Deze zalmbrioche is voor mij echt een kerstgerecht. Hoe suf ook, Albert Heijn had ze een jaar of 10 geleden als feestspecial in de schappen liggen. Toen kocht ik die ook al niet, maar het bracht me wel op het idee om zelf zalmbrioche te maken.
Zelf brioche bakken
Dat bleek het begin van een glansrijke carrière als briochebakker. Mijn briochedeeg kan ik met zekerheid het makkelijkste deeg dat er is noemen. Je hoeft het niet te kneden, alleen te mengen. Het lukt áltijd.
Het maakt niet uit of je het 24 uur in de koelkast laat rijzen, of 1-3 uur op kamertemperatuur. De tweede rijs is ook niet heel strak aan tijd gebonden: alles tussen een half uur en anderhalf uur is prima. Ik ken geen brooddeeg dat zo makkelijk is. En dan nog waanzinnig lekker ook.
Briochedeeg
Voor dit recept maak je 4x zoveel briochedeeg als je nodig hebt. Dat klinkt wellicht wat overdreven, maar dat is makkelijker dan een kwart van het deeg maken. Bovendien kun je met de rest fantastisch leuke dingen doen. Een prachtige babka met frambozen en noten bakken bijvoorbeeld.Doe je het deeg in een vorm zoals hier beschreven, dan heb je een heerlijke brioche om bijvoorbeeld met paté of terrine van wild of roquefort te serveren. Maak je er kleine bolletjes van, dan heb je geweldige broodjes voor bij je kerstontbijt. Je kunt ze ook om een doosje camembert heen schikken voor het kerstdiner op de volgende kerstdag!
Zalmbrioche met hollandaisesaus
En AH had eigenlijk gewoon gelijk. Want wie wordt er nou niet blij van een mooi gevuld braadstuk op tafel? De combinatie van zalm en hollandaisesaus is bovendien niet voor niets een klassieker. Omdat ik één saus maar saai vond, maak ik er lekker twee. Dat heeft als bijkomend voordeel dat je dit gerecht ook melkvrij kunt maken: gebruik in het briochedeeg olijfolie ipv boter en amandelmelk ipv koemelk, en laat de hollandaise weg.
Serveren bij zalmbrioche
Erbij spruitjes, op de één of andere manier ook zoiets kerstigs voor mij. Enerzijds omdat dat één van de weinige groentes is die gewoon uit de buurt te koop zijn, anderszijds omdat ik spruitjes écht heel lekker vind. En ik niet alleen: op deze manier lusten zelfs spruitjeshaters ze!
Deze zalmbrioche is met zijn zachte textuur perfect na de krokante hartige taartjes vooraf!
Je maakt de zalmbrioche eenvoudig tegelijk met de spruitjes in een heteluchtoven. Zorg dat die dan op 175 graden staat. Doe de spruitjes in de oven wanneer de zalmbrioche er een kwartier in staat.
Wanneer je plantaardige melk en boter gebruikt, is dit gerecht melkvrij. Serveer dan de hollandaisesaus niet, of alleen aan de mensen die wel zuivel eten.
Zo maak je zalmbrioche voor 4 personen:
- Voorbereidingstijd: 15 minuten
- Wachttijd: 1 uur 30 minuten
- Kooktijd: 50 minuten
- 240 gr bloem
- 7 gr gist
- 1/4 tl fijn zout
- 40 gr suiker
- 40 gr roomboter
- 240 ml (volle) melk
- 1 ei
- 350 gr zalmhaas
- 1 tl maanzaad
- 1 tl vers citroensap
- 2 eidooiers
- 50 gr roomboter
- 2 el melk
- 10 gr dille
- 10 gr platte peterselie
- 20 gr kappertjes
- 1 el vers citroensap
- 2 el extra vierge olijfolie
Voor de brioche
Voor de hollandaisesaus
Voor de salsa verde
Zo maak je het
Zalmbrioche voorbereiden
Maak eerst het briochedeeg. Doe hiervoor de bloem en de suiker in een grote kom, liefst van een mixer met deeghaak. Doe de gist aan de ene kant van de kom erbij, en het zout aan de andere kant. Laat de boter smelten in een maatbeker in de magnetron. Doe de melk erbij en warm door tot de melk handwarm is.
Breek het ei boven een kommetje en kluts het. Voeg het melkmengsel toe aan de droge ingrediënten. Schenk ook het ei erbij, maar houd 1 el achter. Meng tot een samenhangend, iets plakkerig deeg. Dek de kom af met plastic folie en laat zo minimaal 1,5 uur op een warme plek rijzen.
Salsa van groene kruiden
Maak ondertussen de salsa van groene kruiden door de kruiden en de kappertjes grof te hakken. Maal vervolgens met de olie en peper met een staafmixer tot een grove groene saus.
Prepareer dan de zalm: spoel af, dep droog en snijd en/of vouw hem zodanig dat je een rechthoek van ongeveer gelijke dikte krijgt. Mijn stuk zalm werd ongeveer 6 cm breed, 5 cm hoog en 20 cm lang.
Zalmbrioche maken
Verwarm de oven voor op 190 graden. Sla na het rijzen de lucht uit het deeg. Weeg het deeg en snijd een kwart ervan af. Gebruik de rest voor babka of één van de andere opties die ik hierboven heb beschreven. Bestrooi je werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek die groot genoeg is om de zalm in in te pakken.
Leg de zalm er bovenop en vouw het briochedeeg om de zalm heen. Zorg dat je alle naden goed dicht kneedt. Leg de zalmbrioche met de lange naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop het laatste restje ei los met 1 tl water en bestrijk hiermee de zalmbrioche. Bestrooi met het maanzaad. Bak de zalmbrioche gedurende 35 minuten in de oven.
Hollandaisesaus maken
Begin 15 minuten voor de eindtijd met de hollandaisesaus. Snijd daarvoor de boter in stukjes. Verhit dan in een sauspannetje het citroensap tot de damp eraf slaat. Haal dan de pan van het vuur, doe de eidooiers erbij en klop met een garde alsof je leven ervan afhangt.
Zet wanneer het mengsel glad is de pan weer op je allerlaagste vuur en voeg meteen twee klontjes boter toe. Blijf kloppen. Voeg zo telkens wanneer de boter is opgenomen weer één of twee klontjes toe. Klop wanneer alle boter in de saus zit de melk door de saus. Proef en maakt op smaak met zout en peper. Laat ze saus nog zachtjes 2 minuten doorwarmen terwijl je blijft kloppen. Vind je de saus te dik, voeg dan nog een beetje extra melk toe.
Zalmbrioche met twee sauzen voor kerst
Laat de zalmbrioche na het bakken 5 minuten rusten. In die tijd kun je de spruitjes in een schaal of op de borden scheppen, de sauzen in mooie kommetjes schenken en iedereen vast van iets te drinken voorzien. Snijd dan plakken van de zalmbrioche en serveer direct.
Laat hier weten wat je er van vindt