en nooit mislukt!

Op de valreep van 2013 nog een laatste recept, voor één van mijn favoriete broodjes: brioche. Maar dan niet de gewone versie, maar een melkvrije brioche. Wel met eieren, want daar heb ik nog altijd geen geschikte vervanger voor gevonden.

Brioche

Brioche zonder melk

Aangezien één van mijn familieleden absoluut niet tegen melkeiwit kan, moet ik voor familiegelegenheden regelmatig een beroep doen op mijn creativiteit.

Toen ik met kerst brioches wilde maken, ging ik op zoek naar recepten voor brioche zonder boter, maar die recepten waren ofwel met kwark als vervanger (geen optie dus) ofwel ook meteen zonder eieren, en dat vind ik zonde, want ik vind de mooie gele kleur van brioche wel echt iets toevoegen.

(Koe)melkvrije brioche

Toen ben ik dus zelf maar gaan experimenteren, en deze melkvrije brioche was het resultaat. Niet alleen bevat deze brioche geen boter, ik gebruik ook veel minder olijfolie dan er normaal boter in gaat, dus deze brioche is een stuk lichter dan gewone brioche.

Melkvrije brioche

Brioche met eieren zonder melk

Het bereiden duurt wel een tijdje: doordat het deeg twee keer moet rijzen en een nacht moet rusten, ben je ongeveer 13 uur bezig voor de brioche op tafel staat.

Natuurlijk kun je met dit recept ook heerlijke gevulde broden maken, zoals pull-apart brood met jam, gevlochten brood met pistache en frambozen, babka met kastanjes en zelfs zalm in briochedeeg!

Zo maak je voor vier kleine melkvrije brioches of één grote:

  • Voorbereidingstijd: 2 uur
  • Wachttijd: 8 uur
  • Kooktijd: 1 uur
  • 250 gr bloem
  • 25 gr suiker
  • 1/4 tl zout
  • 3 gr instantgist
  • 50 ml hazelnoten- of amandelmelk
  • 40 ml extra vierge olijfolie
  • 2 eieren, plus een ei om te bestrijken

Zo maak je het

Doe voor het deeg alle droge ingrediënten in een kom en voeg de melk, olie en eieren toe:

Roer met een lepel of spatel om tot je geen losse bloem meer ziet en de boel een klonterig en tamelijk ongemengd geheel is:

Gooi vervolgens je mixer in de strijd: meng met de deeghaken van de handmixer tot het deeg een glad geheel is. Het deeg zal nu meer op cakebeslag dan op deeg lijken en het wordt een enorm plakkerige troep, maar maak je geen zorgen: dat hoort zo en alles komt goed.

Brioche melkvrij

Bestrooi het deeg in de kom met bloem, dek de kom af met plasticfolie met daar overheen een theedoek en zet de kom weg op een warme plek. Laat het deeg zo twee uur rijzen.

Duw het deeg na twee uur naar beneden in de kom, dek de kom weer af en laat het deeg gedurende minimaal een nacht (langer kan ook, 12 uur is geen probleem) in de koelkast rusten. Je deeg zal dan enorm gerezen zijn!

Zelf melkvrije brioche bakken

Vet de vorm goed in, sla het deeg wat platter, kneed het even en maak er 8 kleine bolletjes van. Schik deze vervolgens in de ingevette vorm. Dek deze af met folie en een theedoek en zet weg op een warme plek en laat drie kwartier rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden en klop het laatste ei los met wat water. Bestrijk de melkvrije brioche met dit mengsel en zet het brood in de oven.

Verlaag de oventemperatuur na 15 minuten naar 180 graden en bak de brioche nog eens 25 minuten. Houd de oven wel goed in te gaten: als je brioche mooi goudbruin is en hol klinkt, mag je brioche de oven uit.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt